Η ανακοίνωση από τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο στη Βουλή, ότι με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου κόβονται όλες οι βουλευτικές τροπολογίες, πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έμειναν να κοιτάζουν απορημένοι στην αίθουσα της Ολομέλειας, ανήμποροι πια να εξυπηρετήσουν την εκλογική τους πελατεία.
Ο κ. Φάμελλος κατέστησε σαφές ότι δεν γίνεται δεκτή καμία βουλευτική τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στα νομοσχέδια για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν για την προστασία του περιβάλλοντος και την Κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια.
«Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για να θωρακίσουμε την λειτουργία της Βουλής αυτή την ιδιότυπη περίοδο είναι να μην γίνει αποδεκτή καμιά βουλευτική τροπολογία. Δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό ζήτημα για τη συνέχιση της λειτουργίας της Βουλής. Αν δεν γινόταν αυτή η συνεδρίαση θα ήταν παραβίαση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Η συζήτηση των συμβάσεων ξεκίνησε πριν τις ευρωεκλογές και έπρεπε να ολοκληρωθεί πριν κλείσει η Βουλή. Αυτό που ακολουθούμε είναι απολύτως ηθικό», τόνισε στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός.
Με το που άκουσαν τα άσχημα μαντάτα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να τσακώνονται μεταξύ τους, δεδομένου ότι οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων είχαν αποχωρήσει εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους για την κοινοβουλευτική πρακτική της κυβέρνησης με τις ρουσφετολογικές τροπολογίες.
Ωρα με την ώρα η αγανάκτηση των μελών της πλειοψηφίας διογκωνόταν, καθώς όσοι είχαν ήδη καταθέσει ή είχαν έτοιμες προς κατάθεση τροπολογίες, επιχειρούσαν να τις υπερασπιστούν, διευκρινίζοντας πως δεν επρόκειτο για φωτογραφικές διατάξεις, αλλά για την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος.
«Δεν είναι δυνατόν να μην συζητηθούν οι τροπολογίες των βουλευτών. Πολλές από αυτές λύνουν κοινωνικά ζητήματα. Είμαστε και εμείς εδώ που νομοθετούμε», τόνισε σε έντονο ύφος ο Μάκης Μπαλαούρας που κάλεσε τον κ. Φάμελλο να έρθει σε επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να επανεξεταστεί η απόφαση.
Από την πλευρά της, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, που είχε επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στην κατάθεση τροπολογιών, φώναζε πως «έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να καταθέτουμε προτάσεις».
«Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές των βουλευτών, αλλά μόνο των υπουργών. Δεν είναι ρουσφετολογικές οι ρυθμίσεις», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων.
«Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι ώριμο είναι ότι σκέφτονται οι υπουργοί και μη ώριμο όσα σκέφτονται οι βουλευτές», σχολίασε με τη σειρά του ο Σάκης Παπαδόπουλος.
Μπροστά στην ομοβροντία των συναδέλφων του, ο κ. Φάμελος πήγε κάπως να λειάνει τις γωνίες κατά τη δευτερολογία του, αφήνοντας παράθυρο επανεξέτασης κάποιων εκ των βουλευτικών τροπολογιών και επανακατάθεσής τους ως υπουργικών!
«Ποτέ κανείς δεν αμφισβητεί το καθήκον και τις υποχρεώσεις των βουλευτών. Οι βουλευτές μέχρι και την τελευταία μέρα έχουν την υποχρέωση να ασκούν τα καθήκοντά τους.
Θα πρότεινα να ακολουθήσουμε άλλη διαδικασία: να δουν οι αρμόδιοι υπουργοί τα θέματα που έχουν καταθέσει οι βουλευτές και να δουν αν κάποιες θα μπορούσαν να εισαχθούν ως υπουργικές τροπολογίες τις δυο επόμενες μέρες.
Αλλά θα διατηρήσω την αρχική απόφαση της κυβέρνησης για να προφυλάξω την κυβέρνηση και την Βουλή», επέμεινε.
«Αποφασίσαμε να μην δεχτούμε την εισαγωγή στην ψηφοφορία βουλευτικών τροπολογιών γιατί είναι μία διαδικασία προστασίας της κυβέρνησης και της Βουλής έτσι ώστε να συνηγορήσουμε στην μέγιστη εξασφάλιση οφέλους και κρίσης των πολιτών στις εκλογές που έρχονται. Θα πρέπει να προστατεύσουμε την κυβέρνηση από κακοπροαίρετη κριτική», πρόσθεσε, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους βουλευτές της συμπολίτευσης για το καλό της κυβέρνησης και του κόμματος…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News