H Σκότλαντ Γιάρντ έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα CENSIS για την ανάπτυξη τεχνολογίας στον τομέα των αισθητήρων, της απεικόνισης και του αποκαλούμενου Ιντερνετ των Πραγμάτων. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί οκτώ υπερσύγχρονα ερευνητικά κέντρα στα οποία οι ειδικοί της Σκότλαντ Γιάρντ συνεργάζονται με συναδέλφους τους από διάφορες εταιρείες για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών σε μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τα αποτελέσματα της οποίας θα έχουν όπως είναι ευνόητο οφέλη και τα δύο μέρη.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC στα εργαστήρια του CENSIS αναπτύχθηκε μια νέα εντυπωσιακή τεχνολογία. Πρόκειται για ένα σύστημα που ενσωματώνεται σε drones και βοηθά στον εντοπισμό ατόμων που αναζητούνται για κάποιο λόγο ή που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.
Το σύστημα χρησιμοποιεί προηγμένες κάμερες και νευρωνικά δίκτυα υπολογιστών. Ονομάζεται RPAS και μπορεί να εντοπίζει και να αναγνωρίζει πρόσωπα που βρίσκονται σε αποστάσεις 150 μέτρων μακριά του. «Το drone διαθέτει ειδικούς αισθητήρες ανάμεσα στους οποίους και ένα θερμικό ώστε να εντοπίζει πηγές θερμότητας και μια πολύ ισχυρή κάμερα η οποία μας επιτρέπει να βλέπουμε καθαρά και με λεπτομέρειες αντικείμενα και πρόσωπα από αρκετά ψηλά. Με αυτό το σύστημα θα εντοπίζουμε άτομα που χρειάζονται βοήθεια ή άτομα που αναζητούνται από τους οικείους τους» αναφέρει ο επιθεωρητής Νίκολας Γουάιτ, μέλος της μονάδας αεροπορικής υποστήριξης της Σκότλαντ Γιαρντ.
Η λειτουργία και οι φόβοι
Το σύστημα αναπτύχθηκε από ερευνητές της βρετανικής αστυνομίας και ερευνητές της πολυεθνικής εταιρείας τεχνολογίας Thales και επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Δυτικής Σκωτίας. Το εντυπωσιακό στην όλη ιστορία είναι ότι η τεχνολογία αυτή δεν είναι υψηλού κόστους και δεν απαιτεί πολύ χώρο και μεγάλη ισχύ για να λειτουργήσει. Ολο το σύστημα μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα κινητό τηλέφωνο και απαιτεί μόλις δύο άτομα για να λειτουργήσει. Ενα άτομο που θα χειρίζεται το drone και ένα που θα ελέγχει το σύστημα αναγνώρισης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News