Οδηγίες για… τριχωτά πρόσωπα, ώστε να εφαρμόζουν καλύτερα οι μάσκες, έδωσε στο ιατρικό προσωπικό βρετανικού νοσοκομείου ο διευθυντής του.
Ο Ντέρεκ Σάντεμαν, διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Southampton NHS Foundation Trust, έστειλε ένα ομαδικό email για την αντιμετώπιση του «γνωστού προβλήματος» της κακής εφαρμογής που έχουν οι χειρουργικές μάσκες σε πρόσωπα με γένια και μουστάκια.
Ο Σάντεμαν, γράφουν οι Times, συνέθεσε μια εικόνα με 36 τύπους γενειάδας που δείχνουν εάν είναι αποδεκτές ή όχι, σύμφωνα με το κατά πόσο ταιριάζουν με μια μάσκα.
Επιτρέπονται λεπτά μουστάκια τύπου Ζορό, Ζάπα ή σαν «πινέλο ζωγράφου», αλλά τα παχιά μουστάκια και οι μακριές γενειάδες απαγορεύονται. Ωστόσο, απαλλάσσονται όσοι αφήνουν γένια για θρησκευτικούς ή «πολιτιστικούς» λόγους…
Το σημείωμα που έλαβαν οι εργαζόμενοι αναφέρει: «Θα διαπιστώσετε ότι η παρουσία τριχών στο πρόσωπο υπονομεύει την προστασία οποιουδήποτε ατόμου μέσω μάσκας. Γράφω για να ζητήσω από εκείνους που δεν έχουν ισχυρούς πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς λόγους να αφήνουν γένια και οι οποίοι εργάζονται σε επικίνδυνες περιοχές να εξετάσουν το ξύρισμα. Αναγνωρίζω ότι για κάποιους είναι μεγάλο ζήτημα, αφού τα γένια είναι πολύ δημοφιλή επί του παρόντος. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτό είναι το σωστό να πράξει κανείς».
Στο μεταξύ, οι μάσκες φαίνεται ότι είναι επίσης ένας πιθανός τρόπος διάγνωσης της νόσου. Το Πανεπιστήμιο του Λέστερ αναπτύσσει χαμηλού κόστους μάσκες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξεταστούν μεγάλες ομάδες ανθρώπων για κορονοϊό σε λιγότερο από μία ώρα.
Οι μάσκες, που παράγονται χρησιμοποιώντας 3D εκτύπωση, περιέχουν λωρίδες που μπορούν να παγιδεύσουν εκπνεόμενα μικρόβια, τα οποία στη συνέχεια εξετάζονται σε εργαστήριο. Προς το παρόν η διάγνωση περιλαμβάνει τη λήψη δειγμάτων από τον λαιμό και τη μύτη.
Ο Μάικ Μπέρερ, καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Λέστερ, δήλωσε: «Αυτή η νέα προσέγγιση είναι συναρπαστική επειδή θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε αν ένα άτομο είναι μολυσμένο ή όχι, ακόμη και πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα του ιού. Μετρώντας το ποσοστό του ιού που εκπνέεται με τη μέθοδο δειγματοληψίας με μάσκα, θα μας επιτραπεί να συγκρίνουμε τα επίπεδα του ιού που εκπνέονται από διαφορετικά άτομα, κάτι που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εστιάσουμε τις προσπάθειες ελέγχου στην πρόληψη της εξάπλωσης».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News