Τέσσερις χιλιάδες αμερικανούς στρατιώτες στέλνει ως ενισχύσεις στον Περσικό Κόλπο ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την εισβολή διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, βάζοντας έτσι τέλος στην δική του πολιτική της αποχώρησης από τους «ατελείωτους πολέμους» στη Μέση Ανατολή.
Πεζοναύτες που φυλάσσουν την αμερικανική πρεσβεία έριξαν χημικά κατά διαδηλωτών ξανά την Τετάρτη, καθώς έχουν κατασκηνώσει έξω από την πρεσβεία και επιχείρησαν ξανά να εισβάλουν στους χώρους της.
Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και θεωρείται η καλύτερα φυλασσόμενη.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα πλήθη έσπασαν μία πλαϊνή είσοδο γκαράζ, μπήκαν σε έναν προθάλαμο και έβαλαν φωτιά στον χώρο της ρεσεψιόν. Για να τους εκφοβίσουν και να αναγκαστούν να φύγουν, ελικόπτερα Απάτσι προχώρησαν σε ρίψη φωτοβολίδων, ενώ πεζοναύτες βρίσκονταν σε μικρή απόσταση.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τις αμερικανικές επιδρομές εναντίον θέσεων των παραστρατιωτικών σιιτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, σκοτώνοντας 25 μαχητές.
Είχαν προηγηθεί επιθέσεις με ρουκέτες των παραστρατιωτικών σε στρατιωτικές βάσεις με αμερικανικές δυνάμεις, που μάχονται το ISIS, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αμερικανός εργολάβος.
Η ίδια η οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη με την οποία ζητούσε από τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία.
«Το Ιράν θα είναι υπεύθυνο αν χαθούν ζωές ή σημειωθούν ζημιές σε εγκαταστάσεις μας. Θα πληρώσουν πολύ ΜΕΓΑΛΟ ΤΙΜΗΜΑ», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.
Ο αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι υποστηρίζεται από τον ιρακινό πρωθυπουργό, Αντέλ Αμπλούλ Μαχντί, ο οποίος είχε ζητήσει από τους Αμερικανούς να μην προχωρήσουν σε επιδρομές. Ομως, αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσινγκτον «θύμωσε» επειδή οι Ιρακινοί «δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν» να σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά των βάσεων.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, 750 στρατιώτες πήγαν αμέσως στο Ιράκ, ενώ άλλοι 3.000 έφτασαν στο Κουβέιτ.
Αυτοί θα προστεθούν στους 5.200 στρατιώτες που ήδη έχουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ. Εκατοντάδες από αυτούς «μπαινοβγαίνουν» στην ανατολική Συρία για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές.
Εκτός από τις μυστηριώδεις επιθέσεις σε πλοία στον Περσικό, για τις οποίες οι Αμερικανοί κατηγορούν το Ιράν, έχουν γίνει 11 επιθέσεις με ρουκέτες σε βάσεις στις οποίες σταθμεύουν αμερικανικά και ιρακινά στρατεύματα.
Η παρουσία ανώτατων παραστρατιωτικών ανάμεσα στους διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία εξόργισε τον Μάικ Πομπέο, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, που τους κατηγόρησε ως «τρομοκράτες» και «πιόνια των Ιρανών».
Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, απάντησε ότι ο αμερικανός πρόεδρος «δεν μπορεί να μας κάνει τίποτα» και πρόσθεσε: «Αν ήσουν λογικός, που δεν είσαι, θα έβλεπες ότι τα εγκλήματά σου στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, έχουν κάνει τα έθνη να σε μισούν».
Και συνέχισε απειλώντας ότι «αν η Ισλαμική Δημοκρατία αποφασίσει να πολεμήσει, θα το κάνει χωρίς δισταγμό. Δεν μας αρέσουν οι πόλεμοι, αλλά θα υπερασπιστούμε με πάθος τα συμφέροντα του ιρανικού έθνους, την αξιοπρέπεια και τη δόξα».
Οπως γράφουν οι Times, ανώτερος ιρακινός διπλωμάτης είπε ότι «το Ιράκ κινδυνεύει να γίνει παρείσακτο κράτος, απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, όπως η Βενεζουέλα και η Βόρεια Κορέα».
Το Ιράν και οι ΗΠΑ παλεύουν για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο Ιράκ. Οι Ιρανοί στηρίζουν τους σιίτες πολιτικούς και πολλά στελέχη της κυβέρνησης έχουν δεσμούς με την Τεχεράνη.
Οι ΗΠΑ λένε εδώ και μία δεκαετία ότι θα αποχωρήσουν από το Ιράκ, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει. Η απειλή του ISIS πρώτα και τώρα του Ιράν, τους κρατά στην περιοχή. Απλά αυξομειώνονται οι δυνάμεις τους. Ο στρατός του Ιράκ πάντως, εξοπλίζεται και εκπαιδεύεται από τους Αμερικανούς.
Την Τρίτη όμως, η ιρακινή αστυνομία δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τους διαδηλωτές στην πρεσβεία. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ήταν εντολή άνωθεν ή δείγμα της σύγχυσης που επικρατεί στο διαιρεμένο πολιτικό σύστημα της χώρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News