O Ράντγιαρντ Κίπλινγκ πίστευε ότι τα θηλυκά όλων των ειδών είχαν ισχυρότερο φονικό ένστικτο από τα αρσενικά εξαιτίας της προστατευτικής φύσης της μητρότητας. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λιόν 1 στην επιθεώρηση της αμερικανικής ακαδημίας επιστημών «PNAS» αναφέρουν ότι τα θηλυκά στα θηλαστικά είδη ζουν περισσότερο από τα αρσενικά.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times οι ερευνητές μελέτησαν το προσδόκιμο ζωής 101 θηλαστικών ειδών (από πρόβατα μέχρι ελέφαντες) και διαπίστωσαν ότι στο 60% των ειδών τα θηλυκά ζουν κατά μέσο όρο 18% περισσότερο από τα αρσενικά. Στους ανθρώπους έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 7.8% περισσότερο από τους άνδρες.
Η έκπληξη και οι θεωρίες
Οι ερευνητές δηλώνουν εντυπωσιασμένοι όσο και έκπληκτοι από τα ευρήματα τους επειδή θεωρούσαν ότι τα ποσοστά στα διάφορα είδη θηλαστικών θα είναι παρόμοια με αυτά των ανθρώπων. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν εντόπισαν ευρήματα που να συνδέουν την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των θηλυκών σε γονιδιακούς παράγοντες.
Εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής των θηλυκών οφείλεται στο ότι προσαρμόζονται καλύτερα σε περιβαλλοντικές συνθήκες και πιθανώς είναι πιο ανθεκτικά σε ασθένειες όπως επίσης ότι αντιμετωπίζουν λιγότερους κινδύνους σε σχέση με τα αρσενικά. Μια ακόμη πιθανή εξήγηση είναι ότι σε πολλά είδη θηλαστικών το αρσενικό αναλαμβάνει όλη την φροντίδα των μικρών οπότε το θηλυκό ζει πιο ξεκούραστα και ακίνδυνα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και στα πτηνά.
Υπάρχουν και περιπτώσεις που το προσδόκιμο ζωής των θηλυκών ενός είδους είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερο από εκείνο των αρσενικών με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι κάθε τέτοια περίπτωση είναι ξεχωριστή και εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής αυτών των ειδών. Αναφέρουν το παράδειγμα των λιονταριών όπου το προσδόκιμο ζωής των θηλυκών είναι 50% μεγαλύτερο από εκείνο των αρσενικών!
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό δεν οφείλεται στο ότι τα αρσενικά λιοντάρια μάχονται συχνά με αντιπάλους ή με άλλα αρσενικά λιοντάρια που θέλουν να γίνουν εκείνα αρχηγοί της αγέλης. Πιστεύουν ότι παίζει ρόλο το γεγονός ότι τα θηλυκά λιοντάρια (μητέρες, αδερφές, κόρες) ζουν μαζί, κυνηγούν μαζί και το ένα θηλυκό φροντίζει το άλλο ενώ τα αρσενικά είτε είναι εντελώς μόνα τους είτε ζουν μάξιμουμ με έναν αδελφό τους και άρα δεν έχουν το ίδιο επίπεδο υποστήριξης και είναι πιο ευάλωτα σε απρόοπτα και διαφόρων ειδών κινδύνους και δυσκολίες. Η ουσία είναι βέβαια πώς σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ειδική συνθήκη ανά είδος εκείνα που ευνοούνται πάντα είναι τα θηλυκά. Ίσως η φύση θέλει κάτι να μας πει…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News