370
|

Κορονοϊός: Σαπούνι VS αντισηπτικά, ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό;

Κορονοϊός: Σαπούνι VS αντισηπτικά, ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό;

Ο κορωνοϊός ανήκει στην κατηγορία των ιών που το σωμάτιό τους περιβάλλεται από ιικό φάκελο, μια δομή που αποτελείται κυρίως από λιπίδια και πρωτεΐνες. Οι ιοί αυτής της κατηγορίας συνήθως επιβιώνουν έξω από το σώμα μόνο για λίγες ημέρες και η καταστροφή τους θεωρείται σχετικά απλή σε σχέση με άλλους ιούς, διότι μόλις το εύθραυστο εξωτερικό τους αυτό περίβλημα διαρραγεί, αρχίζουν να αποδομούνται.

Σαπούνι VS αντισηπτικά

Το σαπούνι διαλύει τον κορωνοϊό όπως ακριβώς διαλύει το λάδι, λόγω της λιπώδους σύστασης του ιικού φακέλου του. Δεδομένου ότι οι χημικοί δεσμοί που συγκρατούν τη δομή του ιού δεν είναι πολύ ισχυροί, 20 δευτερόλεπτα επαφής με το σαπούνι είναι αρκετά για την αποδόμησή του. Στη συνέχεια, τα αβλαβή επιμέρους τμήματα του ιού ξεπλένονται και απομακρύνονται με το άφθονο νερό. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος σαπουνιού, καθώς δεν παίζει ρόλο η σύνθεσή του. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν πως τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι πιο αποτελεσματικά. Επομένως, το κοινό σαπούνι είναι αρκετό.

Στα αντισηπτικά χεριών η αλκοόλη, που αποτελεί το κύριο συστατικό τους, εξουδετερώνει επίσης τους ιούς. Το ζήτημα είναι ότι η συγκέντρωση αλκοόλης θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή για να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Συνιστώνται αντισηπτικά που περιέχουν αλκοόλη τουλάχιστον 60%, οπότε προσέχετε να μην χρησιμοποιείτε τα προϊόντα που δεν πληρούν αυτή την προϋπόθεση (ή που δεν περιέχουν καθόλου αλκοόλη).

Προσοχή στα αντισηπτικά μαντηλάκια χεριών.
Τα αντισηπτικά μαντηλάκια χεριών είναι δυνατόν σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτύχουν στην αντισηψία. Εάν π.χ. τα χέρια σας είναι υγρά ή ιδρωμένα όταν χρησιμοποιείτε το αντισηπτικό, μπορεί να μειωθεί η αποτελεσματικότητά του λόγω αραίωσής του.

Πότε κρίνεται απαραίτητο το πλύσιμο των χεριών?

Συνοπτικά:

  • Πριν από την επαφή με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα.
  • Μετά από κάθε άμεση επαφή με ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του (π.χ. σάλιο, κόπρανα, εμετός) ή με το περιβάλλον του.
  • Μετά από την επαφή με αντικείμενα ή επιφάνειες που είναι δυνητικά μολυσμένες (π.χ. πόμολα, χαρτομάντιλα, πάνες).

Συμπερασματικά, λοιπόν, πλύνετε συχνά τα χέρια σας, κατά προτεραιότητα με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, τότε χρησιμοποιήστε ένα αντισηπτικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλη.


Η  Βασιλική Πιτυρίγκα είναι Ιατρός Βιοπαθολόγος, Διευθύντρια των Διαγνωστικών Εργαστηρίων Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...