Ηταν μία εκδρομή όπως όλες οι άλλες. Η Οντρεϊ Μας, μία Βρετανίδα, καθηγήτρια αγγλικών, που ζει στη Βαρκελώνη, αποφάσισε να ανέβει με τον σύζυγό της στα Πυρηναία Ορη. Η εξόρμηση του Σαββατοκύριακου όμως δεν είχε αίσια έκβαση…
Οπως αναφέρει ο Guardian, το ζευγάρι βρέθηκε στο έλεος μίας χιονοθύελλας με αποτέλεσμα η 34χρονη γυναίκα να χάσει τις αισθήσεις της. Οι πρώτες προσπάθειες ανάνηψης δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
Η θερμοκρασία της είχε πέσει από τους 36,6 βαθμούς Κελσίου που είναι το φυσιολογικό, στους 18! «Δεν υπήρχε καμία ζωτική ένδειξη», λέει ο διασώστης που τη συνόδευσε με το ελικόπτερο στο νοσοκομείο «Vall d’Hebron» στη Βαρκελώνη.
Εκ των υστέρων διαγνώστηκε καρδιακή ανακοπή, μία κατάσταση επικίνδυνη για τη ζωή, που έπρεπε να αντιμετωπιστεί το λιγότερο σε μία ώρα. Ωστόσο, μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο, είχαν περάσει έξι ολόκληρες ώρες.
Οι γιατροί που την ανέλαβαν την «συνέδεσαν» κατευθείαν σε ένα ειδικό μηχάνημα υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών που ονομάζεται ECMO (συσκευή εξωσωματικής οξυγόνωσης μεμβράνης), το οποίο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αναπνευστική υποστήριξη και φάρμακα για τη βελτίωση της οξυγόνωσης του αίματος.
Το ECMO δεν είχε χρησιμοποιηθεί ξανά στην Ισπανία σε τέτοιου είδους περιστατικό. Στην Ελλάδα υπάρχει σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό που της παρείχε το μηχάνημα στην πραγματικότητα ήταν οξυγόνο σε ολόκληρο τον οργανισμό, καθώς το επικίνδυνο σε αυτήν την περίπτωση είναι να μείνει ο εγκέφαλος δίχως οξυγόνο. Ετσι, αναλαμβάνει να κάνει τη «δουλειά» που κάνουν καρδιά και πνεύμονες μαζί.
Μόλις η θερμοκρασία τη Οντρεϊ ανέβηκε και πάλι στους 30 βαθμούς Κελσίου, οι γιατροί της έκαναν απινίδωση (ρεύμα στο στήθος για να ξεκινήσει και πάλι η καρδιά να χτυπά).
Η διαδικασία είχε αποτέλεσμα και η γυναίκα σηκώθηκε από τον… θάνατο.
Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο δρ Εδουάρο Αργκούντο, «η επιτυχία οφείλεται κυρίως στην απότομη υποθερμία, που προφανώς είχε υποστεί η ασθενής. Η άμεση και υπερβολική πτώση της θερμοκρασίας τη σκότωσε και την ίδια στιγμή την έσωσε. Με το κρύο, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, τα όργανα έχουν ανάγκη από λιγότερο αίμα και οξυγόνο και αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλο να προφυλάσσεται».
Η ανάρρωση της Οντρεϊ ήταν ασυνήθιστα γρήγορη. Εξι ημέρες αργότερα, τη μετέφεραν από τη μονάδα εντατικής θεραπείας στο θάλαμο, χωρίς να έχει καμία νευρολογική βλάβη.
Αν και δεν μπορεί ακόμα να κινήσει πλήρως τα χέρια της, εξαιτίας της υποθερμίας, πρακτικά έχει «μια φυσιολογική ζωή» και «θα επιστρέψει στην εργασία της τις επόμενες ημέρες», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε για το περιστατικό.
Οπως τόνισαν οι ισπανοί γιατροί, πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια καρδιακή ανακοπή που έχει συμβεί στην χώρα. «Εχουν καταγραφεί ανάλογες περιπτώσεις στις Αλπεις και τη Σκανδιναβία» εξήγησε στο δρ Αργκούντο, όχι όμως στην Ισπανία.
Από την πλευρά της η 34χρονη Οντρεϊ χαρακτήρισε όλο αυτό που της συνέβη «θαύμα» και ευχαρίστησε τα μέλη των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών που την έσωσαν την 3η Νοεμβρίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News