Την πολιτική, τις εκλογές και τη στελέχωση του Δημοσίου ως ένα προϊόν κυνικής συνδιαλλαγής, με «στρατούς» άβουλων ψηφοφόρων που ανταλλάσσονται με μια θέση στον κρατικό μηχανισμό, περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Πατέρας, ο 82χρονος πρώην πολιτευτής της ΝΔ (και των ΑΝΕΛ και του ΛΑΟΣ) που διορίστηκε για λίγες ημέρες από το υπουργείο Υγείας διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας.
Ο κ. Πατέρας έγινε το πρόσωπο των ημερών καθώς ο διορισμός του θεωρήθηκε κατ’ εξοχήν κομματικός –και χαρακτηριστικός μιας ευρύτερης επιχείρησης βολέματος ημετέρων από το υπ. Υγείας. Παράλληλα δε, προσωποποίησε μια διάψευση της πολυδιαφημισμένης «αριστείας», την προαγωγή της οποίας έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση.
Ο σάλος που προκλήθηκε δημιούργησε πολιτικό ζήτημα για το υπουργείο Υγείας και το Μέγαρο Μαξίμου και έτσι ο μεν κ. Πατέρας παραιτήθηκε (εδώ), η δε Νέα Δημοκρατία έσπευσε (εδώ) να κάνει λόγο για «αστοχία» που διορθώθηκε κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν ενώ υπενθύμισε τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ που διόριζε διοικητές νοσοκομείων ανθρώπους με τέσσερα πλαστά πτυχία και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ. Η αντιπολίτευση, από την άλλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ρουσφέτια και κομματοκρατία.
Βγήκε λοιπόν ο κ. Πατέρας, ως πρόσωπο των ημερών, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ την Τετάρτη και μίλησε για όλα αυτά.
Ασφαλώς κατήγγειλε «ηλικιακό ρατσισμό» τον οποίο χρέωσε στη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές, καταγγέλλοντας ότι «πολλά πεπειραμένα παλιά στελέχη με παιδεία και μόρφωση που τέθηκαν εκτός». Ο ίδιος βέβαια δεν έχει σχέση με νοσοκομεία· ήταν σπουδαγμένος μεν γυμνασιάρχης δε και πρόεδρος κυνηγετικού συλλόγου και ήταν βεβαίως και ένας δεξιός πολιτευτής που κουβαλούσε, κατά δήλωσή του, χιλιάδες ψήφους, όμως παρ’ ολ’ αυτά συστήνεται ως «πεπειραμένο» στέλεχος της Υγείας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η θέση του διοικητή του ΓΝ Καρδίτσας ήταν από καιρό στόχευση του κ. Πατέρα. Οταν είχε αποχωρήσει το 2016 από τους ΑΝΕΛ (στους οποίους είχε πάει από τον ΛΑΟΣ, στον οποίο είχε πάει από τη ΝΔ), από το κόμμα του Πάνου Καμμένου τον κατηγόρησαν ότι έφυγε επειδή δεν τον έκαναν, ως συγκυβερνήτες, διοικητή του συγκεκριμένου νοσοκομείου όπως ζητούσε. Τώρα έγινε, έστω και για λίγες ημέρες.
Στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πατέρας επέμεινε ότι δεν έκανε καμία συναλλαγή με τον Πρωθυπουργό, παραδέχτηκε όμως ότι παρακάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να τον τοποθετήσει σε μια θέση σαν αυτή του διοικητή νοσοκομείου όταν θα αναλάβει εξουσία.
«Εγώ θα γύριζα στη ΝΔ, γιατί είχα προσχωρήσει στους ΑΝΕΛ», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «είχα πάρει χιλιάδες σταυρούς και είχα μια δύναμη, είχα ένα στρατό δικό μου στα Τρίκαλα. Με καλέσανε κάτω (στην Αθήνα), διότι με ήθελε τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και πραγματοποίησα το ραντεβού. Είπα “θα γυρίσω πίσω, κύριε πρόεδρε, να σας βοηθήσω αφού θέλετε τη βοήθειά μου, αν έχετε την ευγενή καλοσύνη όταν γίνετε πρωθυπουργός και μπορείτε και θέλετε, δώστε μου μια από αυτές τις θέσεις”».
Πρόσθεσε ότι παρακάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «αν μπορέσω με τα προσόντα που έχω να πάρω τη θέση αυτή. Αν ήταν άλλοι άνθρωποι που έχουν περισσότερα προσόντα από εμένα και φυσικά θα το χειροκροτούσα».
Ο κ. Πατέρας ισχυρίστηκε αρχικά πως ο κ. Μητσοτάκης δεν διαφώνησε με την πρότασή του και, στη συνέχεια, πως συμφώνησε.
Η προκήρυξη της θέσης έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου και «δεν έθετε ούτε ηλικιακό περιορισμό ούτε και εντοπιότητα». Όπως πρόσθεσε θεώρησε καλό να διεκδικήσει δημοκρατικά τη θέση. Διευκρίνισε ότι έχει «πολλούς συγγενείς που εργάζονται στον τομέα της Υγείας».
Ο κ. Πατέρας είπε τη δικιά του ιστορία στον ΣΚΑΪ. Περιέγραψε τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, ιδίως του ευαίσθητου τομέα της δημόσιας Υγείας, ως ένα αποτέλεσμα πολιτικού δούναι και λαβείν που μετριέται σε μερικές χιλιάδες ψήφους. Και αφού ο κ. Πατέρας διορίστηκε, κάποιος από την κυβέρνηση κλήθηκε να απαντήσει στο αν αυτά που λέει ο κ. Πατέρας είναι αλήθεια.
Λίγο αργότερα, λοιπόν, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ο Τάσος Γαϊτάνης χαρακτήρισε τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Πατέρας «αστειότητες» και μίλησε για «υποτιθέμενη συζήτηση» με τον κ. Μητσοτάκη. Αποκάλεσε την περίπτωσή του «παραφωνία» και παρέπεμψε στο κυβερνητικό σχέδιο για τη δημόσια Υγεία που ορίζει για πρώτη φορά στα χρονικά ότι οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων θα έχουν τριμηνιαίες αξιολογήσεις και αν δεν πιάνουν τους στόχους θα απολύονται χωρίς αποζημίωση.
Σε κάθε περίπτωση όμως η συνέντευξη του κ. Πατέρα στον ΣΚΑΪ έδωσε νέα ευκαιρία στην αντιπολίτευση να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση. Ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, σχολίασε στο Twitter: «Ο κ. Πατέρας αποκάλυψε σήμερα πώς ο κ. Μητσοτακης χτίζει το δήθεν επιτελικό, στην ουσία βαθιά κομματικό κράτος της ΝΔ. Ούτε αξιοκρατια, ούτε μεταρρυθμισεις. Αντί για άριστοι, οι αρεστοί».
Ακολούθησε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που θέτει εκ νέου στο στόχαστρο τον κ. Μητσοτάκη.
«Ο κ. Πατέρας σήμερα έκανε τα αποκαλυπτήρια της “αριστείας” και του “επιτελικού κράτους” του κ. Μητσοτάκη. Παραδέχθηκε ότι συμφώνησε να διοριστεί διοικητής στο νοσοκομείο με αντάλλαγμα την επιστροφή του προεκλογικά στη ΝΔ. Τη συναλλαγή δεν την έκανε με κάποιο τυχαίο στέλεχος της ΝΔ, αλλά με τον ίδιο τον σημερινό Πρωθυπουργό.
Οσο και να σωπαίνει ενοχικά, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τοποθετηθεί δημόσια για τις χάρες σε κουμπάρους, πολιτευτές και συγγενείς στελεχών της ΝΔ σε βάρος της δημόσιας Υγείας και των φορολογουμένων.
Ο κ. Μητσοτάκης τόσο με την περίπτωση του κ. Πατέρα όσο και με όλες τις υπόλοιπες εξόφθαλμες περιπτώσεις ρουσφετιών, επιβεβαιώνει πως αποτελεί τον πυρήνα του παλιού πολιτικού συστήματος. Αυτού που οδήγησε ιστορικά τη χώρα στη χρεωκοπία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News