Ασπρόμαυρα πλάνα και φωτογραφίες από το ναζιστικό στρατόπεδο του θανάτου στο Άουσβιτς θα εμφανιστούν για πρώτη φορά έγχρωμα στην τηλεόραση, σε ένα ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί σε δύο μέρη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αργότερα αυτό τον μήνα. Στο «Auschwitz Untold in Color», όπως είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, παρουσιάζονται επίσης μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να διαφύγουν από το στρατόπεδο, μεταξύ άλλων και μία σπάνια μαρτυρία ενός επιζώντος γάλλου Ρομά.
Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Σούλμαν δήλωσε στον Guardian ότι ήταν «προνόμιο» γι΄ αυτόν να διευθύνει τη σειρά. Η μετάδοσή της από το τηλεοπτικό δίκτυο More4 και σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 75η επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς, που σηματοδοτεί «την τελευταία μεγάλη επέτειο του Ολοκαυτώματος, κατά την οποία οι επιζώντες μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί για να πουν τις ιστορίες τους».
Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το Aουσβιτς ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης, που έφτιαξε η Ναζιστική Γερμανία, περίπου 60 χλμ δυτικά της Κρακοβίας, στην Πολωνία. Ηταν από τα πρώτα κέντρα συγκέντρωσης που απελευθερώθηκαν το μεσημέρι της 27ης Ιανουαρίου 1945 από την 60η Στρατιά των Σοβιετικών.
Σκοπός του βραβευμένου με Bafta σκηνοθέτη ήταν να διερευνήσει θέματα που δεν είχαν εξετασθεί (ή αυτό είχε γίνει σε σπάνιες περιπτώσεις), συγκεκριμένα ήθελε να διερευνήσει τον αντίκτυπο στους Ρομά, τον ρόλο της εβραϊκής Αντίστασης τόσο εντός όσο και εκτός των γκέτο, και την καταστροφή του εβραϊκού πολιτισμού. Τόνισε επίσης τη σημασία της εστίασης του σεναρίου στους ανθρώπους που ήταν εκεί, ώστε το κοινό να δει τα γεγονότα «μέσα από το βλέμμα πολύ νέων ανθρώπων οι οποίοι απέκτησαν πιο βαθιά πολιτική γνώση [μέσα από τη ζωή τους]».
Εκτός από τα κινηματογραφικά πλάνα, το ντοκιμαντέρ διαθέτει εικόνες από το «Αλμπουμ του Αουσβιτς»*, τις μοναδικές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί μέσα στο στρατόπεδο και πιστεύεται ότι προέρχονται από φρουρούς SS, οι οποίες αποτελούν και τη μοναδική οπτική απόδειξη της διαδικασίας των μαζικών δολοφονιών. Σε μια απίστευτη σύμπτωση, μάλιστα, ένας συμμετέχων κατάφερε να εντοπίσει στις φωτογραφίες ανθρώπους που γνώριζε προσωπικά.
Η τεχνική επιχρωματισμού των ασπρόμαυρων φωτογραφιών χρησιμοποιήθηκε και στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και το 2018 στο ντοκιμαντέρ του Πίτερ Τζάκσον «They Shall Not Grow Old» («Δεν θα γεράσουν»), για τις εμπειρίες στρατιωτών κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και τώρα ελπίζεται ότι το «Auschwitz Untold in Color» θα φωτίσει περισσότερο το Ολοκαύτωμα στα μάτια των θεατών.
Εκ μέρους της εταιρείας παραγωγής Fulwell73, ο Σέλντον Λαζάρους δήλωσε ότι το ντοκιμαντέρ αποσκοπεί στην «άρση ενός φραγμού που χωρίζει το σύγχρονο κοινό … έτσι ώστε να μην ξεχνάμε ποτέ τις αγριότητες του παρελθόντος». Ο Σούλμαν σχολίασε επίσης ότι ήταν «εξαιρετικά μεγάλη η έκπληξη όταν είδαν τη διάσταση της ανθρωπισμού που προστέθηκε», από τις «τρομερές, φρικαλέες» σκηνές μέσα στα στρατόπεδα μέχρι τις εικόνες της απελευθέρωσης. «Χάρη σε όλα αυτά η ταινία έχει πιο σύγχρονη απήχηση. Δεν πρόκειται απλά για την ιστορία αλλά για το σήμερα», δήλωσε ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ.
*Δείτε το Αλμπουμ του Αουσβιτς στην ιστοσελίδα του Γιαντ Βασέμ (μουσείο και αναμνηστικός χώρος αφιερωμένος στο Ολοκαύτωμα, που ιδρύθηκε το 1953 στα Ιεροσόλυμα και επίσης ασχολείται επιστημονικά με την ιστορία του Ολοκαυτώματος)
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News