Δύο ακόμη Ιταλοί συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα που έγινε πέρσι (17-29 Οκτωβρίου 2019) στην Γουχάν καταγγέλλουν πως πιθανότατα είχαν τα συμπτώματα του κορονοϊού.
Ο ιός εντοπίστηκε στην κινεζική πόλη στα τέλη Νοεμβρίου και τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία αναφέρθηκαν τον Φεβρουάριο, όμως τώρα δυο αθλητές της ξιφασκίας ισχυρίζονται στα ιταλικά ΜΜΕ πως ήταν άρρωστοι με συμπτώματα κορονοϊού τον Οκτώβριο.
«Αρρωστήσαμε και οι έξι που μέναμε μαζί και το ακούσαμε και από αξιωματούχους να το λένε. Οι γιατροί εκεί είχαν ξεμείνει από προμήθειες. Για τρεις βδομάδες είχα βήχα και πυρετό και τα αντιβιοτικά δεν μου έκαναν τίποτα. Μετά το μετέδωσα στον γιο και στη σύντροφο μου», είπε ο Βαλέριο Ασπρομόντε.
«Γιατρός δεν είμαι, αλλά τα συμπτώματα έμοιαζαν ακριβώς με αυτά του κορονοϊού. Δεν μπορούσα κυριολεκτικά να ανασάνω, όμως ευτυχώς μου έφυγε μετά από τρεις εβδομάδες», πρόσθεσε.
Ομοίως, η Gazzetta dello Sport δημοσίευσε την Πέμπτη την μαρτυρία του Mατέο Ταλιαριόλ, χρυσού Ολυμπιονίκη στο ατομικό ξίφος στο Πεκίνο το 2008, ο οποίος επίσης βρέθηκε με τα χρώματα της χώρας του στη Γουχάν.
«Όταν φτάσαμε στη Γουχάν, όλοι μας σχεδόν [οι αθλητές] αρρωστήσαμε. Είχα βήχα, πολύ βήχα. Ο Βαλέριο [Ασπρομόντε] ήταν στο κρεβάτι σχεδόν όλη την ώρα. Πολλοί είχαν πυρετό, αν και όχι πολύ υψηλό. Αλλά το χειρότερο ήταν η επιστροφή μας στη πατρίδα. Μετά από μια εβδομάδα που γύρισα, άρχισα να έχω έναν πολύ υψηλό πυρετό, ένιωσα ότι δεν αναπνέω. Ο,τι και αν είχα, δεν έφυγε ούτε με τα αντιβιοτικά, αλλά τελικά ανάρρωσα μετά από τρεις εβδομάδες αν και ήμουν πολύ εξασθενημένος. Τότε ο γιος μου και η σύντροφός μου αρρώστησαν επίσης», τονίζει ο Ταλιαριόλ.
Θυμίζουμε πως την Τετάρτη, η 31χρονη Ελοντί Κλουβέλ, είχε προβέι σε παρόμοια καταγγελία.
Η ασημένια Ολυμπιονίκης στο μοντέρνο πένταθλο, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, βρέθηκε και αυτή στη Γουχάν για τους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες και όπως αναφέρουν οι Times, η αθλήτρια είπε ότι αρρώστησε με το που γύρισε από τη Γουχάν και το ίδιο συνέβη και στον φίλο της, Βαλεντίν Μπελό, που ήταν επίσης στην αποστολή, αλλά και άλλους γάλλους αθλητές.
«Ολοι αρρωστήσαμε με τα ίδια συμπτώματα. Φυσικά και δεν ανησυχήσαμε τότε. Κανείς δεν είχε ακούσει τίποτα για τον κορονοϊό. Πρόσφατα όμως, ένας στρατιωτικός γιατρός μάς είπε ότι πολύς κόσμος αρρώστησε σε εκείνη την αποστολή με συμπτώματα του κορονοϊού», είπε η Κλουβέλ στο RTL.
Ο παράγων «Μπενάσι»
Και ανάμεσα σε όλα αυτά, εξακολουθεί να συντηρείται, από την κινεζική κυρίως πλευρά, η «τρελή» θεωρία πως μια αμερικανίδα ποδηλάτισσα που συμμετείχε στους ίδιους αγώνες ήταν η πηγή της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Η κινεζική αγγλόφωνη κρατική εφημερίδα «Global Times» κάλεσε στις 25 Μαρτίου τις ΗΠΑ να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες υγειονομικού περιεχομένου για την αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Γουχάν για να συμμετάσχει στους Στρατιωτικούς Αγώνες και στους οποίους αγωνίστηκε η 52χρονη αθλήτρια της ποδηλασίας Μαατιέ Μπενάσι.
Η εφημερίδα στηρίχτηκε εν μέρει στους ισχυρισμούς του Τζορτζ Ουέμπ, ενός ακροδεξιού συνωμοσιολόγου του YouTube, ο οποίος υποστηρίζει πως ο κορονοϊός έχει δημιουργηθεί σε αμερικανικό στρατιωτικό εργαστήριο και διαδόθηκε στην Κίνα από τη Μπενάσι!
Οι ισχυρισμοί του Ουέμπ – για τους οποίους η εφημερίδα παραδέχτηκε ότι στερούνται αποδείξεων – έχουν συζητηθεί εκτενώς στην Κίνα και τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Πολλοί Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου έχουν απαιτήσει από τις ΗΠΑ να ελέγξουν την Μπενάσι εάν είναι θετική στον κορονοϊό και να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση υγείας της αμερικανικής αντιπροσωπείας», κατέληγε το δημοσίευμα της «Global Times».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News