Μηνύματα προς τους επενδυτές, τη διεθνή κοινότητα αλλά και την Τουρκία περιείχε η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διακεκριμένο ιστορικό Νάιαλ Φέργκιουσον στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Φόρουμ του Νταβός το πρωί της Πέμπτης.
Σε ένα σημείο του διαλόγου του με τον δρα Φέργκιουσον, μεταξύ άλλων καθηγητή Ιστορίας στο Χάρβαρτ και το Στάνφορντ, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παράνομη συμφωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Φαγέζ αλ Σάραζ για την οριοθέτηση ΑΟΖ. «Αρκεί να κοιτάξετε το χάρτη για να δείτε ότι δεν υπάρχει κοινό σύνορο Τουρκίας – Λιβύης η πιο κοντινή χώρα στη Λιβύη είναι η Ελλάδα. Υπέγραψαν συμφωνία που αγνοεί τα νησιά μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει, ότι το επίμαχο μνημόνιο «αγνοεί όσα ξέρουμε για το διεθνές δίκαιο και επιπλέον αγνοεί τη λιβυκή Βουλή και τα τρία τέταρτα της χώρας και τον άνθρωπο που λέει ότι αυτή η συμφωνία είναι εις βάρος του λιβυκού λαού».
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης.
Ακολούθως ο Πρωθυπουργός ανέλυσε το ήδη δρομολογημένο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός, που θα καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενσης αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. «Αν θέλεις να μετέχεις στη Σένγκεν, πρέπει να έχεις επίγνωση και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού», τόνισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης σε ένα μήνυμα προς χώρες όπως η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν.
Στην αρχή της συζήτησης με τον καθηγητή Φέργκιουσον ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το κλίμα έχει αλλάξει στην Ελλάδα και σοβαρές μεταρρυθμίσεις γίνονται στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ενός περιβάλλοντος φιλικού σε επενδύσεις.
Προέβαλε δε το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή, κάτι που διασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το 2023 οπότε και υπάρχει ένα καθαρό σκηνικό για εκείνους που κοιτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη.
Απαντώντας σε ερώτηση για την τελευταία δεκαετία και τα χρόνια της κρίσης, ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η χώρα μας χτυπήθηκε από δύο κρίσεις, την οικονομική και του λαϊκισμού και τόνισε ότι στο τέλος του 2014 είχαμε ήδη δει σημάδια ότι εξερχόμαστε από το οικονομικό πρόβλημα. Ωστόσο τότε άλλαξε η κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι λανθασμένες κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και η αποκαλούμενη «κωλοτούμπα» της είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι πολίτες να αντιμετωπίσουν μία σκληρή κατάσταση με κλειστές τράπεζες, capital controls και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.
Πορεία που συνοδεύτηκε από σκληρά μέτρα και μεγάλη επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών από την επιβολή τους.
Τόνισε δε πως μία ματιά στο τι συμβαίνει μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, δείχνει ακριβώς ότι ακολουθείται μία διαφορετική πορεία.
«Είμαστε σε καλό δρόμο να πείσουμε τους πιστωτές μας πως μπορούν να χαλαρώσουν», πρόσθεσε, δείχνοντας ότι εμείς προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις, ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.
Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι η εκπαίδευση» και υπογράμμισε ότι κανένας τομέας δεν θα μείνει εκτός του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Η συνάντηση με την Ιβάνκα Τραμπ
Στο περιθώριο των επαφών που είχε κατά την πρώτη ημέρα του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο κ. Μητσοτάκης είχε μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Μητσοτάκη και μια σύντομη συνομιλία με την Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του προέδρου των ΗΠΑ.
Τις σχετικές φωτογραφίες διένειμε ο επίσημος φωτογράφος του Πρωθυπουργού Δημήτρης Παπαμήτσος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News