1244
Σε κάποιες περιπτώσεις, λίγο αλκοόλ βοηθά στην απορρόφηση της γνώσης | Shutterstock

Οι επιστήμονες «τσαλακώνονται» στα μπαρ της Αθήνας

Σε κάποιες περιπτώσεις, λίγο αλκοόλ βοηθά στην απορρόφηση της γνώσης
|Shutterstock

Οι επιστήμονες «τσαλακώνονται» στα μπαρ της Αθήνας

Με ένα κοκτέιλ ή με μία μπίρα στο χέρι, η μεταλαμπάδευση της γνώσης γίνεται καλύτερα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν 42 διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα βρεθούν σε πέντε μπαρ της Αθήνας για ποτό και κουβέντα με τους νέους. «Τα μπαρ είναι αυστηρά μη καπνιστών. Και αυτό ήταν το πρώτο και το μοναδικό που εξέτασα για να συμμετάσχω» λέει στο Protagon ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Γουργουλιάνης.

Η αλήθεια είναι ότι η διοργάνωση Pint of Science τους ζήτησε να βγουν από τον ελεφάντινο πύργο του ακαδημαϊκού τους «ναρκισσισμού», αλλά όχι και να γίνουν άλλοι άνθρωποι. Οπότε με σεβασμό σε ό,τι πρεσβεύει ο καθένας από τους ειδικούς, αλλά πάντα χαλαρά και εκλαϊκευμένα, για δεύτερη χρονιά, από τις 20 έως τις 22 Μαΐου, θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε να μιλούν με πάθος και χωρίς προετοιμασία για την πρακτική εφαρμογή της επιστήμης, για την οποία στις περισσότερες περιπτώσεις πολλά ακούμε αλλά τίποτα δεν καταλαβαίνουμε.

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δημήτρης Κούβελας θα μιλήσει για τις θεραπευτικές ιδιότητες της ινδικής κάνναβης. Και αν τον ρωτήσουν για την ψυχαγωγική της χρήση, θα πει όλη την αλήθεια… «Αντί κάποιος να πρέπει πάρει ένα τρικυκλικό (αντικαταθλιπτικό), ας του γράψει ο γιατρός του ένα τρίφυλλο». Η άποψη του ειδικού είναι ότι όχι μόνο η ινδική κάνναβη, αλλά και τα υπόλοιπα εξαρτησιογόνα, πρέπει να αποποινικοποιηθούν.

Ο CEO της Bioinformatics and Computational Science θα μιλήσει για τις ιδιαιτερότητες των start up, όσο και αν ο ίδιος δεν καταλαβαίνει τον συγκεκριμένο όρο. «Μέσα από τα λάθη μας, θα δώσουμε τις συμβολές μας. Είναι τελείως διαφορετικό να είσαι ο επιστήμονας, από το να είσαι ο ιδιοκτήτης του κέντρου που κάνει τις επιστημονικές αναλύσεις» μας εξηγεί.

Οι επιστήμες στο «σέικερ»

Η διοργάνωση Pint of Science βάζει διάφορες επιστήμες στο… σέικερ, τις ανακατεύει και σερβίρει ένα μοναδικό, πολυδιάστατο κοκτέιλ, αλλά με καθαρές γεύσεις και πεντακάθαρη γνώση. Για δεύτερη χρόνια φέρνει κοντά στο ελληνικό νεανικό κοινό τους επιστήμονες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πρώτη φορά ανοίγει πανιά για Ηράκλειο, Σέριφο και Βόλο.

Η γιορτή της επιστήμης διοργανώνεται από το 2015 σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μεγάλο κίνημα διάχυσης της επιστημονικής πληροφορίας που ξεκίνησε το 2012 από μια παρέα φίλων ερευνητών στα εργαστήρια του Imperial  College of Science, Technology and Medicine στο Λονδίνο, υιοθετώντας τη φιλοσοφία των pubs.

Σκοπός είναι να φέρει κοντά επιστήμονες και κοινωνία με τρόπο απλό και άμεσο, στο οικείο και φιλικό περιβάλλον ενός bar. Οραμα της ομάδας να διαδοθεί το πάθος για τη γνώση και την επιστημονική έρευνα.

Μπαρ, θεματολογία και ημερομηνίες

Για τρεις συνεχόμενες ημέρες από τις 20 έως τις 22 Μαΐου, σε συγκεκριμένα bar και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιούνται περίπου 10 ομιλίες, ενώ η επικοινωνία επιστημόνων και κοινού, με καταλύτη την αιθανόλη, θα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χαλαρή και εποικοδομητική συζήτηση.

Τα bars που θα φιλοξενήσουν το Pint of Science στην Αθήνα είναι το MoMix (Κεραμεικός), το TAF (Μοναστηράκι), το Meerkat Cocktail Safari (Κουκάκι), το Rabbithole (Λέκκα) και το Lazy Bulldog (Γκάζι). Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ.

Η θεματολογία είναι χωρισμένη σε έξι ενότητες: Beautiful Mind (Νευροεπιστήμες, Ψυχιατρική και Ψυχολογία), Atoms to Galaxies (Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά), Our Body (Ανθρώπινη Βιολογία, Υγεία, και Ιατρική), Planet Earth (Περιβαλλοντικές επιστήμες, Ζωολογία, Φυτικές επιστήμες), Τech Me Out (Τεχνολογία, Μηχανική, και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές), Our Society (Κοινωνιολογία, Νομική, Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες).

Θέματα που θα συζητηθούν αφορούν:
-Ενσυνειδητότητα vs φλερτ, αξίζει το debate;
-Ταξίδι στο Κέντρο της γης, στο χάος και στις μαύρες τρύπες
-Κοινωνία ώρα μηδέν:Bαck to basics
-Καράβια και χαμένοι θησαυροί στον χάρτη του βυθού
-Drones και έξυπνες μηχανές, μας απειλεί ή τεχνητή νοημοσύνη;
-Technology, Science and Business or just the future?
-Tweet και βγαίνω, ο γρίφος των χαμένων πληροφοριών

Preview από το Protagon

Το Protagon, ως χορηγός επικοινωνίας, ζήτησε από τρεις επιστήμονες να μάς δώσουν μερικές πληροφορίες για το πώς θα εκλαϊκεύσουν την επιστήμη και τι θα πουν στους νέους…

Αντί να πάρεις αντικαταθλιπτικό, πάρε ένα τρίφυλλο

Δημήτρης Κούβελας, μπαρ MoMix, Κεραμεικός

Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η αλήθεια είναι ότι σε όλα τα συνέδρια μιλάμε για τη θεραπευτική δράση της κάνναβης. Το ίδιο θα κάνουμε και στο μπαρ. Αν με ρωτήσουν όμως για την ψυχαγωγική της χρήση, είμαι υπέρ σε όσους τη χρειάζονται και υπέρ στην αποποινικοποίηση όλων των ε τρικυκλικό ουσιών.

Η ποινικοποίηση δεν έχει κανένα νόημα. Δεν αλλάζει την κατανάλωση. Εχουμε το παράδειγμα της ποτοαπαγόρευσης. Οποιος έπινε πολύ τότε, έπινε και μετά. Μόνο που η τιμή του ποτού έπεσε και γέμισαν τα κρατικά ταμεία από τους φόρους.

Ετσι, αν έχεις κατάθλιψη, θα μπορούσε ο γιατρός, αντί να σου γράψει ένα τρικυκλικό (αντικαταθλιπτικό), να σου γράφει ένα τρίφυλλο.

Αυτό που είναι ενοχλητικό είναι ότι το τρίφυλλο κάνει εξάρτηση και εθισμό ίδιο με την ηρωίνη. Μπορεί να μην το πιστεύαμε ούτε εμείς οι επιστήμονες, αλλά ισχύει. Απλώς δεν έχει πιο ήπια τα συμπτώματα της απεξάρτησης. Επίσης, η χρόνια χρήση του μειώνει κατά το 50% την ικανότητα μάθησης και αντίδρασης, δεν είναι καλό πράγμα εξ ορισμού, ούτε για συχνή χρήση, ούτε για όλους. Είναι για αυτούς που το χρειάζονται κάθε φορά.

Λάθος το «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά»

Κώστας Γουργουλιάνης, μπαρ Meerkat, Κουκάκι

Καθηγητής Πνευμονολογίας, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δεν είναι εύκολο να μπεις σε ένα μπαρ στην Ελλάδα και να μιλήσεις για διακοπή του καπνίσματος. Αυτό νομίζω ότι είναι μεγαλύτερη πρόκληση από το να εκλαϊκεύσω την επιστήμη και να εξηγήσω με απλά λόγια όλα όσα λέμε στα ιατρικά συνέδρια, στις ημερίδες και στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων. Αν ήταν εύκολος ο στόχος να εξαφανιστεί ο καπνός από τα μπαρ, θα είχε γίνει εδώ και χρόνια. Και αυτός είναι ο στόχος μου. Τώρα, εκτός από τον καπνό, έχουμε και τον ατμό. Πραγματικά επιστημονική διαφορά δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει, άρα και χωρίς φωτιά ο καπνός το ίδιος είναι. Ό,τι μπαίνει στα πνευμόνια εκτός από καθαρό αέρα, είναι βλαπτικό.

Επίσης, επειδή έχω πολλά χρόνια να βρεθώ και να διασκεδάσω σε μπαρ, είμαι πολύ χαρούμενος. Με νέο κόσμο βρίσκομαι καθημερινά στο πανεπιστήμιο και στο νοσοκομείο, όμως το μπαρ είναι τελείως διαφορετικό. Και όχι απλώς θα κατέβω στην Αθήνα αποκλειστικά γι’ αυτόν το λόγο, αλλά σε λίγο καιρό που θα γίνει το ίδιο event και στον Βόλο, θα συμμετέχω και σε αυτό.

Start up: Όμορφες απ’ έξω, διαφορετικές από μέσα

Στέλιος Αρχοντάκης, μπαρ The Lazy Bulldog, Γκάζι

CEO BioCoS (Βioinformatics and Computational Science)

Δεν είναι δύσκολο να «ξενερώσεις» ένα νέο. Γι’ αυτό και θέλει προσοχή πώς θα μιλήσεις για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει μία επιχείρηση σε σύγκριση με ένα επάγγελμα. Άλλη δουλειά κάνει δηλαδή ο επιστήμονας που κάθετε στο μικροσκόπιό του όλη την ημέρα. Και κάτι τελείως διαφορετικό ο μάνατζερ ή ο ιδιοκτήτης της ίδιας εταιρείας έρευνας.

Άρα αυτό που θα κάνουμε είναι να κλείσουμε το μάτι στους νέους και όχι να σηκώσουμε το δάχτυλο αυστηρά. Μία λίστα to do και not to do δηλαδή απλή και κατανοητή. Μέσα από τα λάθη μας θα δώσουμε και τις συμβουλές μας. Η εταιρεία μας είναι βιοπληροφορικής και βιοτεχνολογίας που δίνει λύσεις στον τομέα ασφάλειας τροφίμων, δηλαδή αντιμετωπίζει θέματα νοθείας, παραπλάνησης του καταναλωτή και όλο αυτό γίνεται με τη χρήση του DNA. Για παράδειγμα μπορούμε να δώσουμε πιστοποίηση ότι ένα ελαιόλαδο είναι συγκεκριμένη ποικιλία και δεν είναι νοθευμένο. Δεν θα αναλύσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά θα δούμε αν περιέχει μέσα σπορέλαιο. Η αγορά αυτή είναι μεγάλη και τώρα δημιουργούμε επιχειρηματικές επαφές με τη βιομηχανία κρέατος, πελάτες στην Αφρική που θέλουν να εξάγουν τσάι και να πιστοποιούν για παράδειγμα το τσάι που πουλάνε ότι είναι το τσάι που παράγουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...