Το αγαπημένο μας κυπριακό τυρί, που έχει γίνει διάσημο από τη μια άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη, καθώς ψήνεται στο γκριλ και στο τηγάνι χωρίς να χάνει το σχήμα του, συνοδεύει κάθε είδους σαλάτα, μπαίνει σε χίλιες δυο συνταγές, και σχεδόν ποτέ δεν λείπει από μπουφέ και γιορτινά τραπέζια.
Φέτος δεν μπορούμε να κάνουμε πάρτι ούτε να ψήσουμε στην εξοχή, είναι μια δύσκολη χρονιά και χρειάζεται πολύ πειθαρχημένα να μείνουμε περιορισμένοι στο σπίτι μας. Ειδικά για τον λόγο αυτό οφείλουμε να τηρούμε ακόμη πιο προσεκτικά μια ισορροπημένη διατροφή.
Για το γιορτινό ή το καθημερινό τραπέζι, λοιπόν, ετοιμάζουμε ένα ωραίο ορεκτικό, ευχάριστο στο μάτι, νόστιμο και ελαφρύ με χαλλούμι ΔΩΔΩΝΗ, που φτιάχνεται στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας στην Κύπρο με πλούσιο σε αρώματα κυπριακό αιγοπρόβειο γάλα και την παραδοσιακή συνταγή του νησιού.
Τα σουβλάκια με χαλλούμι και ντοματίνια μπορούν να σερβιριστούν σαν σνακ αλλά και ως ελαφρύ γεύμα με ψητές πίτες ή φρυγανισμένο ψωμί και με ένα δροσερό ντιπ με γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό Κλασικό και αγγουράκι, αρωματισμένο με δυόσμο για συνοδευτικό.
Σουβλάκια με χαλλούμι ΔΩΔΩΝΗ και ντοματίνια
Υλικά
- 225 γρ (1 πακέτο) χαλλούμι ΔΩΔΩΝΗ
- 1 κούπα ντοματίνια
- 1 ½ κ.τ.σ ελαιόλαδο με μια πρέζα μπούκοβο
- ½ λεμόνι, ξύσμα και λίγο χυμό
- λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
- Καλαμάκια μεταλλικά ή από μπαμπού
Αν χρησιμοποιήσουμε καλαμάκια από μπαμπού τα μουλιάζουμε σε νερό για μισή ώρα.
Κόβουμε το χαλλούμι σε κυβάκια 2εκ x 2 εκ και πλάτος όσο ένα ντοματίνι. Περνάμε τα κυβάκια σε καλαμάκια εναλλάξ με ντοματίνια, αρχίζοντας και τελειώνοντας με ένα κομματάκι χαλλούμι. Μεταφέρουμε τα σουβλάκια σε μια λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόχαρτο και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο στο οποίο έχουμε ρίξει (πραιρετικά) μια πρέζα νιφάδες πιπεριάς τσίλι ή λίγο μπούκοβο.
Ψήνουμε τα σουβλάκια σε μέτρια φωτιά στο γκριλ, γυρίζοντάς τα κάθε τόσο μέχρι να ροδίσει το τυρί και τα ντοματίνια να είναι έτοιμα να σκάσουν, για περίπου 3 – 5 λεπτά.
Εναλλακτικά τα ψήνουμε σε μαντεμένια γκριλιέρα στο μάτι της κουζίνας.
Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε αμέσως πασπαλισμένα με ψιλοκομμενο σχοινόπρασο, ξύσμα λεμονιού και μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και στο πλάι ένα μπολ με ντίπ γιαουρτιού
Ντιπ γιαουρτιού με αγγούρι, άνηθο και δυόσμο
Υλικά
- 200 γρ γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό κλασικό
- ½ αγγούρι
- 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
- ½ λεμόνι, χυμός και ξύσμα
- 4 κλαδάκια δυόσμο, τα φύλλα μόνο
- 1 μικρό κλαδάκι άνηθο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (προαιρετικό)
Πλένουμε και στεγνώνουμε το αγγούρι και το κόβουμε σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια του δυόσμου και τον άνηθο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά, δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλατοπίπερο ή λεμόνι. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο.
Σημειώσεις
- Dressing βασιλικού. Εναλλακτικά μπορούμε να σερβίρουμε τα σουβλάκια με ένα ντρέσινγκ, που ετοιμάζουμε ως εξής: Σε ένα βαζάκι ρίχνουμε 3 κ.τ.σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1 κ.τ.γλ λευκό ξύδι, χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι (βιολογικό αφού το πλύνουμε και το στεγνώσουμε καλά), μια πρέζα μπούκοβο και μια πρέζα αλάτι. Κλείνουμε το καπάκι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε ½ φλ φυλλαράκια βασιλικού και ¼ φλ ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε πάλι και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σερβίρουμε τα σουβλάκια με το χαλούμι και τα ντοματίνια.
- Σκόρδο. Είναι προαιρετικό. Μάλιστα αντί να βάλουμε στο ντιπ μια λιωμένη σκελίδα, μπορούμε απλά να την κόψουμε στη μέση και να πιέσουμε τα κομμάτια στα τοιχώματα του μπολ πριν ρίξουμε τα υπόλοιπα υλικά, απλά για να το αρωματίσουμε ελαφρά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News