Υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα εξασφάλισης των πολύτιμων, πλέον, συσκευών αναπνευστικής υποστήριξης (αναπνευστήρες). Οι αναπνευστήρες είναι ο μόνος τρόπος για να κρατηθούν στη ζωή άτομα που εκδηλώνουν βαριά συμπτώματα της Covid-19, που προκαλεί ο κορονοϊός.
Οπως εξηγούν στελέχη από τις υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας στον Guardian «δίχως τον αναπνευστήρα τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο θα πεθάνουν».
«Η εμπειρία μας από την Ιταλία και την Ισπανία, σε συνδυασμό με μαθηματικούς υπολογισμούς, έδειξε πώς χωρίς την χρήση τους, πολλοί άνθρωποι που νοσούν από κορονοϊό θα ταλαιπωρηθούν περισσότερο και το πιο σοβαρό βέβαια είναι ότι τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους», σχολιάζει η καθηγήτρια Σάρα Ραγκανέιθαν, μέλος της Πνευμονολογικής Εταιρείας της Αυστραλίας. «Χωρίς πρόσβαση σε αναπνευστήρες πολλοί ασθενείς που πιθανώς να επιβίωναν, θα πεθάνουν», λέει η ίδια.
Τι είναι και πώς λειτουργεί
Ο αναπνευστήρας είναι ένα μηχάνημα, το οποίο παρέχει αναπνευστική υποστήριξη στον ασθενή που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και κυρίως βοηθάει στη σωστή λειτουργία των πνευμόνων, ειδικά στις περιπτώσεις που το άτομο πάσχει από πνευμονία ή λοίμωξη του αναπνευστικού.
Πριν τοποθετηθεί, λοιπόν, στον ασθενή ο τραχειοσωλήνας, οι νοσηλευτές φροντίζουν να πάρει ένα μυοχαλαρωτικό, ώστε να χαλαρώσουν όλοι οι μύες στο σώμα του. Ακολούθως, συνήθως αναισθησιολόγοι κάνουν τη διασωλήνωση. Δηλαδή, βάζουν μέσα από το στόμα του ένα σωλήνα, ο οποίος περνάει από τον λαιμό και φτάνει χαμηλά μέχρι την τραχεία, η οποία συνδέεται άμεσα με τους πνεύμονες.
Ο ρόλος του σωλήνα είναι να ρυθμίζει με ποια συχνότητα θα διοχετεύεται ο αέρας και το οξυγόνο στους πνεύμονες, κάτι που ρυθμίζεται από μία συσκευή που είναι συνδεδεμένος.
Η διαδικασία είναι απλή για όσους είναι εκπαιδευμένοι, όμως σε αυτή τη φάση γίνεται με λίγο μεγαλύτερη δυσκολία, καθώς γιατροί και νοσηλευτές πρέπει να φορούν ολόκληρη στολή για να μην μολυνθούν από τον ιό, που τους δυσκολεύει στις λεπτές κινήσεις που πρέπει να κάνουν.
Πότε τον χρειάζεται ο ασθενής
Οι γιατροί τοποθετούν τους αναπνευστήρες στους ασθενείς όταν διαπιστώνουν αναπνευστική ανεπάρκεια.
Δύσπνοια ή λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως η πνευμονία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εφαρμόζεται μηχανική υποστήριξη με αναπνευστήρα.
Ο μέσος όρος των αναπνοών είναι 15 το λεπτό. Αν το νούμερο αυτό μειωθεί ή αυξηθεί κοντά στις 28 το λεπτό, τότε γίνεται διασωλήνωση, καθώς πλέον οι πνεύμονες έχουν σταματήσει να λειτουργούν σωστά.
Αν κάποιος σταματήσει να αναπνέει κανονικά, θα πεθάνει. Ωστόσο, στην περίπτωση του κορονοϊού ακόμη και οι αναπνευστήρες σε κάποιες περιπτώσεις δεν βοηθούν.
Το οξυγόνο σταματά να κυκλοφορεί στον οργανισμό, δεν πηγαίνει μέσω του αίματος στα ζωτικά όργανα, τα οποία αδρανούν και σταματούν να λειτουργούν. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται πολυοργανική ανεπάρκεια και είναι η αιτία θανάτου της συντριπτικής πλειοψηφίας ατόμων με κορονοϊό.
Γιατί είναι χρήσιμοι στην πανδημία
Ο κορονοϊός «χτυπάει» και καταστρέφει τους πνεύμονες. Σε άτομα μεγάλης ηλικία η «ανάπλαση» στους κατεστραμμένους ιστούς είναι αργή διαδικασία, ενώ όσο μικρότερη η ηλικία, τόσο πιο εύκολα αυτοθεραπεύεται το όργανο. Αρα το όργανο θα σταματήσει να λειτουργεί αν έχει πολλές βλάβες και αν δεν υπάρχει οξυγόνο στον οργανισμό ο ασθενής θα πεθάνει.
Ο αναπνευστήρας παρέχει το απαραίτητο οξυγόνο για να κρατηθεί στη ζωή μέχρι να γίνει η αυτοθεραπεία του οργάνου. Σε κάποιους όμως δυστυχώς δεν είναι δυνατή.
Οι αναπνευστήρες δεν είναι μόνο χρήσιμοι όταν διαγνωστεί ένα άτομο σε σοβαρή κατάσταση από Covid-19.
Οι μελέτες έχουν δείξει πώς αν χρησιμοποιηθούν σε κάποιον που εμφανίζει ήπια συμπτώματα, όχι μόνο αυξάνουν οι πιθανότητες να περάσει ήπια τη νόσο, αλλά και να θεραπευτεί τελείως.
Πόσο γρήγορα και για πόσο πρέπει να τοποθετηθεί
Μόλις ο γιατρός διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα στην αναπνοή, ο ασθενής πρέπει να διασωληνωθεί το συντομότερο.
«Υπάρχουν λύσεις όπως η αμπού (σύστημα μάσκας με χειροκίνητη φούσκα παροχής αέρα) που παρέχει σημαντική βοήθεια στη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, όμως δεν είναι μόνιμη λύση, αλλά η επείγουσα», εξηγεί η δρ Ραγκανέιθαν. Η διασωλήνωση θα πρέπει να γίνει μέσα σε μισή ώρα.
Ενα άτομο με κορονοϊό μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει διασωληνωμένο για εβδομάδες. Μάλιστα, για να μην δημιουργηθούν επιπλοκές, όπως μολύνσεις, σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται τραχειοστομία, δηλαδή μία τομή στον λαιμό από όπου και εισέρχεται ο σωλήνας του αναπνευστήρα, αντί να μπει από το στόμα.
Γιατί είναι σημαντική η επάρκεια
Το πρώτο που πρέπει να γίνεται σε καταστάσεις συναγερμού δημόσιας υγείας είναι να μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που κολλάνε τη νόσο, ακριβώς όπως έγινε και στην Ελλάδα.
Το δεύτερο είναι να εξασφαλίσουν οι υγειονομικές αρχές την επάρκεια αναπνευστήρων στη χώρα τους.
Αν αυτό δεν γίνει εφικτό, τα επόμενα βήματα μπορούν να σχεδιάζονται κατά περίπτωση και ευρηματικότητα.
Αναπνευστήρες για ζώα τροποποιούνται για να μετατραπούν για χρήση σε άνθρωπο, συσκευές από ασθενοφόρα συλλέγονται στα νοσοκομεία, σε αυτή τη φάση ακόμη και εργοστάσια αυτοκινήτων κάνουν μετατροπές για να ξεκινήσουν την παραγωγή των πολυπόθητων συσκευών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News