Η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων έφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες με τη σειρά τους καταλαμβάνουν σχεδόν καθημερινά νέες κλίνες στις Εντατικές. Το ντόμινο αναμένεται να συνεχιστεί με νέους θανάτους να αρχίζουν να καταγράφονται καθημερινά, όχι άμεσα, αλλά έπειτα από τουλάχιστον έναν μήνα.
Ετσι, στο «Σωτηρία» η μοναδική κλινική Covid-19 στην Αθήνα που είχε παραμείνει ενεργή και φιλοξενούσε μέχρι πριν από περίπου μία εβδομάδα μόλις δύο κρούσματα, σήμερα νοσηλεύει 18 άτομα.
Μάλιστα, εάν δεν είχαν παραπεμφθεί τέσσερα άτομα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), τα κρεβάτια θα ήταν όλα κατειλημμένα και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί και η δεύτερη μονάδα Covid-19 του νοσοκομείου. Κάτι που οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα συμβεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Την ίδια στιγμή έχει ενεργοποιηθεί και η κλινική Covid του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με επτά άτομα να νοσηλεύονται.
Είναι επίσης αναμενόμενο τα νέα κρούσματα να είναι άτομα που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό ή είχαν επαφή με κάποιο άτομο που είχε έρθει από άλλη χώρα, καθώς τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου τα επιδημιολογικά δεδομένα χαρακτήριζαν τα αποτελέσματα της επιτυχημένης καραντίνας στη χώρα μας: Στις 25 Μαΐου είχαμε 4 νέα κρούσματα, στις 28 του ίδιου μήνα 3, στις 31 Μαΐου μόλις δύο νέα κρούσματα.
Και ξαφνικά, στις 2 Ιουνίου, μετά την πρώτη μέρα των πτήσεων που έγιναν προς τη χώρα μας, τα νέα καταγεγραμμένα περιστατικά απογειώθηκαν στα 19.
Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου βρίσκονται οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι, είναι χαρακτηριστικός ο τόπος προέλευσης των νέων περιστατικών, καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, οι έξι από τους 18 έχουν καταγωγή από την Αλβανία και είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη χώρα αυτή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Protagon, ακόμη τέσσερα από τα περιστατικά που νοσηλεύονται στο ίδιο νοσοκομείο είναι Ελληνες, οι οποίοι είτε είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Αλβανία είτε είχαν επαφή με κάποιον που είχε έρθει πρόσφατα από ταξίδι στην εν λόγω χώρα. Δηλαδή, τα 10 από τα 18 περιστατικά σχετίζονται με ταξίδι στην Αλβανία.
Στην ίδια κλινική νοσηλεύονται δύο γυναίκες από τη Ρουμανία και ακόμη δύο άτομα από χώρες των Βαλκανίων.
Κενό ασφαλείας
Την προηγούμενη Κυριακή (19 Ιουλίου) το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Αλβανίας είχε ανακοινώσει 82 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μόλις 331 τεστ, όταν στην Ελλάδα ο ημερήσιος αριθμός των τεστ είναι 5.000 και ο μέσος αριθμός των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα 35, σύμφωνα με την 9η έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid-19 (εδώ).
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από την Τετάρτη (22 Ιουλίου) εφαρμόστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα και απαγορεύτηκε και πάλι η είσοδος προσώπων από την Αλβανία στην Ελλάδα.
Από την απαγόρευση εξαιρούνται έλληνες πολίτες, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κυρία κατοικία τους στην Ελλάδα, η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων, η είσοδος προσώπων για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις και ειδικά στην περίπτωση των χερσαίων συνδέσεων, οι κάτοχοι ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς.
Επίσης, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια και η έξοδος επιτρέπεται μόνο μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής και η συμπλήρωση της φόρμας PLF (Passenger Locator Form) είναι υποχρεωτική για όλους.
Το κενό ασφαλείας που δημιουργείται σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι η είσοδος στην Ελλάδα γίνεται σύμφωνα με το διαβατήριο και όχι με βάση τη χώρα από την οποία έρχεται κάποιος, ενώ ο μοριακός έλεγχος (Covid-19 test) για είσοδο από την Αλβανία στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτικός για όλους, αλλά μόνο δειγματοληπτικός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News