Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι γυναίκες πρωθυπουργοί διαχειρίστηκαν καλύτερα την κρίση του νέου κορονοϊού στη χώρα τους συγκριτικά με τους άντρες ομολόγους τους.
«Είναι αρκετά συναρπαστικό, πράγματι, όταν βλέπετε αυτές τις χώρες των οποίων ηγούνται γυναίκες, τον δρόμο που ακολούθησαν, τις πολιτικές που υιοθέτησαν και το κρίσιμης σημασίας επικοινωνιακό ύφος που είχαν, ήταν εκπληκτικό», δήλωσε η γαλλίδα τραπεζίτης σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στην Washington Post.
«Εχω μάθει ότι οι γυναίκες τείνουν να κάνουν καλύτερη δουλειά», πρόσθεσε. Το ίδιο πιστεύει και ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως είχε τονίσει τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η Λαγκάρντ ανέφερε ως παράδειγμα τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, της οποίας η χώρα, με λίγο περισσότερους από 9.000 θανάτους, ήταν μια από τις λιγότερο πληγείσες στην Ευρώπη και όπου η διαχείριση της κρίσης κρίνεται αποτελεσματική.
Η καγκελάριος Μέρκελ «δημοσιοποίησε με πολύ διαφανή τρόπο τους αριθμούς των δεδομένων, τα θύματα, το ποσοστό μόλυνσης, κ.ά. και αυτό έγινε πολύ γρήγορα, ένα είδος κοινής γλώσσας συνεννόησης που επιτρέπει στους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τα επιστημονικά στοιχεία και γιατί ορισμένα περιοριστικά μέτρα ήταν αναγκαία όπως η χρήση μάσκας, η καραντίνα και η τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης», δήλωσε.
«Αυτό φαίνεται ότι λειτούργησε καλά στη Γερμανία» σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Λαγκάρντ εξήρε επίσης τη διαχείριση της Ταϊβάν (με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν), τη Νέα Ζηλανδία (με την πρωθυπουργό Τζασίντα Αρντερν) και το Βέλγιο (και η πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές), που «επικοινώνησαν καλά» τα θέματα της πανδημίας στους πολίτες των χωρών τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.
«Ηγεσία σημαίνει έμπνευση. Σημαίνει να είσαι ταυτόχρονα υπεύθυνος και υπόλογος. Σημαίνει ακόμη να νοιάζεσαι για τους άλλους. Νομίζω ότι η διάσταση της καλής βούλησης είναι κάτι που αυτές οι γυναίκες κατάφεραν να εκφράσουν καλά», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News