Η γλώσσα κάποτε αποτελούσε τροχοπέδη για το εμπόριο και τα ταξίδια. Σήμερα είναι ό,τι πιο φυσιολογικό να βρισκόμαστε στο Τόκιο και να ζητάμε στα αγγλικά ένα ποτήρι νερό από τον σερβιτόρο που είναι Ρώσος. Ωστόσο, η διείσδυση της διεθνούς αγγλικής έχει αρχίσει να μειώνεται.
Η σουηδική εταιρεία «EF Education First» με έδρα στην Ελβετία, ασχολείται μεταξύ άλλων με τις έρευνες για τις γλώσσες που μιλάει ο κάθε λαός. Η βασικής δραστηριότητα όμως είναι να διαχειρίζεται περισσότερα από 600 φροντιστήρια ξένων γλωσσών σε 50 χώρες.
Τα δεδομένα της έκθεσης «EF English Proficiency Index», που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το 2011, περιλαμβάνουν αναλύσεις 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων από 100 χώρες και συγκρίνουν τη βαθμολογία που έχουν πάρει σε επίσημες εξετάσεις ξένης γλώσσα μέσω διαδικτύου και στη συγκεκριμένη περίπτωση της αγγλικής.
Σύμφωνα με την έκθεση του 2019, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ διαπρέπουν στα οικονομικά, «σέρνονται» στις τελευταίες θέσεις της Ευρωζώνης στη ξένη γλώσσα.
Η θέση που καταλαμβάνουν βάση του βαθμού που έχουν πάρει στα αγγλικά είναι 31η για τη Γαλλία, 35η για την Ισπανία και 36η για την Ιταλία. Στην Ελλάδα μπορεί στα οικονομικά να μην είμαστε καλοί, όμως στις ξένες γλώσσες η βαθμολογία μας είναι υψηλή και συγκεκριμένα βρισκόμαστε στην 22η παγκόσμια θέση και οι γνώσεις των Ελλήνων χαρακτηρίζονται ως «υψηλής επάρκειας» με βαθμολογία 59,87!
Οι τρεις εύπορες χώρες χαρακτηρίζονται για τις μέτριες επιδόσεις τους στα αγγλικά και βρίσκονται στην ίδια βαθμολογική κλίμακα με την Κόστα Ρίκα, τη Λετονία και την Κούβα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το περισσότερο που μπορούν να κάνουν με το επίπεδό τους, είναι να καταλαβαίνουν μερικούς στίχους από αγγλικά τραγούδια ή να συνεννοηθούν για τα πολύ βασικά θέματα, όπως για οδηγίες στο δρόμο. Τα υπόλοιπα θα τα πουν στη γλώσσα του σώματος. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να έχουν επαγγελματικό επίπεδο ή αν ανοίξουν συζήτηση για ένα πολιτικό ή οικονομικό θέμα.
Οπως εξηγούν αναλυτές στο Quartz, δεν έχει βρεθεί κανένας αιτιολογικός συσχετισμός μεταξύ της γνώσης δεύτερης γλώσσας και της οικονομικής ανάπτυξης μίας χώρας, δεδομένου ότι η Γερμανία που είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη, βρίσκεται παγκοσμίως στη 10η θέση.
Σε όλες αυτές τις χώρες τα αγγλικά διδάσκονται στα περισσότερα σχολεία. Εντούτοις, έρευνα που έγινε το 2017 στην Ισπανία, κατέδειξε ότι το 60% των συμμετεχόντων δεν ήξερε ούτε να μιλήσει, ούτε να γράψει, ούτε να καταλάβει αγγλικά.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται με 70,27 βαθμούς η Ολλανδία, στη δεύτερη η Σουηδία με βαθμολογία 68,74 και στην τρίτη η Νορβηγία με 67,93 βαθμούς.
Τη χαμηλότερη βαθμολογία στον κόσμο την έχει η Λιβύη με μόλις 40,87 βαθμούς.
Οι 10 πρώτοι
1 Ολλανδία 70,27
2 Σουηδία 68,74
3 Νορβηγία 67,93
4 Δανία 67,87
5 Σιγκαπούρη 66,82
6 Νότιος Αφρική 65,38
7 Φινλανδία 65,34
8 Αυστρία 64,11
9 Λουξεμβούργο 63,77
10 Γερμανία 63,77
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News