Θα μπορούσε να ζει εξαιρετικά άνετα, να είναι στο διοικητικό συμβούλιο της κορυφαίας εταιρείας ψυχαγωγίας στον κόσμο, να έχει επιρροή και να ανοίγει κάθε κλειστή πόρτα. Επέλεξε τον ακτιβισμό και την παραγωγή ντοκιμαντέρ.
Η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, μικρανιψιά του Γουόλτ, προτιμά να καταγγέλλει την εταιρεία για τους άθλιους μισθούς που δίνει στους εργαζομένους της.
Ο παππούς της, ο Ρόι Ντίσνεϊ, ίδρυσε το 1923 με τον αδελφό του Γουόλτ το στούντιο που έφτασε στην κορυφή τα επόμενα χρόνια με ταινίες όπως «Μπάμπι το ελαφάκι» και «Φαντασία». Ο πατέρας της –και αυτός λεγόταν Ρόι Ντίσνει– ήταν στο ΔΣ της εταιρείας ώς το 2003. Και η ίδια; Στο μουσείο της οικογένειας, στο Σαν Φρανσίσκο, δεν υπάρχει κανένα πορτρέτο της.
Ταξική αποστάτρια, λοιπόν, η Αμπιγκέιλ, εξάλλου της έχουν δώσει και αυτόν τον χαρακτηρισμό. Είναι και μέλος των «Πατριωτών εκατομμυριούχων» – ένα μάλλον κλειστό κλαμπ 200 ανθρώπων που αισθάνονται κάπως ένοχοι για τα πλούτη τους. (Το κλαμπ είναι κλειστό γιατί λίγοι αισθάνονται αυτές τις ενοχές).
Η 59χρονη απόγονος του Ντίσνεϊ, γράφει η Monde, είχε πάντα μια δυσκολία να δεχτεί τα προνόμια που είχε ως μέλος μιας πάμπλουτης και με τεράστια επιρροή οικογένειας. Μικρή δεν ήθελε καν να περνά πρώτη στην ουρά για την είσοδο στη Ντίσνεϊλαντ, όπως θα μπορούσε να κάνει στο «μαγαζί» της οικογένειάς της.
Παρά την υπερσυντηρητική παράδοσή της οικογένειάς της, η Αμπιγκέιλ διάλεξε άλλο δρόμο. Μόλις πήρε στα χέρια της το μερίδιο από την περιουσία της, στα 21 της, πήγε να ζήσει στη Νέα Υόρκη. Μέσα της άλλαξε μια ημέρα που ταξίδευε μόνη με το οικογενειακό Boeing 737. «Ολο αυτό είναι εντελώς εκτός κλίμακας», παραδέχεται σήμερα.
Οι κακοπληρωμένοι υπάλληλοι της Disney
Τον Μάρτιο του 2018 της ζήτησαν να βοηθήσει για την κακή κατάσταση των εργαζομένων στην Ντίσνεϊλαντ. «Οι υπάλληλοι ήταν τόσο κακοπληρωμένοι, που αναγκάζονταν να κοιμούνται στα αυτοκίνητα και να τρώνε σε κοινωνικές κουζίνες», εξήγησε και υπενθύμισε ότι τα κέρδη της εταιρείας ήταν 13 δισ. δολάρια.
Αν και δεν έχει κάποιο ρόλο στην εταιρεία, η Αμπιγκεϊλ έγραψε στον διευθύνοντα σύμβουλο Μπομπ Αϊγκερ για να τον ενημερώσει για τις ανισότητες. Αυτός την παρέπεμψε στη διεύθυνση προσωπικού και η Αμπιγκέιλ απάντησε με μια σειρά tweets όπου κατήγγειλε τα τεράστια μπόνους του Αϊγκερ, που υπερβαίνουν κατά πολύ τον ονομαστικό ετήσιο μισθό («μόνο 39 εκατομμύρια»).
Οι καταγγελίες δεν πήγαν χαμένες. Η εταιρεία αύξησε τον κατώτατο μισθό σε 15 δολάρια την ώρα (πάνω από το ελάχιστο που ορίζει το αμερικανικό κράτος, αλλά και πάλι γλίσχρος μισθός στις ΗΠΑ) ενώ αποφάσισε να διαθέσει 140 εκατ. δολάρια σε υποτροφίες στο προσωπικό.
Ο ακτιβισμός δεν σταμάτησε εκεί. Προ ημερών εμφανίστηκε σε ακρόαση της Βουλής της Καλιφόρνιας, όπου τάχθηκε υπέρ νομοσχεδίου με το οποίο θα φορολογούνται οι μεγάλες εταιρείες με μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον μισθό του επικεφαλής και των εργαζομένων – με 1% όταν η «ψαλίδα» είναι 50-100 φορές πιο ανοιχτή και 4% όταν υπερβαίνει τις 300 φορές.
Φυσικά, μία από τις εταιρείες που αφορά το μέτρο είναι και η Disney.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News