780
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου | Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Με 17 μόνο παραγωγές το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 15:01
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου
|Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Με 17 μόνο παραγωγές το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 15:01

Το συμπυκνωμένο, λόγω κορονοϊού, πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ανακοίνωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου, την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν 17 ελληνικές παραγωγές μουσικής, θεάτρου και όπερας, με περίπου 300 καλλιτέχνες, που θα εμφανιστούν μόνο στα ανοικτά θέατρα της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο.

Πρόκειται για ορισμένες παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, καθώς και συνεργασίες με κρατικούς φορείς, οι οποίες είχαν ήδη εξαγγελθεί στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο και θα παρουσιαστούν προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η πανδημία.

«Ο εορταστικός προγραμματισμός που παρουσιάσαμε στις 30 Μαρτίου με αίσθημα ελπίδας, αλλά και με αρκετές επιφυλάξεις λόγω της υπό εξέλιξη πανδημίας, δεν θα μπορέσει τελικά να υλοποιηθεί. Για όλους εμάς στο φεστιβάλ, η αναγκαστική ματαίωση δεκάδων υπέροχων παραστάσεων και συνεργασιών με σημαντικούς ανθρώπους των τεχνών υπήρξε πραγματικά επώδυνη. Είχαμε προγραμματίσει περισσότερες από 70 εκδηλώσεις, με προέλευση από 14 χώρες, και τη συνεργασία 1.400 περίπου καλλιτεχνών, σε μια πληθώρα χώρων, ανοικτών και κλειστών», ανέφερε η κυρία Ευαγγελάτου.

Οπως, είπε, έστω και με αυτόν τον τρόπο, το φεστιβάλ «στηρίζει έμπρακτα την ελληνική δημιουργία, που περνά μία ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο, και ταυτόχρονα δίνει στους πολίτες, αλλά και στους επισκέπτες της χώρας μας, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις και συναυλίες μεγάλης κλίμακας στα εμβληματικά μνημεία μας».

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, σημείωσε: «Η πανδημία μάς ανάγκασε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ετσι, φέτος θα έχουμε μία ειδική εκδοχή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Εχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη στους καλλιτεχνικούς διευθυντές των θεσμών μας. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, με το ταλέντο που τη διακρίνει, με την οξυδέρκεια και με πολλή δουλειά κατάφερε να μας προσφέρει ένα διαφορετικό αλλά πολύ ποιοτικό φεστιβάλ. Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η Μικρή Επίδαυρος και το Ηρώδειο θα λειτουργήσουν με τους κρατικούς οργανισμούς και θα μας παρέχουν ένα ζωντανό πολιτιστικό καλοκαίρι. Θερμά συγχαρητήρια στην Κατερίνα Ευαγγελάτου, στο ΔΣ του φεστιβάλ, στους συνεργάτες της και σε όλους τους καλλιτέχνες γιατί εμπόδισαν την πολιτιστική ανυδρία το φετινό καλοκαίρι».

Δείτε την ανακοίνωση του προγράμματος:

«ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ – FRAGMENT»

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με έναν αντισυμβατικό τρόπο, καθώς συμπράττει φέτος με τον οργανισμό ΝΕΟΝ σε ένα τολμηρό εικαστικό και επιμελητικό εγχείρημα, που θέτει στο επίκεντρό του τη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με την εικαστική δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει, με τρόπο εντελώς απρόσμενο για τον θεατή, τον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.

«Αυτό δεν είναι το σύνολο του σχεδιασμού μας, αλλά ένα μικρό μα ισχυρό «Υποσύνολο», που θα σταθεί με θάρρος στα θέατρά μας για να μας θυμίζει ότι η τέχνη είναι αναγκαία και ότι το φεστιβάλ θα είναι ολοκληρωμένο όταν θα μπορέσει να αγκαλιάσει πάλι όλους τους καλλιτέχνες που είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του για φέτος, μαζί με άλλους που θα προστεθούν στον νέο σχεδιασμό του για το επόμενο καλοκαίρι, με ανοιχτή την Πειραιώς 260, που είναι η καρδιά της σύγχρονης δημιουργίας στον χώρο των παραστατικών τεχνών», τόνισε η καλλιτεχνική διευθύντρια.

Ετσι, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2020 θα έχει τον υπότιτλο «ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ – FRAGMENT».

Σύμφωνα με την κυρία Ευαγγελάτου, τα έργα που δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματίζονται ήδη για το 2021, σε ένα διευρυμένο φεστιβάλ 2020-’21, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με νέες δημιουργίες και συμπαραγωγές, για να γιορτάσει τα 65 χρόνια του θεσμού.

«Η έναρξη, ο πρόλογος, αν θέλετε, γίνεται φέτος. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέρος ειδικών δράσεων, αργότερα μέσα στη χρονιά, και φυσικά η ανάπτυξη του σχεδιασμού μας για το καλοκαίρι του ’21», επισήμανε η ίδια.

Το πρόγραμμα

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Οργανισμός NEON, Εικαστική εγκατάσταση Διονύση Καβαλλιεράτου: «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης» 5/6 – 3/7

Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο: «Τους προβολείς στήσε» Ερμηνεύουν: Χρήστος Θηβαίος, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Θωμαΐδης, Ρίτα Αντωνοπούλου. Συμμετέχει η Ρένια Λουιζίδου 15-16/6

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ – Γιώργος Πέτρου, Γκαλά Μπετόβεν 18/7

Μόνικα: «Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο» 20-21/7

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Ζωή Τσόκανου – Σίμος Παπάνας, Έργα Μπάρτοκ και Βιβάλντι, με τα φημισμένα έγχορδα της ΚΟΘ 23/7

Εθνική Λυρική Σκηνή, Δύο γκαλά όπερας 26 & 28/7

Γιάννης Αγγελάκας – Νίκος Βελιώτης: «Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων» 30 & 31/7

Καμεράτα – Γιώργος Πέτρου – Μαριάννα Κάλμπαρη, «Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα», του Μοντεβέρντι 4 & 5/8

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Στέφανος Τσιαλής, Μπετόβεν 250 χρόνια: Εργα Μπετόβεν και Σοστακόβιτς 8/8

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Εθνικό Θέατρο, «Πέρσες» του Αισχύλου, σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης 24-26/7

Εθνικό Θέατρο, «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος 31/7-2/8

ΚΘΒΕ, «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας 7-9/8

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Αλκίνοος Ιωαννίδης, Live Looping 17-18/7

Mihalis Kalkanis Group με τους Χάικ Γιαζιτζιάν & Γιάννη Αναστασάκη 24-25/7

Ομάδα Ραφή – Nova Melancholia – Μιχάλης Σιγανίδης: «Η κιβωτός του Νώε», του Μικελάντζελο Φαλβέτι 31/7-1/8

Μυρσίνη Μαργαρίτη – Μαρία Παπαπετροπούλου – Μαρία Πανουργιά: «Εχω μάτια στ’ αυτιά» 7-8/8

Σαβίνα Γιαννάτου – Primavera en Salonico, με τη συμμετοχή της Λάμιας Μπεντίουι, Watersong 14-15/8

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...