Νέα συντριβή στις κάλπες περιφερειακών εκλογών υπέστη το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάιο, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συμμαχίας με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.
Τα Πέντε Αστέρια έλαβαν μόλις το 11% στη Σαρδηνία, χάνοντας 31% σε σχέση με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Μαρτίου του 2018, στο ίδιο μέρος.
Είναι η δεύτερη μεγάλη ήττα μέσα σε λίγες ημέρες, μετά τις εκλογές του Αμπρούτσο, όπου έλαβε 20% των ψήφων, ακριβώς υποδιπλάσιο από το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.
Στελέχη του κινήματος μπορεί να δικαιολόγησαν την ήττα τους στη Σαρδηνία, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν στις εκεί τοπικές εκλογές και ότι πήραν το υψηλότερο ποσοστό, ως κόμμα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα σύννεφα που δημιουργούνται από τα τελευταία αποτελέσματα στον ουρανό της συγκυβέρνησης των δύο αντιπροέδρων Σαλβίνι-Ντι Μάιο.
Ειδικά όταν, και στις δύο περιπτώσεις, νικήτρια ανακηρύχθηκε η συμμαχία της Κεντροδεξιάς, όπου συμμετέχει η Λέγκα του Σαλβίνι. Κι ας λέει ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ότι το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Σαρδηνία δεν θα επηρεάσει, με κανέναν τρόπο, την μελλοντική πορεία της κυβέρνησής του.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης της κεντροδεξιάς συμμαχίας Κριστιάν Σολίνας έλαβε σχεδόν το 48% των ψήφων στη Σαρδηνία. Η συντηρητική συμμαχία απαρτίζεται από τη Λέγκα, τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας.
Ο κεντροαριστερός υποψήφιος Μάσιμο Τζέντα με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα λαμβάνει το 33% των ψήφων.
Η Φόρτσα Ιτάλια εκφράζει την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα, αλλά υπογραμμίζει παράλληλα ότι η ψήφος στη Σαρδηνία επιβεβαιώνει ότι η Λέγκα, χωρίς συμμάχους, δεν διαθέτει τα αναγκαία ποσοστά για να μπορέσει να κυβερνήσει μόνη της.
Η Κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος κρίνει απόλυτα θετικό το αποτέλεσμα του Μάσιμο Τζέντα, που θα μπορούσε να αποτελέσει και μια νέα αρχή για την προοδευτική παράταξη.
Οπως αναφέρει η Guardian, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι είναι ισάξιος εταίρος του κυβερνητικού σχήματος, την ώρα που ο πολύ πιο δημοφιλής ηγέτης της Λέγκας μιλά σε πυκνά ακροατήρια και βγάζει χιλιάδες σέλφι με τους ψηφοφόρους του.
Ως αντιπολίτευση, το κίνημα μπορούσε να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους με τα κέντρα εξουσίας ψηφοφόρους, όμως, η μετάβασή του σε αυτά τα κέντρα, δεν φαίνεται να έχει την ίδια απήχηση, καθώς εμφανίζει μία σύγχυση ως προς την πολιτική που πρέπει πλέον να ακολουθήσει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News