Ο Βαγγέλης Βενιζέλος επιστρέφει στην πανεπιστημιακή διδασκαλία και τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η είδηση κυκλοφόρησε ήδη από την Τετάρτη και έγινε δεκτή με ποικίλες αντιδράσεις.
Κάποιοι όμως την υποδέχθηκαν με έκδηλη ανησυχία -αν όχι τρόμο.
Γνώστες του παρελθόντος του πρώην υπουργού ως καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, παλιοί φοιτητές του, θυμήθηκαν πόσο αυστηρός ήταν στην βαθμολόγηση των γραπτών τους.
Μία εξ αυτών, γράφουν στο σημερινό τους φύλλο «ΤΑ ΝΕΑ», θυμάται ότι όλοι έτρεμαν ότι θα τους κόψει. Πολλοί δεν τον συμπαθούσαν επειδή τον θεωρούσαν υπέρμετρα αυστηρό, αλλά όλοι τον παρακολουθούσαν διότι ήταν χαρισματικός στο μάθημα.
Το 1984, δέκα μόλις χρόνια αφότου εισήχθη στη Νομική Σχολή του ο κ. Βενιζέλος εξελέγη υφηγητής του ΑΠΘ και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Ηταν ίσως ο νεότερος καθηγητής στην ιστορία της Σχολής.
Στις 26 Ιουνίου 2019 κατέθεσε εκ νέου αίτηση στο Πανεπιστήμιο, η οποία συζητήθηκε την Τρίτη στη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Με τη σειρά της εκείνη αποφάσισε την «άρση αναστολής των καθηκόντων του καθηγητή πρώτης βαθμίδας του Τμήματος Νομικής, Ευάγγελου Βενιζέλου λόγω λήξης της θητείας του ως βουλευτή».
Η φήμη του αυστηρού καθηγητή Βενιζέλου που ξεκίνησε από τους παλιούς του φοιτητές (κάποιοι εκ των οποίων είναι σήμερα διδάσκοντες) έφθασε και στους τωρινούς:
«Ωχ τι πάθαμε, στους βαθμούς ο Βενιζέλος ήταν τσεκούρι!» αναφώνησαν κάποιοι στο άκουσμα της επανόδου του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα αμφιθέατρα του ΑΠΘ.
Σε μία άλλη ανάγνωση της επιστροφής του στη Νομική του ΑΠΘ, την «alma mater», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, «ΤΑ ΝΕΑ» μεταφέρουν ένα ακόμη σχόλιο:
«Τυχεροί οι φοιτητές και τυχερός και αυτός που θα βρίσκεται και θα μιλάει με νέους ανθρώπους, θα ανανεωθεί και με ηρεμία θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματά του».
Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος πάντως, αισθάνεται ήδη τυχερός. «Ανυπομονώ να γνωρίσω τους τωρινούς φοιτητές και να καμαρώσω παλιούς φοιτητές μου ως καθηγητές», είπε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».
Αλλωστε, όπως λέει, η ενασχόλησή του με την πολιτική και η συμμετοχή στην κυβέρνηση και τη Βουλή, του είχαν στερήσει όλα αυτά τα χρόνια τη χαρά της διδασκαλίας.
«Τίποτα δεν υποκαθιστά τη διδακτική σχέση, την εμπειρία της πανεπιστημιακής διδασκαλίας. Τα μεταδιδακτορικά σεμινάρια και οι διαλέξεις σε ξένα πανεπιστήμια είναι μόνον ένα μικρό υποκατάστατο. Για εμένα η Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης είναι το τόπος της καταγωγής μου. Η alma mater», υπογραμμίζει ενώ ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή στα έδρανα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News