Δύο από τις δεκάδες επιστημονικές ομάδες στον κόσμο που έχουν επιδοθεί στον αγώνα της δημιουργίας εμβολίου για τον κορονοϊό είναι βρετανικές.
Και οι δύο έχουν λάβει από 20 εκατομμύρια λίρες από το κράτος, προκειμένου να επισπεύσουν τη διαδικασία κλινικών δοκιμών του εμβολίου για την Covid-19 σε ανθρώπους.
Πρόκειται για δύο ισχυρές επιστημονικές ομάδες που ανταγωνίζονται η μία την άλλη εδώ και οκτώ αιώνες, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Imperial College του Λονδίνου.
Γι’ αυτό και τα βρετανικά Μέσα ασχολούνται με αυτά τα δύο projects ακόμη περισσότερο, αφήνοντας κάποιες φορές στην άκρη άλλες επιστημονικές προσπάθειες στον κόσμο, όπως αυτές των γερμανών και αμερικανών ειδικών που ξεκίνησαν ήδη τις κλινικές δοκιμές αρκετά νωρίτερα από αυτούς.
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ανταγωνισμό δύο μεγάλων Πανεπιστημίων από την ίδια χώρα, αλλά για συναγωνισμό, αφού όλος αυτός ο αγώνας γίνεται στο πλαίσιο ευγενούς άμιλλας και μελλοντικής συνεργασίας, όπως σχολιάζει η βρετανική Telegraph.
Το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με υπεύθυνη την καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερ και το Imperial College του Λονδίνου με υπεύθυνο τον καθηγητή Ρόμπιν Σάτοκ, έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού και να προετοιμάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την εισβολή του κορονοϊού, ώστε να μπορεί να τον αντιμετωπίσει.
Ο μηχανισμός του εμβολίου που έχουν παρασκευάσει και οι δύο επιστημονικές ομάδες είναι κοινός. Στοχεύει στην εισαγωγή στον οργανισμό ενός γενετικού τμήματος ιού που προσομοιάζει τον κορονοϊό, ώστε ο οργανισμός να ξεκινήσει τη διαδικασία της ανοσοανταπόκρισης, χωρίς όμως να νοσήσει.
Στην πραγματικότητα αυτό που προσπαθούν να κάνουν στο εργαστήριο, είναι να μιμηθούν τη χαρακτηριστική πρωτεΐνη σε σχήμα ακίδας που έχει ο κορονοϊός στην επιφάνειά του, ώστε να τη «δείξουν» στον οργανισμό και αυτός να αρχίσει να παράγει αντισώματα. Στόχος είναι τα αντισώματα αυτά να καταστρέψουν τον κορονοϊό μόλις πάει να μολύνει κάποιον που έχει εμβολιαστεί.
Παρόλο όμως που ο στόχος φαίνεται ίδιος, η προσέγγιση των δύο Πανεπιστημίων στη διέγερση και εκπαίδευση του ανοσοποιητικού είναι τελείως διαφορετική.
Στην Οξφόρδη η ομάδα της Σάρας Γκίλμπερ έχει χρησιμοποιήσει ιούς που πήρε από χιμπατζήδες και τους έχει τροποποιήσει γενετικά ώστε να κάνουν τη «δουλειά», ενώ στο Imperial College η ομάδα του Ρόμπιν Σάτοκ έχει δημιουργήσει μία απενεργοποιημένη μορφή του ίδιου του νέου κορονοϊού.
Το εμβόλιο της Οξφόρδης είχε χρησιμοποιηθεί το 2012 στον προηγούμενο κορονοϊό, τον Mers, και είχε αποτύχει. Τώρα, δοκιμάζεται στον νέο κρονοϊό Sars-Cov-2.
Ονομάζεται ChAdOx1 nCov-19 και κατασκευάζεται από μια αποδυναμωμένη μορφή ιού του κοινού κρυολογήματος από χιμπατζήδες, ο οποίος έχει μεταλλαχθεί γενετικά, έτσι ώστε να μην μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε ανθρώπους. Επιπλέον, έχει συνδυαστεί γενετικά με τα γονίδια που δημιουργούν τις γλυκοπρωτεΐνες με ακίδες που προκαλούν τη σύντηξη.
Oι πρώτες κλινικές δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει σε σε 510 υγιείς εθελοντές από 18 ως 55 ετών. «Η δράση του εμβολίου επικεντρώνεται στο να στρέψουμε το πιο δυνατό “όπλο” του, τις ακίδες που βρίσκονται στην επιφάνειά του, κατά του ίδιου του ιού. Ο οργανισμός θα δημιουργεί αντισώματα που θα προσκολλώνται στις ακίδες και δεν θα μπορούν πλέον να βλάψουν τα υγιή κύτταρα. Ετσι, αυτά ελπίζεται ότι θα πολλαπλασιάζονται και θα σκοτώνουν τον κορονοϊό.
Ο κορονοϊός χρησιμοποιεί ως μέσω σύντηξης (πρόσδεσης) στα ανθρώπινα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τις ακίδες αυτές, οι οποίες ταιριάζουν και μπαίνουν όπως η πρίζα στο φις.
Αν καταστραφεί το σχήμα στην πρίζα, δεν θα ταιριάζει στο φις, οπότε ο ιός δεν θα μπορεί να αναπαραχθεί, να πολλαπλασιαστεί και να κυριαρχήσει του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.
Το ανοσοποιητικό τότε θα αναπτύξει αντισώματα δίχως να «κουράζεται» και θα τον καταστρέψει.
Η μελέτη του Imperial College αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο. Ο καθηγητής Σάτοκ είχε πάρει τον γενετικό κώδικα του ιού από τους κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι τον είχαν «σπάσει» τις πρώτες εβδομάδες που είχαν εκδηλωθεί τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα.
Οι πρώτες δοκιμές που έχουν γίνει σε ζώα έχουν δείξει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό. «Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό που έχουν παραχθεί ήδη δύο υποψήφια εμβόλια στη χώρα μας και είναι πολύ σημαντικό να εγκριθούν στη Βρετανία. Μάλιστα, αφού χρησιμοποιούμε τον ίδιο στόχο οι δύο ομάδες, μπορεί σε κάποια φάση να συνδυάσουμε τα δεδομένα μας και δημιουργήσουμε κάτι ακόμη πιο ισχυρό», δήλωσε στην Telegraph ο Σάτοκ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News