«Ενα και δύο, πηδάω τα κύματα»: η αναζήτηση ακτών με κύματα για σερφ ανήκει πια στο παρελθόν.
Μια νέα τεχνητή λίμνη παραγωγής κυμάτων για σέρφερ είναι γεγονός. Κόστισε 30 εκατομμύρια ευρώ και ονομάζεται The Wave (Το Κύμα). Η λίμνη θα έχει τη δυνατότητα να «στέλνει» έως και 1.000 κύματα την ώρα.
Χωρισμένη στα δύο, η λίμνη παράγει κύματα για «επαγγελματίες» στην μια πλευρά και για ερασιτέχνες στην άλλη.
Οι ιδιοκτήτες της την αποκαλούν «την τέλεια αίθουσα διδασκαλίας» για τα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η ρύπανση των πλαστικών και οι εκπομπές άνθρακα.
Η λίμνη σερφ βρίσκεται στο χωριό Κόμπτον, 12 μίλια βόρεια του κέντρου της πόλης του Μπρίστολ, στην Ουαλία. Η περιοχή καλύπτει 75 στρέμματα, με τη λίμνη να έχει μήκος 180 μ. και πλάτος 200 μ.
Πέραν της λίμνης, οι εμπνευστές του project θα δημιουργήσουν έναν νέο βιότοπο, φυτεύοντας περίπου 16.000 δέντρα στην γύρω περιοχή.
Οι πρώτοι άνθρωποι που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους απέναντι στα κύματα επιλέχθηκαν από μια λίστα με εκατοντάδες υποψήφιους.
Πρόκειται για τους Μάρσαλ Ιάνσον, έναν νεαρό από την Κορνουάλη που έχασε τα χέρια και τα πόδια του από μηνιγγίτιδα και την Κλερ Μούντι, ιδρυτή της οργάνωσης Plastic Free North Devon.
Το συγκρότημα έχει επίσης σχεδιαστεί έτσι ώστε να καταστήσει την λίμνη προσβάσιμη σε όσους έχουν ακόμη και τις πιο σοβαρές αναπηρίες.
Η ιδέα για την λίμνη ανήκει στον Νικ Χάουνσφιλντ και χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να δούμε το πρώτο κύμα.
«Εχουμε μια πραγματική ευκαιρία να φέρουμε τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τα παιδιά σε ένα μέρος όπου θα αλληλεπιδράσουν με τη φύση», δήλωσε.
Ο χώρος έχει κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερες τοξικές χημικές ουσίες. Τα κτίρια είναι ξύλινα και είναι μονωμένα με βιώσιμες ίνες ξύλου. Είναι επίσης εξοπλισμένα με ηλιακά θερμικά πάνελ που προθερμαίνουν το νερό για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.
Ο αρχιτέκτονας της λίμνης και του περιβάλλοντος χώρου είναι ο Ιαν Ρίτσαρντσον. «Αυτό που ήθελα ήταν να δώσω την ευκαιρία στα παιδιά να αφήσουν για λίγο τους υπολογιστές και να παίξουν στην φύση. Επίσης ήθελα να μπορούν και ηλικιωμένοι άνθρωποι να χαρούν ένα όμορφο περιβάλλον στην εξοχή», τόνισε.
Οπως αναφέρει το BBC, η λίμνη κατασκευάστηκε σε μια πρώην αγροτική καλλιέργεια, όπου η γη ήταν σχεδόν γυμνή από δέντρα και βλάστηση, κάτι που θα αλλάξει άρδην στο άμεσο μέλλον.
Οσον αφορά τα κύματα που παράγει η λίμνη έχουν να κάνουν με το κάτω μέρος της πισίνας του Wave που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται εκείνα που «σκάνε» πάνω σε κοραλλιογενείς υφάλους. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά ρεαλιστικά και πανομοιότυπα με αυτά που συναντά κανείς στις ακτές.
Οι επικριτές όμως ισχυρίζονται ότι τα κύματα που παράγονται από τις λίμνες σερφ δίνουν στους ανθρώπους μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας στον ωκεανό.
Παρόλ’ αυτά, οι λίμνες σερφ ήρθαν για να μείνουν. Επόμενη «στάση» το Λονδίνο: μια αποκλειστική συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί για την κατασκευή μιας εγκατάστασης Wave στο Ενφιλντ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News