Ο πειραματισμός με την τετραήμερη μετ’ αποδοχών εργασία στην Microsoft Ιαπωνίας έφερε κατακόρυφη άνοδο της παραγωγικότητας, ανέφερε η εταιρεία που πάντως για την ώρα δεν θα μονιμοποιήσει το μέτρο.
Το μέτρο της τετραήμερης εργασίας εφαρμόστηκε τον Αύγουστο φέρνοντας άνοδο των πωλήσεων ανά υπάλληλο κατά 40% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018.
Οι εργαζόμενοι προσέρχονταν Δευτέρα με Πέμπτη όλο τον μήνα, ενώ παράλληλα μειώθηκε η διάρκεια των μίτινγκ σε το πολύ 30 λεπτά. Πέρα από αυτό, η εταιρεία ενθάρρυνε τα δικτυακά τσατ έναντι των συνομιλιών πρόσωπο με πρόσωπο.
Σε έρευνα που έγινε μεταξύ των εργαζομένων, το 92% δήλωσε ότι ήταν ευχαριστημένο με το πείραμα, αναφέρει το Bloomberg.
Τα οφέλη ήταν σημαντικά και για την εταιρεία: μείωση κατά 23% του κόστους για τον ηλεκτρισμό και κατά 59% των σελίδων που τυπώθηκαν σε σχέση με πέρυσι.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι υπάλληλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ότι οι αλλαγές ίσως ταλαιπωρήσουν τους πελάτες.
Το πείραμα θα επαναληφθεί τον χειμώνα με τους υπαλλήλους να παίρνουν χρόνο για να εργαστούν πάνω σε δικά τους σχέδια.
Σε κάθε περίπτωση, το πείραμα «ισορροπίας εργασίας και ζωής» και τα αποτελέσματά του στην Microsoft Ιαπωνίας είναι πολλαπλά σημαντικά.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που επιχειρούν αυτή τη διευθέτηση εργασίας, σε μια μεγάλη χώρα, με μια πολύ ιδιαίτερη κουλτούρα (υπερ)εργασίας.
Αυτή όμως την κουλτούρα προσπαθεί να περιορίσει η Ιαπωνία, ενώ ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού και την έλλειψη προσωπικού. Η προσπάθεια πάντως του πρωθυπουργού Σίντζο Αμπε για περισσότερο ευέλικτα περιβάλλοντα εργασίας έλαβε ανάμεικτες κριτικές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News