Καθώς τα κράτη-μέλη παραβιάζουν τους κανόνες του κλαμπ των Ευρωπαίων, η διοίκηση της Ενωσης στις Βρυξέλλες «μοιάζει με έναν δάσκαλο που έχει χάσει τον έλεγχο της τάξης». Οι ευρωσκεπτικιστές που παραμένουν στους κόλπους της ΕΕ την υποσκάπτουν εσωτερικά, είναι οι πιο επικίνδυνοι από όλους.
Ο Σάιμον Κούπερ των Financial Times με αφορμή το «επεισόδιο των Μόντι Πάιθονς που λέγεται Brexit» γράφει ότι οι περισσότεροι του ενός Ορμπαν «μένουν στην ΕΕ, πιπιλίζουν τη θηλή της, την απομυζούν και τη διαλύουν». Η εκτίμησή του είναι ότι «στις ευρωεκλογές του Μαΐου τα ευρωσκεπτιστικά κόμματα είναι πιθανόν να λάβουν το 30% των ψήφων» και, έτσι ενισχυμένα, «μακροπρόθεσμα να καταστούν εξαιρετικά επικίνδυνα» – τουλάχιστον περισσότερο επικίνδυνα «από τους δύσμοιρους τους Μπόρις Τζόνσον».
Την ενιαία αγορά αγαπούν όλοι
Οι ευρωσκεπτικιστές δεν θέλουν τον κεντρικό έλεγχο, ωστόσο αγαπούν την ενιαία αγορά και τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Και ορισμένες χώρες παραμένουν στο κλαμπ δανειζόμενες φθηνά το ευρωπαϊκό χρήμα αλλά αρνούμενες τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, είτε αυτές αφορούν τη φιλοξενία μεταναστών (περίπτωση Ουγγαρίας και η Πολωνίας) είτε τους προϋπολογισμούς χωρών-μελών της Ευρωζώνης (περίπτωση Ιταλίας και Γαλλίας) είτε τις οδηγίες για τις πλαστικές σακούλες (περίπτωση κρατών Ανατολικής Ευρώπης).
Οι ευρωσκεπτικιστές συνήθως δραπετεύουν από τους κανόνες επειδή το σύστημα τούς το επιτρέπει. Η Αυστρία, για παράδειγμα, ψήφισε πρόσφατα νόμο που μειώνει τα επιδόματα των μεταναστών από φτωχότερες χώρες της ΕΕ, κάτι που καταστρατηγεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όμως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔ) θα την καταδικάσει έπειτα από πολλά χρόνια. Μα, τι σημασία έχει… Μέχρι τότε ο Σεμπάστιαν Κουρτς ενδέχεται να έχει κερδίσει και άλλες εκλογές…
Ολοι οι ειδικοί συμφωνούν, γράφει ο Κούπερ, ότι η Κομισιόν παραπέμπει ολοένα και λιγότερες υποθέσεις κρατών-μελών στο ΕΔ και ότι δεν διαθέτει μια αστυνομική δύναμη ή μια πανταχού παρούσα γραφειοκρατία για να επιβάλει τους κανόνες της. Επίσης, ότι η νομική εξουσία είναι σχεδόν το μόνο που έχει η ΕΕ – και εάν η ισχύς αυτή αρχίσει να διαβρώνεται, τότε υπάρχει πρόβλημα.
Ο Κούπερ συμπεραίνει ότι το σχέδιο για ευρωπαϊκή ομοσπονδία είναι αδιέξοδο: «Είτε θέλετε ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος είτε όχι, γεγονός είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η ένωση αφορά μόνο το αγαπητό κομμάτι της ΕΕ, την ενιαία αγορά». Η αποσύνθεση του σημερινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι σταδιακή – τόσο σταδιακή που δεν θα παρατηρήσουμε την κατάρρευση, λένε κάποιοι ειδικοί και την άποψή τους καταγράφει ο Κούπερ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News