Δύσκολη θα είναι η χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς όχι μόνο παραμένει άγνωστο εάν θα πραγματοποιούνται πτήσεις από χώρες του εξωτερικού, αλλά για κάποια νησιά, όπου οι υποδομές υγείας είναι περιορισμένες, δεν είναι γνωστό ακόμα πότε θα υποδεχθούν τουρίστες.
«Η κίνηση κατά τη γνώμη μου θα είναι περιορισμένη και γι’ αυτό και υπάρχουν ειδικές υποεπιτροπές της επιτροπής που εξετάζουν τον τουριστικό τομέα», ξεκαθάρισε ο Σωτήρης Τσιόδρας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των 6 μ.μ., τη Δευτέρα.
Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα περιοχές της χώρας που έχουν μικρότερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, «τις οποίες χειριστήκαμε ιδιαίτερα ως ευάλωτες κατά την πρώτη φάση της επιδημίας, και εξακολουθούν να μας απασχολούν ως το προς ποια θα είναι ακριβώς τα κριτήρια επανεκκίνησης σε αυτές».
Την ίδια στιγμή ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ξεκαθάρισε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ούτε τα ξενοδοχεία, ούτε τα εστιατόρια, ούτε τα μπαρ θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν κανονικά, λόγω της υποχρεωτικής τήρησης των αποστάσεων.
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για μαζικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα (δηλαδή στα μπαρ και τα εστιατόρια), μέχρι να έχουμε καλύτερα δεδομένα για την πορεία του ιού», είπε. «Στην εστίαση, με πολλή σύνεση και σωφροσύνη, μιλάμε μόνο για εξωτερικούς χώρους. Αν θα φτάσουμε σε πλήρη απελευθέρωση στους εξωτερικούς χώρους, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να το πούμε», είπε ο κ. Τσιόδρας.
Παίρνοντας τον λόγο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, εξήγησε για τον τουρισμό ότι αξιολογούμε την κατάσταση «βήμα με βήμα» και ότι είναι σημαντική αλλά πρόωρη η συζήτηση.
Μάλιστα, εξήγησε ότι η προσπάθεια που γίνεται για τον τουρισμό είναι συλλογική και διεθνής και πως η Ελλάδα συμμετέχει στα ευρωπαϊκά και τα διεθνή πρωτόκολλα και από εκεί και πέρα οποιοδήποτε άνοιγμα τουριστικό, θα πρέπει να γίνει με όρους ασφάλειας και για τους επισκέπτες και για τους πολίτες της χώρας που θα τους δεχθούν.
Ο κ. Τσιόδρας κατέληξε ότι σημαντικό θα είναι το «διαβατήριο ανοσίας», καθώς οι τεχνικές της χρήσης αντισωμάτων σήμερα έχουν δείξει ότι το 100% των ανθρώπων που έχουν περάσει την ίωση έχουν 100% τίτλους αντισωμάτων μετά τις 19 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι όποιος νοσεί, μετά από 19 ημέρες είναι «εμβολιασμένος» και επιπλέον δεν μεταδίδει τη νόσο. Ωστόσο, τα τεστ αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί στα εργαστήρια και, όπως είχε αναφέρει πριν από λίγο καιρό, αναμένονται στα τέλη Μαΐου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News