Το πρώτο «απαγορευτικό» είχε εκδοθεί με ισχύ έως τις 2 Μαΐου. Παραήταν αισιόδοξο. Με το δεύτερο, η καραντίνα στο επαγγελματικό τένις επεκτάθηκε μέχρι τις 7 Ιουνίου. Χωρίς, και πάλι, να είναι βέβαιο ότι τα κορτ θα ανοίξουν. Το Αυστραλιανό Οπεν, ίσα που πρόλαβε τον κορονοϊό. Από τον Φεβρουάριο κι έπειτα, οι ματαιώσεις και οι αναβολές των τουρνουά «πέφτουν βροχή». Ποτέ άλλοτε στην «Open Era», εδώ και 52 χρόνια, το άθλημα δεν μέτρησε τόσα λουκέτα.
Η αρχή έγινε με το Ιντιαν Ουέλς (12/3-22/3). Ακολούθησαν, το Μαϊάμι, το Χιούστον και το Μαρακές. To Μόντε Κάρλο Μάστερς ήταν το πρώτο της χωμάτινης περιόδου στην Ευρώπη, που δεν διεξήχθη. Αυτή η υπεραιωνόβια (από το 1897) διοργάνωση δεν είχε ακυρωθεί, ποτέ, σε καιρό ειρήνης. Μόνο στη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων (1915-1918 και 1940-1945). Στη συνέχεια, δεν έγιναν άλλα εννέα τουρνουά: της Βαρκελώνης, της Βουδαπέστης, του Μονάχου, του Εστορίλ, το Μάστερς της Μαδρίτης, το Μάστερς της Ρώμης, της Γενεύης και της Λιόν.
Χάθηκε, ήδη, σχεδόν το 25% της σεζόν (14 στα 63 τουρνουά του εφετινού τουρ) και, ουσιαστικά, ολόκληρη η χωμάτινη περίοδος. Με εξαίρεση το Ρολάν Γκαρός που, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, θα διεξαχθεί -αν πάνε όλα καλά- τον Σεπτέμβριο. Για πρώτη φορά στα χρονικά του αθλήματος, το Γαλλικό Οπεν θα είναι το τελευταίο, χρονικά, Γκραν Σλαμ στο ετήσιο καλεντάρι του τένις. Οσο για το Γουΐμπλεντον, που είναι προγραμματισμένο για τις 29 Ιουνίου, οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν ότι θα διεξαχθεί κανονικά. Αλλά, ποιος πιστεύει τους Αγγλους μετά τα «μπρος – πίσω» του Μπόρις Τζόνσον; Εκεί που αρνιόταν να γίνουν τα ματς της Πρέμιερ Λιγκ χωρίς θεατές, τώρα (την περασμένη Δευτέρα) συνιστά την αποφυγή των συναθροίσεων ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρίσκεται, ήδη, στο Λονδίνο για προετοιμασία στο γρασίδι. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως το διάσημο τουρνουά δεν θα ματαιωθεί (ή αναβληθεί). Μάλιστα, ο αγγλικός Τύπος αποκαλύπτει μια άγνωστη πτυχή του προβληματισμού της βρετανικής κυβέρνησης. Γράφει ότι η διοργάνωση είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογένειας και των ανθρώπων που, με διάφορες ιδιότητες, μπαινοβγαίνουν στο Παλάτι, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο, ο Covid-19 να «χτυπήσει» το Μπάκιγχαμ. Το ίδιο ισχύει και με κάποιες άλλες εκδηλώσεις, όπως η Γιορτή Ανθοκομίας στο Τσέλσι, που η Κυβέρνηση Τζόνσον σκέφτεται να ματαιώσει.
Η μετάθεση του Ρολάν Γκαρός για τις 20 Σεπτεμβρίου (ήταν προγραμματισμένο για τις 24 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου) έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αλλά και ένταση στον κόσμο του τένις. Οι διοργανωτές του Λάβερ Καπ δεν έκρυψαν την οργή τους, αφού θα υπάρξει επικάλυψη του Γαλλικού Οπεν με το δικό τους τουρνουά (25-27 Σεπτεμβρίου στη Βοστώνη), το οποίο είναι sold-out. Επίσης, οι Γάλλοι όρισαν την έναρξη των αγώνων στο Παρίσι μόλις μια εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του άλλου σπουδαίου Γκραν Σλαμ, του Αμερικανικού Οπεν. Αλλά, η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχαν άλλες διαθέσιμες ημερομηνίες.
Μετά το Γουΐμπλεντον θα αρχίσουν -αν δεν αναβληθούν- οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Την επομένη της τελετής λήξης θα ανοίξει τις πύλες του το Ρότζερς Καπ (10/8-16/8 στον Καναδά). Θα ακολουθήσουν, το Σινσινάτι Μάστερς (16/8-23/8) και το Αμερικανικό Οπεν (24/8-13/9). Κι έπειτα, τα Μάστερς της Σανγκάης και του Παρισιού, και το ATP Finals (αυτό που κέρδισε πέρυσι ο Στέφανος) στο Λονδίνο.
Η «μαύρη τρύπα» στο διεθνές καλεντάρι του τένις προκάλεσε και μια απορία σχετικά με τα κριτήρια πρόκρισης των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την έλυσε χθες (Τετάρτη) η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος (ITF), αποφασίζοντας να μετρήσουν οι βαθμοί που οι τενίστες και οι τενίστριες είχαν συγκεντρώσει κατά την περσινή περίοδο του χώματος (αφού δεν κατέστη δυνατόν να διεξαχθούν οι εφετινοί αγώνες). Αυτό το «πάγωμα» της παγκόσμιας κατάταξης (τουλάχιστον έως τις 8 Ιουνίου) σημαίνει πως ο Τσιτσιπάς (Νο 6) και η Μαρία Σάκκαρη (Νο 20) έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο Τόκιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News