Οι διακοπές πολιτικών σε σκάφη επιχειρηματιών-γνωστών τους, είθισται σε κώδικες καλής πρακτικής ευρωπαϊκών χωρών να λογίζονται και ως δώρα από τον οικοδεσπότη ιδιοκτήτη του σκάφους προς τον φιλοξενούμενο που κατέχει δημόσιο λειτούργημα. Τα δώρα αυτά, θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια – τουλάχιστον όσον αφορά στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας τέτοιας υπόθεσης ήταν την προηγούμενη δεκαετία οι διακοπές του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο σκάφος του Σπύρου Λάτση, με τον οποίον ήταν συμφοιτητές στο London School of Economics.
Πέρα από την έκταση που έλαβε το γεγονός στα πηγαδάκια της Ευρωβουλής και τις ερωτήσεις που ακολούθησαν από ευρωσκεπτικιστές σχετικά με το γιατί δεν καταγράφηκε στο δημόσιο μητρώο των δώρων που δηλώνουν ότι δέχονται οι Επίτροποι, λόγω αυτής της φιλοξενίας που παρείχε ο έλληνας επιχειρηματίας φέρεται να χαρακτηρίστηκε ως «Πολιτικώς Εκτεθειμένο Πρόσωπο». Κάποιος δηλαδή που έχει σχέση με πολιτικό και στα πλαίσια των διεθνών κανονισμών για το ξέπλυμα χρήματος θα πρέπει να τυγχάνει αυστηρότερων ελέγχων απ’ ό,τι οι υπόλοιποι «κοινοί θνητοί» όταν για παράδειγμα ανοίγουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ή ιδρύουν μία offshore εταιρεία.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι o χαρακτηρισμός κάποιου ως Πολιτικώς Εκτεθειμένο Πρόσωπο ισοδυναμεί με ξέπλυμα. Σύμφωνα με τον FATF, τον διεθνή οργανισμός για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι ενισχυμένοι έλεγχοι είναι προληπτικοί «και δεν θα πρέπει να ερμηνεύονται ως στιγματισμός των Πολιτικώς Εκτεθειμένων Προσώπων ότι εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες». Λόγω του ότι τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται κοντά σε πολιτικούς που μπορεί να καταχραστούν το δημόσιο αξίωμά τους και να τους διευκολύνουν να ξεπλύνουν χρήματα ξεγελώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα, για προληπτικούς λόγους, όπως και οι ίδιοι οι πολιτικοί, έχει αποφασιστεί να εντοπίζονται και να υπόκεινται σε ενισχυμένους ελέγχους.
Το όνομα του έλληνα επιχειρηματία ακολουθούνταν από τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό σε διεθνείς βάσεις δεδομένων με «Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα» ακόμα και αφού ο Γιούνκερ διαδέχθηκε τον Μπαρόζο το 2014. Και αυτό επειδή προσέφερε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας το σκάφος του για να κάνει διακοπές ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. Όταν μάλιστα το γραφείο του εν λόγω επιχειρηματία ενημερώθηκε από δικηγορική εταιρεία ότι είναι χαρακτηρισμένος ως «ΠΕΠ» και ότι χρειάζονταν κάποια επιπλέον έγγραφα ταυτοποίησης για κάποιες εταιρείες του, οι υπάλληλοι του γραφείου δεν πίστευαν αυτά που άκουγαν… «Κάποιο λάθος έχετε κάνει, ποτέ δεν έχει χαρακτηριστεί έτσι» ήταν η απάντησή τους.
Και όμως, στην παγκόσμια βάση δεδομένων Lexis Nexis που διαθέτει τη λίστα World Check Compliance, την οποία χρησιμοποιούν τραπεζικά ιδρύματα και νομικά γραφεία για τον εντοπισμό Πολιτικώς Εκτεθειμένων Προσώπων, το όνομα του Σπύρου Λάτση εν έτει 2016 είχε ακόμα δίπλα του την ένδειξη «ΠΕΠ».
Στην περίπτωση λοιπόν του Αλέξη Τσίπρα και των διακοπών του με το σκάφος «Odyssey» της οικογένειας Παναγόπουλου το θέμα της ασυνέπειας του αριστερού lifestyle είναι μάλλον το λιγότερο: περισσότερη σημασία έχουν οι εξηγήσεις τόσο για το εάν πλήρωσε ο Πρωθυπουργός για τη διαμονή του στο σκάφος ή εάν αυτή ήταν δώρο από την γνωστή επιχειρηματική οικογένεια και για ποιον λόγο δόθηκε αυτό το δώρο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News