736
|

Οι ρώσοι χάκερ και τα μυστικά των εμβολίων της Δύσης

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2020, 07:00

Οι ρώσοι χάκερ και τα μυστικά των εμβολίων της Δύσης

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2020, 07:00

Οχι ένα, ούτε δύο αλλά τρία κράτη τα οποία ανήκουν, μάλιστα, στην Ομάδα των Επτά (G7) – η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς – κατηγορούν ανοιχτά τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αποπειράθηκε να υποκλέψει στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν τις έρευνες για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και φαρμακευτικές εταιρείες δυτικών χωρών.

Φυσικά το Κρεμλίνο έσπευσε να διαψεύσει τους Βρετανούς και τoυς συμμάχους τους, αρνούμενο αορίστως κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση αλλά οι ειδήμονες της Δύσης στην κυβερνοασφάλεια κάθε άλλο παρά ξαφνιάστηκαν, όταν έμαθαν πως υπεύθυνοι για τις επιθέσεις (κατά 95% σύμφωνα με το Λονδίνο) είναι οι δεινοί χάκερ της ομάδας ΑΡΤ29, γνωστής και ως Cozy Bear.

Ποιοι είναι όμως οι «Δούκες» όπως αποκαλούνται επίσης οι χάκερ της οργάνωσης οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο διαβόητων κυβερνοεγκληματιών στον πλανήτη;

«Η APT29 υπονομεύει επιτυχώς ψηφιακά συστήματα σε όλον τον κόσμο για περισσότερο από μία δεκαετία. Η πανδημία τούς προσέφερε έναν νέο, επιπρόσθετο στόχο», ανέφερε στην βρετανική Telegraph ο Τόνι Κόουλ, επικεφαλής Τεχνολογίας στην Attivo Networks, μια καλιφορνέζικη εταιρεία που ειδικεύεται στην ασφάλεια δικτύων υπολογιστών και ψηφιακών συστημάτων.

Τα εργαλεία και οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι χάκερ για να παραβιάσουν τα υπολογιστικά συστήματα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Imperial College στα οποία εξελίσσονται οι έρευνες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, είναι παρόμοια με τα εργαλεία και τις μεθόδους των μελών της Cozy Bear.

Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες αρκετών δυτικών κρατών οι «Δούκες» επιχειρούν υπό την προστασία και με την αρωγή των μυστικών υπηρεσιών (εσωτερικού και εξωτερικού) της Ρωσίας. Το 2014 οι μυστικές υπηρεσίες της Ολλανδίας είχαν μια εξαιρετική κατασκοπευτική επιτυχία. Εισήλθαν στο σύστημα παρακολούθησης ενός κτιρίου του Πανεπιστημίου της Μόσχας κοντά στην Κόκκινη Πλατεία και σε ένα εργαστήριο Πληροφορικής εντόπισαν μέλη της ομάδας επί το έργον, την ώρα, μάλιστα, που καταστρώνανε σχέδιο επίθεσης κατά κυβερνητικού δικτύου των ΗΠΑ η οποία, ωστόσο, αποτράπηκε. Αλλά το ατυχές αυτό συμβάν δεν εμπόδισε τους ρώσους χάκερ να συνεχίσουν την συνωμοτική τους δράση.

Το 2015 άφησαν άναυδους και συγχρόνως κατατρόμαξαν τους Αμερικανούς, συμμετέχοντας σε επίθεση κατά των συστημάτων πληροφορικής του Πενταγώνου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Θεωρείται επίσης σχεδόν βέβαιο ότι ενεπλάκησαν στη σωρεία κυβερνοεπιθέσεων που δέχθηκε η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ το καλοκαίρι πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Πολλοί στην Αμερική εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως η ρωσική παρέμβαση συνέβαλε σημαντικά στην ήττα της Χίλαρι Κλίντον και την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ. Και την επόμενη χρονιά, το 2017, φέρεται ότι έπληξαν το ενεργειακό δίκτυο της Βρετανίας ανήμερα της διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με πιο πρόσφατες εκθέσεις δυτικών μυστικών υπηρεσιών οι χάκερ της ομάδας Cozy Bear εργάζονται από γραφεία στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη ενώ συχνά φιλοξενούνται και σε πανεπιστήμια της Ρωσίας.  Το ότι το καθεστώς Πούτιν ξεκίνησε πριν από χρόνια να στρατολογεί ταλαντούχους νεαρούς προγραμματιστές με σκοπό να υπηρετήσουν την πατρίδα τους, εξαπολύοντας επιθέσεις στους όποιους εχθρούς της, είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Αλλά την Πέμπτη, έχοντας στη διάθεσή τους πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, οι βρετανικές αρμόδιες αρχές υποστήριξαν για πρώτη φορά πως η Cozy Bear αποτελεί παρακλάδι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Οσον αφορά την πιο πρόσφατη επίθεσή τους κατά των δυο βρετανικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε πως την ώρα που οι Βρετανοί προετοιμάζονταν να καταγγείλουν δημοσίως τη «ρωσική συνωμοσία» με στόχο την υποκλοπή πληροφοριών σχετικών με την πρόοδο των ερευνών για την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19, στη Μόσχα ο επικεφαλής του πανίσχυρου Ρωσικού Ταμείου Αμέσων Επενδύσεων Κίριλ Ντμίτριεφ ανακοίνωνε πως δύο ρωσικοί ερευνητικοί οργανισμοί που εργάζονται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, τον επόμενο μήνα πρόκειται να εισέλθουν στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, στοχεύοντας, μάλιστα, να παράγουν έως το τέλος του έτους έως και 200 εκατομμύρια δόσεις.

Προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί εάν κατάφεραν τελικά οι ρώσοι χάκερ να υποκλέψουν απόρρητες πληροφορίες για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορονοϊού. «Δεν διαθέτουμε πληροφορίες σχετικά με το ποιος μπορεί να χάκαρε φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στη Βρετανία», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως «το μοναδικό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Ρωσία δεν έχει καμιά σχέση με αυτές τις επιθέσεις».

Πάντως μιλώντας στην βρετανική Telegraph ο καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ Αλαν Γούντγουορντ υποστήριξε πως εάν όντως πίσω από την επίθεση κρύβονται οι χάκερ της Cozy Bear «θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να έχουν υποκλέψει τα πάντα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...