499
Σμήνη των εικονιζόμενων μίνι drones θα εισέρχονται σε κτίρια ή άλλα σημεία που υπάρχουν εγκλωβισμένοι, θα τους εντοπίζουν και θα ειδοποιούν τα σωστικά συνεργεία | TU Delft

Σμήνη από drones-έντομα θα σώζουν ανθρώπους

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2019, 19:20
Σμήνη των εικονιζόμενων μίνι drones θα εισέρχονται σε κτίρια ή άλλα σημεία που υπάρχουν εγκλωβισμένοι, θα τους εντοπίζουν και θα ειδοποιούν τα σωστικά συνεργεία
|TU Delft

Σμήνη από drones-έντομα θα σώζουν ανθρώπους

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2019, 19:20

Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα κτίριο μετά από ένα μεγάλο σεισμό. Όμως οι τοίχοι και τα ταβάνια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και σε κάθε μικρό κούνημα δείχνουν έτοιμα να καταρρεύσουν. Οι υπεύθυνοι των σωστικών συνεργείων διστάζουν να στείλουν στο κτίριο διασώστες ή, αν το αποφασίσουν, δίνουν εντολή οι διασώστες να κάνουν ότι μπορούν σε ελάχιστο χρόνο και να φεύγουν γρήγορα από τα επικίνδυνα σημεία.

Τι άλλο μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι διάσωσης; Μέχρι πρόσφατα δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο. Τώρα έχουν στην διάθεση τους μια ακόμη επιλογή. Μπορούν να στείλουν στο σημείο της καταστροφής ένα σμήνος από drones.

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Delft στην Ολλανδία αποφάσισαν μετά από μια πυρκαγιά να δημιουργήσουν μικροσκοπικά drones που μπορούν να κινούνται και κυρίως να προσανατολίζονται και να βρίσκουν τον δρόμο τους μόνα τους χωρίς κάποια καθοδήγηση, χωρίς να ελέγχονται από κάποιον άνθρωπο δηλαδή. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου οι δημιουργοί αυτών των drones ευελπιστούν ότι θα βοηθούν σε αποστολές έρευνας και διάσωσης με τρόπο τέτοιο ώστε τα μέλη των σωστικών συνεργείων να πηγαίνουν στοχευμένα στα σημεία που πρέπει για να απεγκλωβίζουν ανθρώπους που κινδυνεύουν. Θα κερδίζουν έτσι πολύτιμο χρόνο και για την ζωή των εγκλωβισμένων αλλά και για την δική τους ασφάλεια.

Τα εμπόδια και η λύση

Τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σήμερα για να δώσουν εικόνα σε σωστικά συνεργεία από ένα σημείο καταστροφής. Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα:

Το ένα είναι ότι, για να μπορεί ένα drone να έχει ικανότητα χαρτογράφησης του χώρου στον οποίο βρίσκεται και να προσαρμόζεται στο περιβάλλον, πρέπει να είναι μεγάλου μεγέθους ώστε να διαθέτει τις απαραίτητες τεχνικές δυνατότητες.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι, αν ένα drone εισέλθει σε ένα μεγάλο κτίριο, θα μπορεί να δίνει εικόνα στα σωστικά συνεργεία αλλά καθώς θα διεισδύει όλο και πιο βαθιά και θα περνάει πίσω από αρκετούς τοίχους τότε η σύνδεση διακόπτεται και τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πλέον εικόνα του χώρου.

Ενα από τα μικροσκοπικά drones που δημιούργησαν οι ερευνητές για να βοηθούν στην διάσωση εγκλωβισμένων ανθρώπων

Τα μίνι drones που κατασκεύασαν οι ερευνητές στην Ολλανδία, κινούμενα σε σμήνη μπορούν όπως φαίνεται στις δοκιμές να ξεπερνούν αυτά τα δύο εμπόδια. Μπορούν να κάνουν αναζήτηση εγκλωβισμένων χωρίς να υπάρχει κάποιος χειριστής που να τα ελέγχει και μόλις εντοπίσουν εγκλωβισμένα άτομα να υποδεικνύουν άμεσα το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκονται ώστε να επέμβουν τα σωστικά συνεργεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι κινήσεις και η συμπεριφορά αυτών των drones είναι εμπνευσμένα από τις κινήσεις και την συμπεριφορά εντόμων που αναζητούν πολλά μαζί την τροφή τους.

«Από τις κυψέλες βγαίνουν πολλές μέλισσες ταυτόχρονα προς αναζήτηση τροφής. Μπορεί μια μέλισσα να χαθεί ή να εγκλωβιστεί κάπου όμως το υπόλοιπο σμήνος θα επιμείνει και αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από την ύπαρξη ενός σμήνους» αναφέρει ο Γκουίντο ντε Κρουν, μέλος της ερευνητικής ομάδας η οποία έκανε την σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science Robotics».

Άλλο ένα πλεονέκτημα αυτών των μικροσκοπικών drones που ζυγίζουν μόλις 33 γρμ. είναι το εξαιρετικά μικρό κόστος τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...