Πριν μια δεκαετία είχε διχάσει το κινηματογραφικό κοινό με την απόπειρα του να κάνει μια ταίνια, το «Avatar», στηριγμένη σχεδόν αποκλειστικά στα CGI, τα εφέ από κομπιούτερ δηλαδή.
Σήμερα, ο Τζέιμς Κάμερον διχάζει ξανά με το σίκουελ του «Avatar» -αλλά αυτή τη φορά για μη-κινηματογραφικούς λόγους.
Ο 65χρονος σκηνοθέτης και άλλοι 55 εργαζόμενοι για την ταινία «Avatar 2» έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία προκειμένου να ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας.
Ωστόσο, καθώς τα σύνορα παραμένουν κλειστά λόγω κορονοϊού, λογικό ήταν η είδηση να εξοργίσει όσους Νεοζηλανδούς βρίσκονται υπό περιορισμό λόγω της πανδημίας.
Οπως αναφέρει ο Guardian, η παραγωγή του «Avatar 2» έχει λάβει ειδική άδεια για να εισέλθει στη χώρα παρά το γεγονός ότι τα σύνορα είναι κλειστά από τις 16 Μαρτίου για όλους τους ξένους υπηκόους.
Ο Τζον Λαντάου, παραγωγός και συνεργάτης του Κάμερον, δημοσίευσε πριν μερικά 24ωρα μια φωτογραφία στο Instagram από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Γουέλινγκτον, με τους δύο άνδρες να φορούν μάσκες και προστατευτικά προσώπου.
«Εφτασα στη Νέα Ζηλανδία. Οι 14 μέρες καραντίνας ξεκινούν τώρα» έγραψε ο Λαντάου.
Το νέο δεν διαψεύστηκε φυσικά από την νεοζηλανδική κυβέρνηση:
«Πενήντα έξι άτομα από το Λος Άντζελες έλαβαν τελικά άδεια να ταξιδέψουν στη Νέα Ζηλανδία από τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, ο οποίος τους ενέταξε στην κατηγορία «βασικός εργαζόμενος». Προς το παρόν βρίσκονται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες στο QT Hotel στο κέντρο του Ουέλινγκτον», γράφουν τα τοπικά μέσα.
«Τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας παραμένουν κλειστά και η δημόσια υγεία παραμένει η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης στη λήψη αποφάσεων», δήλωσε λίγη ώρα μετά ο αρμόδιος υπουργός.
«Από τις 21 Απριλίου έχω υπογράψει 22 αιτήσεις που αφορούν σε 154 βασικούς εργαζόμενους. Από αυτούς, 56 είναι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του κινηματογράφου», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να μετριάσει την οργή πολλών πολιτών.
Πολλοί επιχειρηματίες – ιδίως εκείνοι που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων, που είναι επίσης ένας πυλώνας της οικονομίας της Νέας Ζηλανδίας – εξοργίστηκαν καθώς δεν μπόρεσαν να φέρουν πολύτιμους υπαλλήλους τους πίσω για να συνεχίσουν τις εργασίες τους.
Ο αγρότης Τομ Χάργκριβς δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι απογοητεύτηκε όταν έμαθε ότι εργαζόμενοι στην ταινία θα περάσουν τα σύνορα, ενώ ένας υπάλληλός στο αγρόκτημά του από την Ουρουγουάη δεν επιτρέπεται να περάσει.
Η απουσία του, εξηγεί, σήμαινε ότι οι συνάδελφοί του πρέπει να εργάζονται υπερωρίες για να καλύψουν τον φόρτο εργασίας.
Ο υπάλληλος του Χάργκριβς εργάστηκε στη Νέα Ζηλανδία για τέσσερα χρόνια και επέστρεψε στην Ουρουγουάη με άδεια, όταν τα σύνορα έκλεισαν λόγω του ιού -πλέον, δεν επιτρέπεται να επιστρέψει, με τον νεοζηλανδό αγρότη να διαμαρτύρεται πως κάποιοι αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β’ κατηγορίας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μετανάστευσης και Επενδύσεων της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι η εξαίρεση για τους συντελεστές της ταινίας ήταν μια έκπληξη και είχε διπλό χαρακτήρα.
«Δείχνει ότι ο υπουργός εξετάζει πραγματικά μόνο τα δικά του ζητήματα, επειδή δεν υποστηρίζει πραγματικά αυτό που χρειάζονται οι κάτοικοι. Δείχνει ότι χρειάζονται αυτούς τους ανθρώπους [σ.σ: εννοεί τον Κάμερον] και όχι τους εργαζόμενους που σχετίζονται με την πραγματική ανοικοδόμηση της οικονομίας», κατέληξε με νόημα μιλώντας στον Guardian.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News