Η αυλαία των εργασιών της Βουλής έπεσε και πλέον ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλει και επισήμως το αίτημα πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.
Λίγο πριν το κλείσιμο του κοινοβουλίου όμως, στην κυβέρνηση φρόντισαν να περάσουν άλλη μία φωτογραφική τροπολογία «κομμένη και ραμμένη» για τη ΣΕΚΑΠ – την καπνοβιομηχανία που τελικά πουλήθηκε από τον Ιβάν Σαββίδη στους Ιάπωνες της Japan Tobacco στο μεγάλο deal των 1,6 δισ. δολ (θυμηθείτε περισσότερα εδώ)- και το πρόστιμου-μαμούθ των 38,2 εκατ. ευρώ.
Η τροπολογία ουσιαστικά συμπληρώνει περαιτέρω τον νόμο 4469/2017 αναφέροντας ότι «καταλογιστικές πράξεις που εκδόθηκαν μετά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων και αφορούν προγενέστερες της μεταβίβασης περιόδους, δεν εκτελούνται και ανακαλούνται υποχρεωτικά κατά το μέρος που αφορούν το νομικό πρόσωπο ως αστικώς συνυπεύθυνο, του οποίου οι οφειλές από πρόστιμα, πολλαπλά τέλη, δασμούς και λοιπές επιβαρύνσεις, που προέρχονται αποκλειστικά από τις ανωτέρω καταλογιστικές πράξεις, διαγράφονται».
Διευκρινίζεται επίσης ότι τυχόν ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί σε εκτέλεση έτους δεν επιστρέφονται και δεν συμψηφίζονται, ενώ η διάταξη καλύπτει και δικαστικά εκκρεμείς υποθέσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης διαγραφής εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα ημερών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι η αρμόδια αρχή (από την οποία έχει επιβληθεί το πρόστιμο) είναι υποχρεωμένη να το ανακαλέσει-ακυρώσει εντός της ίδιας προθεσμίας (πριν δηλ. από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου).
Πώς φθάσαμε στην τροπολογία
Η πρώτη κυβερνητική ρύθμιση για το θέμα είχε έρθει τον Απρίλιο του 2017.
Η τροπολογία, που ψηφίστηκε και έγινε τμήμα του Ν. 4469/2017 ανέφερε ότι:
«Σε περίπτωση πώλησης κατόπιν διαγωνισμού του συνόλου ή μέρους των μετοχών ή του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων ή τμημάτων αυτών ή κλάδων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και πιστωτικών ιδρυμάτων στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει με οποιοδήποτε ποσοστό το Δημόσιο, καθώς και ανωνύμων εταιρειών που είναι συνδεδεμένες με τα ως άνω νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και πιστωτικά ιδρύματα, η οποία πώληση διενεργείται στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης, εξυγίανσης ή ειδικής εκκαθάρισης αυτών, για την καταβολή προστίμων, πολλαπλών τελών, δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων, που επιβάλλονται και καταλογίζονται σε βάρος των κυρίως υπαιτίων της παράβασης, δεν κηρύσσονται αλληλέγγυα συνυπεύθυνα αστικά τα ως άνω νομικά πρόσωπα υπό την προϋπόθεση ότι έως την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων δεν είχαν κοινοποιηθεί καταλογιστικές πράξεις και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δεν είχε γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά το κρίσιμο στάδιο της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού για τη μεταβίβαση αυτών των περιουσιακών στοιχείων».
Το πρόβλημα όμως που προέκυψε ήταν ότι η διατύπωσή της ήταν τέτοια που δεν της έδινε αναδρομική ισχύ, ενώ επειδή αφορά την αστική ευθύνη, δεν καλύπτεται από τη γενική ρύθμιση του Ποινικού Δικαίου που προβλέπει ότι επικρατεί μεταγενέστερος νόμος, εφόσον είναι ευνοϊκότερος.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2017 το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής επικύρωσε το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ, ενώ την άνοιξη του 2018 ο Ιβάν Σαββίδης πούλησε την Donskoy Tabak στην Japan Tobacco έναντι 1,6 δισ. δολ. με την ΣΕΚΑΠ να συμπεριλαμβάνεται στο ντιλ (άγνωστο όμως αν το ίδιο ίσχυε και με το βάρος του προστίμου που της είχε επιβληθεί).
Η λύση δόθηκε τελικά με την φωτογραφική τροπολογία της τελευταίας στιγμής, με την οποία όπως προαναφέρθηκε, δίνεται αναδρομική ισχύ στη ρύθμιση εφόσον η διαγραφή προστίμων αφορά πλέον και υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν καταλογισμοί ή βρίσκονται ενώπιον των δικαστηρίων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News