323
Ο 41χρονος Βολοντίμιρ Ζελένσκι | Reuters

«Χιονοστιβάδα»… Ζελένσκι σαρώνει την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2019, 22:20
Ο 41χρονος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
|Reuters

«Χιονοστιβάδα»… Ζελένσκι σαρώνει την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2019, 22:20

Ποιος θυμάται την ταινία «Άντρας της Χρονιάς», όπου ο Ρόμπιν Ουίλιαμς υποδυόταν τον Τεντ Ντομπς, έναν δημοφιλή στις ΗΠΑ κωμικό που βάζει υποψηφιότητα στις εκλογές για τη θέση του Προέδρου και προς έκπληξη όλων… τις κερδίζει και γίνεται το πρόσωπο της χρονιάς;

Όπως όλα δείχνουν, το σενάριο αυτό θα γίνει πραγματικότητα στην Ουκρανία, το βράδυ της Κυριακής, όταν ο κωμικός ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα εκλεγεί στην θέση του προέδρου της χώρας.

Δυο διαφορετικές δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον πρωταγωνιστή στο δημοφιλές σίριαλ «Υπηρέτης του λαού», που προβάλλεται από το κανάλι 1+1, ως τον επικρατέστερο νικητή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, που διεξάγονται στις 21 Απριλίου.

Η πρώτη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ερευνών Reiting έδειξε ότι ο Ζελένσκι συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 57,9%, ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέτρο Ποροσένκο 21,7%.

Στη δημοσκόπηση της Reiting συμμετείχαν 3.000 ψηφοφόροι από όλες τις περιοχές πλην της προσαρτημένης Κριμαίας στο διάστημα 12 με 16 Απριλίου.

Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στο διάστημα 5-10 Απριλίου έδινε στον Ζελένσκι 61% και στον Ποροσένκο 24%.

Έτερη δημοσκόπηση παρουσιάζει τον Ζελένσκι να λαμβάνει… 75%, έναντι 25% του Ποροσένκο.

Ο κωμικός, που δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία εκτός από… τον ρόλο του στο σίριαλ, καθώς υποδύεται έναν πρόεδρο, αυτοπροβάλλεται ως μια εναλλακτική λύση σε ένα κατεστημένο διαβρωμένο από τη διαφθορά.

Ο 41χρονος κωμικός εκμεταλλεύτηκε την λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο και χρησιμοποίησε το Ιντερνετ για να περάσει το μήνυμά του στους ψηφοφόρους.

«Μπήκα στην μάχη για την προεδρία της Ουκρανίας και μετά με αποκάλεσαν κλόουν. Είμαι ένας κλόουν και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook.

Όπως και οι άλλοι βασικότεροι υποψήφιοι για την προεδρία, ο Ζελένσκι λέει ότι θέλει η χώρα να διατηρήσει μια φιλοδυτική κατεύθυνση.

Ο Ζελένσκι κατάγεται από την βιομηχανική πόλη Κρίβι Ριγκ στην κεντρική Ουκρανία. Πατέρας δύο παιδιών έχει πτυχίο Νομικής, αλλά τελικά ακολούθησε καριέρα ηθοποιού.

Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής ενός θεατρικού στούντιο, του Kvartal 95, που φέρεται ότι ανήκει σε μια κοινοπραξία επιχειρήσεων με συναλλαγές με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...