Με μία πρωτότυπη ιδέα, που ίσως γίνει η βασική χειρουργική τεχνική του μέλλοντος για τους βαριά τραυματίες που χάνουν αίμα, εφάρμοσαν για πρώτη φορά ειδικοί στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να βάλουν ανθρώπους σε τεχνητή νεκροφάνεια. Γιατί; Για να κερδίσουν χρόνο και να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα τραύματά τους.
Η διαδικασία περιλαμβάνει ταχύτατη ψύξη του εγκεφάλου με θερμοκρασία μικρότερη των 10 βαθμών Κελσίου και αντικατάσταση του αίματος του ασθενή με διάλυμα χλωριούχου νατρίου. Συνήθως το διάλυμα αντλείται απευθείας από την αορτή, τη βασική αρτηρία που μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στον υπόλοιπο σώμα.
Η μέθοδος καλείται επιστημονικά «συντήρηση εκτάκτου ανάγκης και αναζωογόνηση» ή EPR, δοκιμάζεται σε ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί πολύ σοβαρά και κινδυνεύουν να πεθάνουν από αιμορραγία ή καρδιακή προσβολή, λίγο πριν οι γιατροί προλάβουν να αντιμετωπίσουν το τραύμα τους.
Οι πιο κατάλληλοι ασθενείς (έχουν ένδειξη) για την εφαρμογή της μεθόδου είναι οι τραυματίες από μαχαίρι ή σφαίρα, οι οποίοι έχουν λιγότερο από 5% πιθανότητες να ζήσουν, όπως εξηγούν στον Guardian οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη.
Η μέθοδος ταχείας ψύξης του τραύματος έχει σχεδιαστεί ώστε να μειώνεται η εγκεφαλική δραστηριότητα, οι κινήσεις του ασθενούς και οι λειτουργίες των οργάνων του, για να μπορέσει ο χιρουργός να κάνει την επέμβαση. Μάλιστα, για την ακρίβεια δεν δίνει χρονικό περιθώριο ζωής μόνο μερικά λεπτά, αλλά μία ολόκληρη ώρα.
Η άλλη ανάγκη που εξυπηρετεί η μέθοδος, εκτός από τη διατήρηση στη ζωή, είναι η μείωση της εγκεφαλικής βλάβης, η οποία συνήθως αφήνει σοβαρά και μόνιμα προβλήματα σε όσους επιβιώσουν. Κι αυτό διότι όταν η καρδιά σταματήσει και το αίμα δεν κυκλοφορεί πια στο σώμα, ο εγκέφαλος ξεμένει από οξυγόνο και μέσα σε πέντε λεπτά μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, που θα είναι υπεύθυνη για αναπηρίες.
Μόλις οι γιατροί αντιμετωπίσουν τα τραύματα του «κατεψυγμένου» ασθενούς, ξεκινούν την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή αυτή της θέρμανσης με στόχο την αναζωογόνηση.
Στην μελέτη, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συγκριθούν 20 ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου, με ασθενείς που υπέστησαν τεχνητή νεκροφάνεια.
Αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, ενώ τα αποτελέσματά της θα δημοσιευτούν σε επιστημονική επιθεώρηση σε περίπου ένα χρόνο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News