• Η κυρία Μπαλατσινού-Κικίλια έσπασε το ρεκόρ αλλαγής ρούχου

    Η Τζένη Μπαλατσινού, σύζυγος του Βασίλη Κικίλια, έλαμπε κατά την προσέλευση του ζεύγους στο Προεδρικό για την τελετή ορκωμοσίας των νέων υπουργών –ο καλός της ορκίστηκε υπουργός Υγείας.

     

    Φορούσε μια ωραία μαύρη παντελόνα με κατάλευκο τοπ –μια τέλεια, λίγο ανατρεπτική αλλά ταυτόχρονα και αυστηρή επιλογή για το τελετουργικό.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι ούτε 90 λεπτά αργότερα, η Τζένη έδωσε το «παρών» και στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υγείας.

     

    Οπου πρόλαβε να αλλάξει και να φορέσει ένα μουσταρδί τοπ, γιατί μια κυρία δεν μπορεί να εμφανίζεται με το ίδιο ρούχο σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις, ασχέτως αν έχουν χρονική απόσταση μια ώρα και κάτι.

    Οφείλει κανείς να υποκλιθεί στην φροντίδα που δίνουν ορισμένες γυναίκες στην εικόνα τους –ιδίως όταν πρόκειται για κυρίες υπουργών.

  • Επινίκια με την οικογένειά του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    Από την αρχή αυτής της προεκλογικής εκστρατείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στο πλευρό του την οικογένειά του και το προέβαλε δεόντως.

     

    Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι συμμετείχε ενεργά σε δράσεις και εκδηλώσεις ενώ συχνά συνόδευε τον σύζυγό της στις περιοδείες του στην περιφέρεια –οι σχετικές εικόνες ανέβηκαν στα social media.

     

    Ο γιος του, ο Κωνσταντίνος, είχε πάει να ψηφίσει μαζί του στις ευρωεκλογές, ενώ τον συνόδευσε μαζί με την αδελφή του Δάφνη στο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, τελευταίο σταθμό της εκστρατείας του (εδώ). Η Δάφνη πάλι, του έφτιαξε η ίδια ένα γλυκό την Κυριακή των εκλογών και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ανήρτησε τη σχετική φωτογραφία στο Instagram (εδώ).

     

    Ετσι, ήταν λογικό οι πρώτες στιγμές του θριάμβου να είναι οικογενειακές. Η φωτογράφος Μάρω Κουρή απαθανάτισε τη φαμίλια Μητσοτάκη στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς το βράδυ της 7ης Ιουλίου.

    Σοφία, Κυριάκος, Μαρέβα, Κωνσταντίνος και Δάφνη Μητσοτάκη στα επινίκια.

  • Ο Τσίπρας μπέρδεψε τα τρία γουρουνάκια με την Κοκκινοσκουφίτσα - και αυτό δεν είναι παραμύθι

    Γενικά ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας πολιτικός που στον οίστρο του να διηγηθεί μια ιστορία μπερδεύει τα πραγματολογικά στοιχεία. Λέσβος ή Μυτιλήνη, μια κάμερα ανοιχτή ή όχι, τρόικα ή Θεσμοί, πολλά γίνονται ένα στο μυαλό του.

     

    Ετσι, δεν προκαλεί έκπληξη που στην κεντρική προεκλογική ομιλία του στο Σύνταγμα το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Τσίπρας είπε να κάνει ένα fusion παραμυθιών προκειμένου να πλήξει τον αντίπαλό του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

     

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να περιγράψει τον πρόεδρο της ΝΔ ως τον κακό λύκο του παραμυθιού. Ωραία. Αλλά ποιου παραμυθιού;

     

    Ο ίδιος είπε ότι όπως στο παραμύθι με τα τρία γουρουνάκια, ο λύκος μεταμορφώθηκε σε καλοκάγαθη γιαγιά έτσι και η Νέα Δημοκρατία δεν φανερώνει το πρόγραμμά της.

     

    Μόνο που στα τρία γουρουνάκια ο κακός λύκος δεν μεταμορφώθηκε σε γιαγιά —στην κοκκινοσκουφίτσα το έκανε.

     

    Βέβαια το μήνυμά του το πέρασε, αλλά είναι να απορείς τι παραμύθια διάβαζε στα παιδιά του, καθότι τελευταία περνάει και ως οικογενειάρχης που πάει τους γιους του στο σχολείο

  • O Tσίπρας θυμάται την πρώτη του εμπειρία στο Μαξίμου και γελάει. Γελάει με τους θανάτους δύο σμηναγών της ΠΑ!

     

    Μετά τη «μάχη του Σκάι» –που προφανώς θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία–, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πια καλά προετοιμασμένος για να μπορέσει να αποκρούσει τις σκληρές ερωτήσεις  του Αντώνη Σρόιτερ του Alpha.

     

    Ηταν ερωτήσεις αδυσώπητες του τύπου «οι συνεργάτες σας λένε ότι το βασικό ελαττωμά σας είναι ότι είστε πολύ συναισθηματικός, ισχύει;» ή «το πρωί ντύνεστε μόνος ή σας διαλέγει τα ρούχα η σύντροφός σας;».

     

    Τέλος πάντων, ο καθένας κρίνεται. Η μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του κ. Τσίπρα έγινε στο Μαξίμου και ήταν χαλαρή.

     

    Ετσι, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε να λέει για τη σχέση του με το χρήμα:

     

    «Η αλήθεια είναι πως η σχέση μου με τα χρήματα ήταν πάντοτε μία σχέση η οποία δεν ήταν πολύ καλή… Δεν έχω χρήματα στο παντελόνι μου, γιατί συνήθως τα χάνω». Η τετραετία ΣΥΡΙΖΑ σε περίπου 30 λέξεις.

     

    Αλλα ο κ. Τσίπρας δεν έδειξε μόνο ασόβαρος, κάτι που είχαμε κάπως καταλάβει. Επέδειξε για μία ακόμη φορά και μια τρομακτική έλλειψη ενσυναίσθησης. Και αυτό το είχαμε καταλάβει με το Μάτι, αλλά είναι άλλο να στο επιδεικνύει ο ίδιος μέσα από την πρωθυπουργική βίλα της Ηρώδου Αττικού.

     

    Ρωτήθηκε κάποια στιγμή για την πρώτη του εμπειρία στο Μαξίμου. Και τότε ο κ. Τσίπρας άρχισε να γελάει και να λέει ότι έψαχνε το τριψήφιο τηλέφωνο που χτυπούσε. Ηταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ που τον ενημέρωσε για την πτώση ενός F-16 στην Ισπανία, που κόστισε τη ζωή στους σμηναγούς Αθανάσιο Ζάγκα και Παναγιώτη Λάσκαρη.

     

    Ο Πρωθυπουργός της χώρας δηλαδή, γελούσε που θυμόταν τον θάνατο δύο ανθρώπων!

    Διόρθωση. Γελούσε με μια τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 11 άτομα, καθώς άλλα εννέα είχαν σκοτωθεί στο έδαφος.

  • Ο Αδωνις Γεωργιάδης σε κλούβα των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο - «είναι ήρωες της δημοκρατίας»

    Πρώτα ο Θάνος Πλεύρης έσπασε ξημερώματα το «άβατο» των Εξαρχείων (εδώ), προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Αλλοι τον χειροκρότησαν, άλλοι γέλασαν –το μήνυμά του πάντως ο υποψήφιος βουλευτής της Α’ Αθηνας το έστειλε.

     

    Ετσι, το βράδυ της Τετάρτης, ο Αδωνις Γεωργιάδης έκανε ρελάνς. Οχι μόνο πήγε στην περιοχή αλλά μπήκε και στην κλούβα των ΜΑΤ που σταθμεύει στο Πολυτεχνείο. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μπήκε στην κλούβα για να συγχαρεί αυτούς τους, όπως τους αποκάλεσε, «ήρωες της δημοκρατίας».

    Αν μη τι άλλο θα έχει ενδιαφέρον τι θα γίνει στην περιοχή με τους διάφορους ήρωες, εφόσον γίνει κυβέρνηση η ΝΔ.

  • Ο Ζουράρις δηλώνει πολύ ερωτευμένος με τον Τσίπρα και τον θεωρεί ισάξιο του Ελευθέριου Βενιζέλου

     

    «It was love at first sight. The first time Yossarian saw the chaplain, he fell madly in love with him». Αυτές οι δύο πρώτες φράσεις του «Catch-22», του θρυλικού βιβλίου του Τζόζεφ Χέλερ, θεωρούνται ένα από τα καλύτερα ανοίγματα –αν όχι το καλύτερο– στη σύγχρονη λογοτεχνία.

     

    Αν ο Χέλερ ζούσε σήμερα, δεν θα έγραφε ένα αντιπολεμικό δράμα. Αλλά ένα πολιτικό ρομάντσο. Με τον Κώστα Ζουράρι να περιγράφει τον έρωτά του για τον Αλέξη Τσίπρα.

     

    O υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πριν λίγες ημέρες συνέντευξη στη Μαρία Σαμολαδά και στο GrTimes.gr.

     

    Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, γενικά ξέρεις τι να περιμένεις από τον κ. Ζουράρι όταν δίνει μια συνέντευξη. Θα εξηγήσει με περίτεχνο τρόπο πώς έκανε το σάλτο από τους Ανεξ. Ελληνες στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πει ότι είναι Μακεδόνας απόγονος του Αριστοτέλη και αυτοί «Σκοπιανοί μέχρι να διαλυθούν», θα επαναλάβει το ότι όποιος Παοκτσής ψηφίσει ΝΔ, ψηφίζει Ολυμπιακό –τα γνωστά δηλαδή.

     

    Αυτό όμως που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ήταν η εκδήλωση του έρωτά του –πλατωνικού λογικά– για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

     

    Η ερώτηση της δημοσιογράφου προς τον κ. Ζουράρι ήταν αν τον εμπνέει ο κ. Τσίπρας ως πολιτική προσωπικότητα.

     

    «Δεν μπορώ να μιλήσω για τον Αλέξη Τσίπρα γιατί… εγώ τον λέω “το αγόρι μου”, είμαι ερωτευμένος μαζί του, έχω γεροντικό πάθος μαζί του και επομένως δεν μπορώ να σου πω τίποτα, ούτε καλό ούτε κακό», απάντησε ο 79ετής κ. Ζουράρις.

     

    Μετά όμως δεν συγκρατήθηκε και συνέχισε: «Το θαυμάζω αυτό το παιδί, το αγαπώ, έχει αυτήν την καλοσύνη… και υπήρξε βέβαια ο καλύτερος έλληνας Πρωθυπουργός μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο, προφανώς. Βαριέμαι να εξηγήσω γιατί, γιατί είμαι επιστήμων αυτού του τομέα, βαριέμαι να εξηγήσω γιατί είναι ο καλύτερος έλληνας Πρωθυπουργός μετά τον Βενιζέλο».

     

    Εδώ τουλάχιστον θα μπορούσε και να σταματήσει ο κ. Ζουράρις, άλλωστε το είπε, βαριέται. Ομως κάτι το γεροντικό πάθος, κάτι το κρασί, δεν είναι και δύσκολο να φτάσεις να συγκρίνεις τον κ. Τσίπρα με τον Βενιζέλο και ήθελε να το συνεχίσει. Οχι δεν είναι ο κ. Τσίπρας ο καλύτερος έλληνας Πρωθυπουργός «μετά» τον Βενιζέλο.

     

    «Μαζί με τον Βενιζέλο… γιατί ο Βενιζέλος έκανε μεγάλα λάθη. Ο Αλέξης έκανε μικρά λάθη», προσέθεσε.

     

    Αυτή είναι η συνέντευξη του κ. Ζουράρι. Απολαύστε υπεύθυνα.

     

     

  • Η Βάνα Μπάρμπα ονειρεύεται την εποχή ΠΑΣΟΚ - Βάνα Μπάρμπα με ΠΑΣΟΚ δηλαδή

    Η Βάνα Μπάρμπα, υποψήφια του Κινήματος Αλλαγής στα Ιωάννινα, είναι η ενσάρκωση αυτού του δημοφιλούς σχήματος στα social media, όπου συγκρίνεται μια κατάσταση ή ένα πρόσωπο επί εποχής ΠΑΣΟΚ και εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Η ηθοποιός ονειρεύεται τη Βάνα Μπάρμπα με ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ μας κι εμείς, το ίδιο κάνουμε.

     

    Η ηθοποιός και υποψήφια βουλευτής του ΚΙΝΑΛ έδωσε μια μακροσκελή συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Εχω ανάγκη να ονειρευτώ. Έχω ανάγκη να ξαναθυμηθώ την καλή εποχή του ΠΑΣΟΚ». Εχει ανάγκη δηλαδή να θυμηθεί τη Βάνα Μπάρμπα με ΠΑΣΟΚ και όχι τη Βάνα Μπάρμπα με ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή.

     

    «Πιστεύω, πως όταν κάποιος θέλει να κατέβει στον αγώνα και να είναι χρήσιμος πρέπει να ακολουθεί τον δρόμο της καρδιάς. Το ΚΙΝΑΛ με αντιπροσωπεύει. Γιατί πρέπει να πάω με κάτι άλλο; Αυτό μου γεμίζει την καρδιά. Ήμουν ανέκαθεν με το ΠΑΣΟΚ, είναι κόμμα της καρδιάς μου. Από κει και πέρα. με όσα λάθη, παρατράγουδα και κακές επιλογές να κάναμε στην ζωή μας, αυτή είναι η επιλογή που μου δίνει χαρά» δήλωσε κατά τα άλλα η ηθοποιός.

     

    Επιπλέον, σε μια στιγμή ειλικρίνειας, η κυρία Μπάρμπα είπε ότι θέλει να εκλεγεί στη Βουλή μολονότι -δικά της λόγια- δεν έχει ιδέα από οικονομικά.

     

    «Δεν είμαι οικονομολόγος, δεν είμαι διεθνολόγος, δεν έχω ιδέα από οικονομικά, με ενδιαφέρει η κοινωνία, το κομμάτι των γυναικών, που ζουν εδώ μόνες τους, στην μοναξιά, στην ανεργία. Η κοινωνική πολιτική, οι δομές μέριμνας και υποστήριξης, είναι προτεραιότητες για μένα», είπε. Βάνα Μπάρμπα με ΣΥΡΙΖΑ…

  • O μοναχικός Κώστας Ζαχαριάδης έγινε trend στο Twitter - για όλους τους λάθος λόγους

    Ο Κώστας Ζαχαριάδης, πρώην διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει έναν τίμιο αν και δύσκολο προεκλογικό αγώνα. Πολιτεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, περιοχή που δεν τη λες και θερμοκήπιο της Αριστεράς, αν υπάρχει πουθενά κάτι τέτοιο πια.

     

    Σε κάθε περίπτωση, μαθαίνω ότι τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά στη σταυροδοσία και διεκδικεί με αυξημένες πιθανότητες την εκλογή του μέσα από ένα πυκνό ψηφοδέλτιο που μεταξύ άλλων έχει τρεις υπουργούς (Τσακαλώτο, Κατρούγκαλο, Ξενογιαννακοπούλου) και δύο υφυπουργούς (Πετρόπουλο, Κουίκ).

     

    Ο κ. Ζαχαριάδης κάνει μια door to door προεκλογική εκστρατεία, που σημαίνει ότι συχνά βρίσκεται να μιλάει σε ευάριθμο ή και αδιάφορο ακροατήριο. Αλλά δεν χάνει το θάρρος του. Οπως για παράδειγμα την περασμένη Τετάρτη που βρέθηκε στον Χολαργό να μιλάει σε κάτι που φαίνεται σαν μεζεδοπωλείο σε καμιά δεκαριά άτομα. Τουλάχιστον, όπως μας είπε, αναρτώντας το σχετικό υλικό στο Τwitter, τσιμπάνε και κάτι.

    Αυτές όμως οι εικόνες –και ιδίως η κεντρική με τον ίδιο να μιλάει όρθιος με τα χέρια στις τσέπες– είχαν μια συνέπεια που ο κ. Ζαχαριάδης μάλλον δεν είχε προβλέψει.

     

    Ηταν το έναυσμα για να δημιουργηθεί στο αδηφάγο Διαδίκτυο μια νέα πρόκληση που φέρει το όνομά του: #zachariadis_chalenge

     

    Η φιγούρα του άρχισε να αναπαράγεται σε διαφορετικά κάδρα, κάνοντας τον κ. Ζαχαριάδη να μοιάζει με το αντίστοιχο του Δημήτρη Βαμβακάρη, του (αρχικά ανώνυμου) διαδηλωτή με το Aperol Spritz στη διαδήλωση υπέρ του «ναι» στο Σύνταγμα τις ημέρες του δημοψηφίσματος.

    Ας είναι. Τουλάχιστον τσιμπάνε κάτι…

     

    YΓ. Δείχνοντας ότι έχει και χιούμορ και αυτοσαρκασμό αλλά και πολιτικό αισθητήριο, ο κ. Ζαχαριάδης επιχείρησε -και εν πολλοίς κατάφερε- να οικειοποιηθεί την αρνητική καμπάνια. Ετσι δημοσίευσε αυτό στο Twitter:

    Και έκτοτε όποια φωτογραφία αναρτά από τις επαφές του με τους πολίτες του Βορείου Τομέα την συνοδεύει από την ετικέτα #zachariadis_challenge.

     

    Ομολογουμένως έξυπνο. Chapeau στον κ. Ζαχαριάδη!

  • Ο Τσίπρας δεν έβαλε την Αχτσιόγλου να τσακωθεί με τον Τζανακόπουλο

    Ο πολυσυζητημένος, δημόσιος πλέον, δεσμός (εδώ) της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Εφης Αχτσιόγλου με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, αποτέλεσε ένα ιδανικό χαλαρό τελείωμα για τη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη (εδώ) του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλη Στάη και στο Open.

     

    Η συζήτηση είχε πάει στις γυναίκες και στον ρόλο τους στην κοινωνία και στην εργασία, ο κ. Τσίπρας όπως αναμενόταν επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και έπειτα η κυρία Στάη το πήγε στην κυρία Αχτσιόγλου με προφανή σκοπό να το ελαφρύνει:

     

    «Εσείς κάνατε μια νέα γυναίκα υπουργό, την κυρία Αχτσιόγλου και την κάνατε και κυβερνητικό εκπρόσωπο τώρα, σε μια δύσκολη περίοδο. Όμως βάζετε να τσακωθούν οικογένειες γιατί η ίδια είπε χτες ότι έχει δεσμό με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον κ. Τζανακόπουλο. Τους βάλατε σε αντιπαράθεση; Τη μία τη βάλατε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τον άλλο τον βάλατε να κυνηγήσει το σταυρό;»

     

    Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν η εξής: «Το κυνήγι του σταυρού, είναι το βάπτισμα του πυρός για έναν πολιτικό και νομίζω ότι αν επέλεξα κάτι δύσκολο, το επέλεξα για την κυρία Αχτσιόγλου, και όχι για τον κ. Τζανακόπουλο. Νομίζω ότι αυτή η επιλογή για το Δημήτρη, είναι μια επιλογή που θ’ αποδειχθεί απολύτως σωστή και σοφή».

     

    «Οπότε δεν βάλατε ζευγάρι να τσακωθεί», ήταν το σχόλιο της κυρίας Στάη.

     

    «Μην ανησυχείτε» ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού.

     

    Ευτυχώς, γιατί ανησυχούσαμε…

  • Ολγα Κεφαλογιάννη: Από την Κική Δημουλά στον Μιχάλη Χατζηγιάννη

    Στην πολιτική πρέπει να τους βλέπεις όλους. Και επιχειρηματίες και μεροκαματιάρηδες, η ψήφος τους έχει το ίδιο βάρος. Ακόμα περισσότερο πρέπει να δείχνεις ότι απευθύνεσαι σε όλους όταν κυνηγάς τον σταυρό. Και η μονομαχία για τον σταυρό στην Α’ Αθηνών για το ποιος θα είναι πρώτος από τη ΝΔ είναι «αδυσώπητη».

     

    Ο Βασίλης Κικίλιας έχει τη φόρα που του έδωσε ο πολυσυζητημένος γάμος του (εδώ), η Ολγα Κεφαλογιάννη έχει τα δικά της επικοινωνιακά χαρίσματα και άλλωστε εκλέγεται πρώτη στη συγκεκριμένη περιφέρεια από το 2012.

     

    Μια ιδέα από τη μάχη για τον σταυρό και τη ΝΔ που δίνει η πρώην υπουργός μάς δίνει η ίδια μέσω του λογαριασμού της στο Instagram, πλατφόρμα στην οποία είναι ιδιαίτερα δραστήρια προσεγγίζοντας κοινά που δεν διαβάζουν εφημερίδες ούτε βλέπουν τηλεόραση.

     

    Ετσι, μάθαμε πως η κυρία Κεφαλογιάννη πρώτα συνάντησε την σπουδαία ποιήτρια και ακαδημαϊκό Κική Δημουλά.

    Και έπειτα έβγαλε μια ωραία selfie με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη.

     

    Δηλαδή και «Σ᾿ ἐκεῖνες πούλησε ὁ ἔρωτας το σεισμό του/ κι ἦρθε στὴ ἐπιφάνεια ὅτι δὲ μ᾿ ἀγαποῦσες…» αλλά και «Χέρια ψηλά κι όλα τα φτάνω / έλα να πάμε απ’ την αγάπη πιο πάνω»

     

     

     

  • Ο Απόστολος Δοξιάδης υπερασπίζεται το #erxetai_pizza

    Μέχρι στιγμής, όπως σωστά επισημαίνεται στο άρθρο «Οι εκλογές του χασμουρητού» (εδώ), αυτή η περίεργη προεκλογική περίοδος μας χαρακτηρίζεται από τη διαμάχη για την αφίσα της Νοτοπούλου με τον Αντετοκούνμπο (εδώ) και το διαφημιστικό σλόγκαν #erxetai_pizza της Domino’s (εδώ).

     

    Και εντάξει η κυρία Νοτοπούλου, τόσα ξέρει, τόσα κάνει. Για το διαφημιστικό εύρημα όμως της Domino’s αναπτύχθηκε μια ολόκληρη προβληματική. Και τούτο διότι το σλόγκαν παρέπεμπε σε μια δημοφιλή χυδαιολογία για το τι έρχεται για τον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές. Υπό το βάρος των αντιδράσεων και λόγω πολιτικής ορθότητας το σλόγκαν αποσύρθηκε –αν και ήδη είχε κάνει τη δουλειά του (βλέπε άλλη Βαβέλ πιο κάτω).

     

    Σε αυτήν την προβληματική πάντως, ήρθε να προστεθεί η πάντα ενδιαφέρουσα άποψη του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη, ο οποίος έσπευσε να υπερασπιστεί την εν λόγω καμπάνια (η οποία τελικά, θέλοντας και μη συνεχίζει να παράγει πολιτικό περιεχόμενο).

     

    Με μια αδιόρατη αλλά παρούσα ειρωνεία και επικαλούμενος ένα (επίσης πικάντικο) προηγούμενο με έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ, ο κ. Δοξιάδης, σε ανάρτησή του στο Facebook γράφει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:

     

    «#erxetai_pizza λοιπόν έγραψε. Tι πιο φυσικό; Πίτσες πουλάνε οι άνθρωποι. Αν έγραφε #erxetai_angouri, #erxetai_mpanana, #erxetai_loukaniko, θα ήταν βεβαίως καταγγελτέοι, διότι αφού είναι πιτσαδόροι, που τα σκέφτηκαν τα αγγούρια, τις μπανάνες, τα λουκάνικα;»

     

    Η ανάρτηση του κ. Δοξιάδη υπό τον τίτλο «Υπεράσπιση της Domino’s Pizza»

     

    Η Domino’s Pizza Greece έκανε μια καμπάνια χρησιμοποιώντας ένα ευρηματικό slogan, το οποίο μετέτρεψε και σε hashtag. Είναι εμπορική εταιρία, όχι κρατικοδίαιτη, δεν την πληρώνουμε με τους φόρους μας, δεν μας χρωστάει λόγο για τις πράξεις της και δεν μας φορτώνεται. Την πληρώνουμε μόνο αν θέλουμε, για να μας στέλνει πίτσες. Ναι, πίτσες.

    Το slogan τους διαβάστηκε από πολλούς πονηρά. Δικαίωμά τους. Αλλά και ευθύνη τους. Η εταιρία εν προκειμένω δεν διέπραξε ούτε λάθος, ούτε φάουλ, ούτε τίποτε. Απλούστατα γιατί κυριολεκτούσε. Θα ήξερε ότι υπάρχουν και άλλες αναγνώσεις, γιατί ήξερε ότι υπάρχουν στον κόσμο και πονηροί άνθρωποι. Αλλά τι, να μη φάνε κι αυτοί, για χάρη των πουριτανών;

    #erxetai_pizza λοιπόν έγραψε. Tι πιο φυσικό; Πίτσες πουλάνε οι άνθρωποι. Αν έγραφε #erxetai_angouri, #erxetai_mpanana, #erxetai_loukaniko, θα ήταν βεβαίως καταγγελτέοι, διότι αφού είναι πιτσαδόροι, που τα σκέφτηκαν τα αγγούρια, τις μπανάνες, τα λουκάνικα; Επίσης, κάνουν κατ’ οίκον διανομή. Οπότε και πάλι τι πιο φυσικό. Αν έγραφαν #enoikiazetai_pizza, ή #iptatai_pizza, ή #svourizetai_pizza και πάλι να το συζητάγαμε. Αλλά αφού πίτσες στον πελάτη στέλνουν, η δουλειά τους είναι, να τηλεφωνάς και να σου έρχεται, έγραψαν “έρχεται”.

    Άριστα έκαναν λοιπόν. Και κακώς την απέσυραν τη διαφήμιση.

    Εις αρωγήν τους άλλωστε είναι και η λογοτεχνία. Διότι όταν ο Ευγένιος Ο’ Νηλ έγραψε το αριστούργημά του The Iceman Cometh (συνήθης ελληνική μετάφραση: Ο Παγοπώλης έρχεται), η αρχαϊκή κλίση του ρήματος come στον τίτλο, έκανε όλους τους αγαθούς ανθρώπους να νομίσουν ότι επιζητούσε ο συγγραφέας βιβλική παραπομπή. Όταν όμως κάποτε ρωτήθηκε σε ιδιωτική συζήτηση πώς το εμπνεύστηκε, είπε–αυτός ο χωρίς διόλου χιούμορ στα έργα του συγγραφέας–ότι ήταν λογοπαίγνιο, πάνω σε ένα σόκιν ανέκδοτο των φοιτητικών του χρόνων. Τηλεφωνάει ένας άνδρας στη γυναίκα του από το γραφείο, στο σπίτι. “Did the iceman come yet?”, τη ρωτάει. “No, but he’s breathing hard,” του απαντά.

    Το δηλώ ευθαρσώς: το βράδυ των εκλογών θα παραγγείλουμε στο σπίτι από την Domino’s Pizza, αν μη τι άλλο εις ένδειξη συμπαράστασης. Μια εταιρία που κάνει τόσο έξυπνη διαφήμιση, αποκλείεται και να μην κάνει ωραίες πίτσες–με το συμπάθιο κιόλας.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας έπαθε Αγγελο Αναστασιάδη

    Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Δραπετσώνα το βράδυ της Τετάρτης είχε κάτι το ιδιαίτερο. Διότι ο, κατά δήλωσή του άθεος, Πρωθυπουργός έκανε μια επίκληση στα θεία, που σε παρατηρητές θύμισε τον ομοσπονδιακό προπονητή Αγγελο Αναστασιάδη.

     

    Σε ένα σημείο του λόγου του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο δίλημμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αυτοδυναμία της ΝΔ ή εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα δηλαδή με τις συνταγματικές προθεσμίες.

     

    Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης, αυτός που πριν από λίγες μέρες έλεγε πως δε κερδίζεις εκλογές με το φόβο αλλά με την ελπίδα, σπεύδει να ανασύρει από τα συρτάρια του άλλο έναν εκβιασμό. Ένα παραμύθι με δράκο, μπας και εκβιάσει τους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν. Και τι μας λέει τώρα ο κατά τα άλλα βέβαιος νικητής; Μας λέει ότι εάν τελικά δεν του δώσει, λέει, ο λαός τη νίκη, και, μάλιστα, όχι απλά τη νίκη, αλλά και τη λευκή επιταγή, τότε θα πεισμώσει τόσο πολύ, και από το πολύ το πείσμα θα πυροβολήσει τα ίδια του τα πόδια. Και θα έχουμε λέει και άλλες εκλογές, με απλή αναλογική. Και για να γίνει και το παραμύθι πιο ενδιαφέρον, θα τις κάνουμε λέει μέσα στον Δεκαπενταύγουστο. Η Παναγιά μαζί μας, δηλαδή».

     

    Ηταν μια αναφορά που θύμισε Αγγελο. Ο οποίος συχνά ζητά τη βοήθεια της Παναγιάς για την Εθνική, αλλά τελευταία η Μεγαλόχαρη δεν βλέπει μπάλα. Να βλέπει εκλογές;

  • Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης... τρολάρει το ΠΑΣΟΚ

    Στο περιθώριο της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξής του στον Γρηγόρη Αρναούτογλου το βράδυ της Τρίτης (εδώ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τις «Μύγες», το τρίο που προσθέτει λίγο χιούμορ στη συγκεκριμένη εκπομπή του ΑΝΤ1. Οχι απαραίτητα καλό χιούμορ, μάλλον μπουφονικό, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια.

     

    Τέλος πάντων, ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα φαινομενικά ασυνήθιστο σκηνικό, να εισέρχεται σε έναν χώρο γεμάτο σύμβολα του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου. Οι τρεις χιουμορίστες φορούσαν φανελάκια με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, τραγουδούσαν «θα τον τρελάνουμε τον ήλιο» και ο ένας μάλιστα φιλούσε μια εικόνα του αείμνηστου ιδρυτή του κόμματος. Γελάσαμε.

     

    Ασφαλώς κάποιοι που είδαν την εκπομπή ενθουσιάστηκαν. Σχολίασαν «κοιτάξτε τι του κάνανε!», προσπαθώντας να περάσουν προς τα έξω ότι οι «Μύγες» έφεραν σε δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη. Δεν τον έφεραν.

     

    Και καλά τον πέρασαν από interview για το αν κάνει για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να ανανεωθεί και ψάχνουν έναν με πτυχίο Χάρβαρντ. Γελάσαμε.

     

    Ο κ. Μητσοτάκης αστειεύτηκε ότι μια φορά είχε κάνει και cameo εμφάνιση σε ομιλία του ΠΑΣΟΚ το 1985 για να δει πως είναι. Γελάσαμε.

     

    Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε έτοιμος για κάτι τέτοιο. Ζήτησε ένα σημαιάκι του ΠΑΣΟΚ, επειδή ως vintage το θέλει για το γραφείο του, και έπειτα φωτογραφήθηκε με τους «πασόκους» πρωταγωνιστές και οι σχετικές εικόνες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Πειραιώς.

     

    Στο μεσοδιάστημα απάντησε σε δυο τρία ερωτήματα, όπως για το αν ξέρει τον νικητή του «Survivor», ενώ όταν του ζήτησαν να πει ένα τραγούδι του Κωνσταντίνου Αργυρού είπε το «ξημερώματα δίνεις δικαιώματα», για να προσθέσει ότι αν το τραγουδούσε ο Αλέξης Τσίπρας θα έλεγε «ξημερώματα δίνεις επιδόματα».

     

    Η παρατήρηση ήταν ότι «ίσως το χιούμορ δεν είναι από τα δυνατά σας σημεία κύριε πρόεδρε».

    Λες και όλα τα άλλα που έγιναν στο σκετς ήταν χιούμορ.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύει πόσο καλός μαθητής του Αλέκου Φλαμπουράρη υπήρξε

    Στη μυθολογία του ΣΥΡΙΖΑ και της Πρώτης Φοράς Αριστερά ο Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας, είναι ο μέντορας του Αλέξη Τσίπρα. Υπήρξε βέβαια και συνέταιρος του Γιάννη Μπανιά σε εργολαβική επιχείρηση ανέγερσης πολυκατοικιών, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.

     

    Σε κάθε περίπτωση, ο σεβάσμιος κ. Φλαμπουράρης θεωρείται ο «πολιτικός πατέρας» του κ. Τσίπρα. Και στα μεγάλα και στα ταπεινά. Ετσι, κατά την παρουσία του κ. Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή στο εναλλακτικό καφενείο «Παντοκαφενές», όπου μαζί με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και την Κατερίνα Παπακώστα, δύο υποψήφιους της λεγόμενης «προοδευτικής συμμαχίας» –εδώ γελάμε–, ο φακός του φωτορεπόρτερ του INTIMENEWS Παναγιώτη Τζάμαρου «συνέλαβε» τον Πρωθυπουργό να ρουφάει με καλαμάκι τον καφέ του με το ίδιο απαράμιλλο στιλ που το είχε εισάγει στη δημόσια σφαίρα ο κ. Φλαμπουράρης το 2015.

    Για όσους έχουν ασθενή μνήμη και δεν θυμούνται τι περάσαμε το 2015, ο κ. Φλαμπουράρης, Μάιο εκείνης της χρονιάς και εν μέσω δημιουργικής ασάφειας και με τη χώρα να πηγαίνει στα βράχια, ρουφούσε επιδεικτικά το καλαμάκι του προφητεύοντας δημοψήφισμα.

  • Η... πίτσα της 7ης Ιουλίου ως πολιτικό γεγονός

    Ούτως ή άλλως αυτή η προεκλογική περίοδος είναι κάπως αλλόκοτη. Οχι επειδή δεν θα γίνει ντιμπέιτ –σιγά τη διαδικασία, για να είμαστε ειλικρινείς. Αλλά επειδή νιώθεις πως ολόκληρη η προεκλογική εκστρατεία γίνεται κάπου αλλού, σε έναν κόσμο ανάμεσα στα social media και στην καθημερινότητα χωρίς να περνάει απαραίτητα από τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης ή τις πλατείες όπου οι πολιτικοί δίνουν ομιλίες.

     

    Σε αυτόν τον άυλο χώρο της διαδικτυακής πραγματικότητας, λοιπόν, συνέβη κάτι το πρωτοφανές. Μια πονηρή διαφήμιση αλυσίδας διανομής πίτσας έγινε ένα είδος πολιτικού σχολίου. Και έγινε ακριβώς επειδή επρόκειτο για αντιδάνειο.

     

    Η εταιρεία, εν όψει εκλογικής βραδιάς, δημιούργησε ένα διαφημιστικό hashtag στα κοινωνικά δίκτυα, με τίτλο #erxetai­_pizza –ακόμα και αν το εύρημα ήταν αθώο (που είναι δύσκολο να το πιστέψουμε), από πάρα πολλούς εκλήφθηκε ως μια προφανής παράφραση της πλέον διαδεδομένης προεκλογικής χυδαιολογίας για το τι θα συμβεί (στον ΣΥΡΙΖΑ) στις 7 Ιουλίου.

     

     

    Το hashtag έμεινε στον αέρα για λίγες ώρες, αλλά είχε τεράστια επιτυχία, καθώς ακολουθούσε μια αίσθηση που υπάρχει στον αέρα. Οι αντιδράσεις ήταν βέβαια τέτοιες που η εταιρεία φρόντισε έπειτα να το αποσύρει απολογούμενη. Μικρό το κακό, άλλωστε ο σκοπός είχε επιτευχθεί.

     

     

    Η όλη ιστορία βέβαια μπορεί να παράγει και κάποια πολιτικά συμπεράσματα. Διότι όταν η «φαντασία» του διαφημιστή κάνει εμπορικό σήμα την επαπειλούμενη συντριβή ενός κόμματος τα πράγματα δεν είναι απλώς κακά για το κόμμα, αλλά ίσως είναι ακόμα χειρότερα.

     

    Οταν μια εταιρεία υπολογίζει το ρίσκο να ενοχλήσει μέρος της πελατείας της –έστω και με το χιούμορ της– και κρίνει πως αυτό το ρίσκο είναι πολύ μικρό για να μην προχωρήσει, σημαίνει πολλά για την απήχηση της ίδιας της πελατείας…




text
  • Σήμερα στην Ουκρανία δεν χρειάζεται να πάνε στις εκκλησίες. Ο Επιτάφιος είναι παντού


    22 Απριλίου 2022, 06:34