Ενα μόνο βιβλίο του Φίλιπ Ροθ να έχεις ξεφυλλίσει είναι πολύ δύσκολο να μην πέσεις πάνω της. Είναι το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, η πόλη που επανέρχεται συστηματικά στα έργα του εμβληματικού αμερικανού συγγραφέα που πέθανε το 2018, έχοντας πάντα τη γενέτειρά του στο μυαλό του. Ο Φίλιπ Ροθ, ο πιο διάσημος λογοτέχνης της Αμερικής —κι ας μην τιμήθηκε ποτέ με Νομπέλ Λογοτεχνίας— πάντα ήθελε να βοηθήσει αυτή τη δική του γωνιά της Αμερικής. Και λίγο πριν αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο πέρυσι, σε ηλικία 85 ετών, αποφάσισε να αφήσει σε δωρεές περισσότερα από δύο εκατ. δολάρια, από τα 10 που υπολογίζεται η περιουσία του, στη δημόσια βιβλιοθήκη του Νιούαρκ.
Στα χρήματα δεν υπολογίζεται η ήδη πολύτιμη κληρονομιά που περιλαμβάνει 7.000 βιβλία, αρκετά από αυτά με δικούς του σχολιασμούς. Τώρα, έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό και το μεγάλο ποσό, το οποίο είναι επιθυμία του να επενδυθεί σε δύο σκοπούς, την ενίσχυση στις γενικές συλλογές της βιβλιοθήκης και τη δημιουργία ειδικής πτέρυγας που θα στεγάσει τη νέα Προσωπική Βιβλιοθήκη του Φίλιπ Ροθ, αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.
Φίλοι του συγγραφέα, που μεταξύ των μεγάλων έργων του συμπεριλαμβάνονται «Το σύνδρομο Πόρτνοϊ» (ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης), «Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής», και «Αμερικανικό ειδύλλιο», υποστηρίζουν ότι η περιουσία θα βοηθήσει όχι μόνο τη βιβλιοθήκη, αλλά και ολόκληρη την πόλη.
«Ηταν ό,τι πιο σημαντικό μπορούσε να κάνει ο Φίλιπ για την πόλη του», σχολιάζει στη Wall Street Journal ο φίλος του και συγγραφέας της βιογραφίας του Μπλέικ Μπάιλεϊ.
Οι τόκοι από το συνολικό ποσό της δωρεάς θα δημιουργήσουν ένα ταμείο για να γίνονται κάθε χρόνο αγορές βιβλίων, σύμφωνα με τον Τζέφρι Τρζέσιακ, διευθυντή της Δημόσιος Βιβλιοθήκης του Νιούαρκ.
Η πρώτη δόση που θα αποδεσμευτεί τον Φεβρουάριο αναμένεται να είναι περίπου 80.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 12% με 14% της ετήσιας δαπάνης για αγορά βιβλίων. Κάτι που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να αυξηθεί και να αποκτηθούν πολλά περισσότερα συγγράμματα.
Ο Ροθ είχε παντρευτεί και χωρίσει δύο φορές και δεν είχε αποκτήσει παιδιά. Οι γονείς του και η αδερφή του, Σάντι, είχε πεθάνει πριν από αυτόν. Ετσι, άφησε πολλά χρήματα σε ιδρύματα και δωρεές.
Η βιβλιοθήκη δεν ήταν το μόνο, καθώς άφησε και ένα γενναίο ποσό για υποτροφίες στο ίδρυμα John Simon Guggenheim Memorial, αλλά και σε πολλά άλλα.
Φίλιπ Μίλτον Ροθ
Ο Φίλιπ Μίλτον Ροθ γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1933 στο Νιούαρκ του Νιού Τζέρσεϊ. Και οι οι δύο γονείς του ήταν Εβραίοι, με καταγωγή από τη Γαλικία, μία περιοχή κοντά στα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και δίδαξε σε αυτό συγκριτική λογοτεχνία, καθώς και στα πανεπιστήμια του Πρίνστον και της Πενσυλβανίας.
Μπορεί να μην έλαβε το Νομπέλ Λογοτεχνίας, τιμήθηκε όμως με άλλα σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία: το Πούλιτζερ για το «Αμερικανικό Ειδύλλιο» (1998), το PEN /Nabokov για το σύνολο του έργου του (2006), PEN /Saul Bellow για τη συμβολή του στην αμερικάνικη μυθοπλασία (2007) και το Man Booker International για το σύνολο του έργου του (2011).
Πέθανε από καρδιακή ανακοπή σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, στις 22 Μαΐου 2018 και σε ηλικία 85 ετών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News