Αν και οι δύο πλευρές του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη δεν είχαν κάποια επαφή, παρότι και οι δύο παρούσες στη συνάντηση, η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται στον ένα ή τον άλλο βαθμό ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου στο Βερολίνο.
Ηδη πάντως σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα αν και κοινή είναι η ομολογία ότι απομένει πολύς δρόμος ακόμη για μια πραγματική κατάπαυση του πυρός και ειρήνευση στη χώρα.
Η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γερμανία που έκανε λόγο για πρόοδο, αν και είμαστε στην αρχή. Αντίθετα, η Ρωσία είναι περισσότερο συγκρατημένη σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε διάλογος ανάμεσα στον Χαλίφα Χαφτάρ και τον Φαγιέζ αλ Σάραζ.
Τι αποφάσισε η διάσκεψη
Η κατάπαυση του πυρός, η επιβολή του εμπάργκο στην εισαγωγή όπλων και στην στρατιωτική στήριξη των αντίπαλων πλευρών και η περαιτέρω πολιτική διαδικασία αποτελούν τα βασικά σημεία στα οποία συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.
Οι δύο αντίπαλες λιβυκές πλευρές συμφώνησαν ακόμη να ορίσουν από πέντε εκπροσώπους σε μια στρατιωτική επιτροπή, η οποία, όπως προβλέπεται από τον ΟΗΕ, θα αναλάβει την επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Τόσο ο πρωθυπουργός Σάραζ όσο και ο στρατάρχης Χαφτάρ έχουν ήδη κοινοποιήσει τα ονόματα των εκπροσώπων τους, ανέφερε σε δηλώσεις της η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, επισήμανε ότι στις επόμενες κινήσεις περιλαμβάνεται η σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης της συμφωνίας (Follow up Committee).
«Η επιτροπή θα καθοδηγείται από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ξεκινήσει τις εργασίες της ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου και χώρες οι οποίες δεν εκπροσωπούνταν εδώ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία και στις τέσσερις ομάδες εργασίας που σχεδιάζονται – για ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικά, για οικονομικά, για πολιτικά και για ανθρωπιστικά», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Η δήλωση αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο για τη συμμετοχή και της Ελλάδας που δεν είχε προσκληθεί στη διάσκεψη.
Η σύσταση των Επιτροπών θα γίνει στην Γερμανία και η Γερμανία θα είναι ο οικοδεσπότης και συμπρόεδρος και στην συνέχεια όλοι οι διεθνείς εταίροι που ήταν σήμερα εδώ και εκείνοι οι οποίοι θα προστεθούν, θα πάρουν με την σειρά την ευθύνη στα χέρια τους, εξήγησε ο Μάας. Πέραν αυτού, τα αποτελέσματα και τα πιθανά περαιτέρω βήματα θα τεθούν σε όλα τα κατάλληλα πολυμερή σχήματα – όχι μόνο στα Ηνωμένα Έθνη, διευκρίνισε – ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι το θέμα θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σε ερώτηση σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ευρώπης στην κρίση της Λιβύης,εστίασε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Τόνισε σχετικά ότι οι μελλοντικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές, ενώ εξήγησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, ανέφεραν ότι «είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης. Είναι επίσης θετική η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων».
Οι ίδιες πηγές προσέθεσαν ότι «η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας».
Εν όψει της διάσκεψης, η ΕΕ υποσχέθηκε να συμβάλει στην εφαρμογή των όποιων συμφωνιών επιτυγχάνονταν στις διαπραγματεύσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή και την επιτήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός καθώς και του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ που έχει επιβληθεί στη Λιβύη.
Αυτό μπορεί να συνεπάγεται την ανάπτυξη στρατιωτικής αποστολής υπό τη σημαία της ΕΕ στη χώρα της βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με τον ύπατο Εκπρόσωπο Τζουζέπ Μπορέλ.
Ο Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει τις αρχικές προτάσεις του, αλλά οι υπουργοί αναμένεται να επανέλθουν στο θέμα και να το συζητήσουν πιο λεπτομερώς σε περίπου έναν μήνα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News