Μπορεί ένα κόμμα που αριθμεί έξι βουλευτές –και αυτούς όχι κομματικά πειθαρχημένους– να κάνει τόση φασαρία; Κατά κάποιους η συζήτηση για το τι θα κάνει το Ποτάμι με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι δυσανάλογη όχι μόνο του κοινοβουλευτικού του μεγέθους, αλλά και της ίδιας της πολιτικής πραγματικότητας. Τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης όσο και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς επιχείρησαν να ξεκαθαρίσουν ότι η στάση του κόμματος επί της αρχής δεν αλλάζει και ότι υπάρχει θετική προδιάθεση για υπερψήφιση της κύρωσης της Συμφωνίας, άρα τα «κουκιά» για τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή βγαίνουν: οι τέσσερις από τους έξι του Ποταμιού θα ψηφίσουν, λέει, τη συμφωνία ΠΓΔΜ, προσφέροντας στον Πρωθυπουργό και στη Συμφωνία μια κάποια πολιτική νομιμοποίηση (να μην περάσει με κάτω από 151 δηλαδή).
Ομως τότε γιατί τόσοι πολλοί συνεχίζουν να συζητούν τι θα κάνει ο κ. Θεοδωράκης και οι συν αυτώ; Γιατί άραγε, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού διαψεύδει με το χαρακτηριστικό στιλ του τα περί συζητήσεων –ακόμα και συμφωνίας του!– με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών και την ενδεχόμενη προεκλογική τους συνεργασία, συνεχίζεται η συζήτηση για το τι στάση θα κρατήσει το Ποτάμι, προκαλώντας μάλιστα την ενόχληση του Μαξίμου;
Πρώτον, γιατί ακόμα και στις διαψεύσεις ή τις διαβεβαιώσεις όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει πλέον, μετά τις αλυτρωτικές δηλώσεις Ζάεφ, ένα «ναι μεν αλλά». Ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Κινούμαστε πάντοτε με τη σκέψη στο πατριωτικά καλό και όχι στο κομματικά καλό. Δεν αλλάζουμε επειδή σήμερα φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος. Θα πρέπει – και σε αυτό θα επιμείνουμε – να υποσχεθούμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο, ειρηνικό και με πολλά χαμόγελα μέλλον. Αυτή είναι η σκέψη μας και με αυτές τις σκέψεις θα πορευτούμε στις αποφάσεις μας στη Βουλή, όταν έρθει η ώρα». Οταν έρθει η ώρα…
Ο κ. Μαυρωτάς, από την πλευρά του, είπε τη Δευτέρα ότι «τέσσερις από τους έξι βουλευτές του Ποταμιού είμαστε σε μια γραμμή να αλλάξει σελίδα η χώρα στο θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ» όμως τόνισε την ανάγκη «η κυβέρνηση των Σκοπίων να μην την υπονομεύει». Και ως τώρα ο Ζόραν Ζάεφ την υπονομεύει.
Δεύτερον, γιατί βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ να «καίει» μια ενδεχόμενη συνεργασία του κ. Θεοδωράκη με τον κ. Μητσοτάκη και να τον αναγκάζει να επανέλθει στη γραμμή της υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών που τόσο την έχει ανάγκη ο κ. Τσίπρας προκειμένου να δώσει στο όλο εγχείρημα μια ευρύτερη πολιτική κάλυψη (αν το Ποτάμι κάνει πίσω, ίσως κάνουν και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Χάρης Θεοχάρης).
Ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει «για την αξιοπιστία του το Ποτάμι να επανέλθει στις αρχικές του θέσεις». Προσπερνώντας την ειρωνεία να μιλά για αξιοπιστία ο κ. Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση είναι εμφανώς ανήσυχη για το τι θα κάνει ο κ. Θεοδωράκης.
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήσαμε μια από τις αγαπημένες μεθοδεύσεις ΜΜΕ και Μαξίμου: μια θεωρία με κοινά στοιχεία που με έναν… μυστηριώδη τρόπο γράφτηκε σε εφημερίδες τόσο της «καραμανλικής» (είπαμε…) Δεξιάς όσο και του φιλοσυριζαϊκού Τύπου, εμφάνισε τον επικεφαλής του Ποταμιού να παζαρεύει με τον κ. Μητσοτάκη για υπουργεία και διάφορες άλλες θέσεις, σε αντάλλαγμα μιας αρνητικής εν τέλει ψήφου του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Την περασμένη εβδομάδα ήταν η «Εστία», το Σαββατοκύριακο επανήλθε η «Νέα Σελίδα» με τα περί παζαριών του κ. Θεοδωράκη για ένα υπουργείο και μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ η «Real News» καυτηρίασε από την πλευρά της την αλλαγή στάσης του Ποταμιού για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ακολούθησε –διόλου συμπτωματικά– το Μαξίμου με μια επίθεση στον κ. Θεοδωράκη.
«Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δύο κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό», ανέφερε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού (βλέπε Θανάσης Καρτερός) για να συνεχίσει: «Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνον ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε. Ωστόσο, θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών;»
Το χιούμορ στο οποίο αναφερόταν η ανακοίνωση του Καρτερού αφορούσε το tweet του κ. Θεοδωράκη:
Το ρεπορτάζ στη "Νέα Σελίδα" έχει σοβαρά κενά. Στο μυστικό παζάρι ζήτησα και 1 μόνιμη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και 2 ντενεκέδες λάδι από το κτήμα στο Ακρωτήρι. Αχ… Κάποιοι δεν μπορούν να ξεφύγουν απ τις παλιές σελίδες. ΔΕΝ παζαρεύονται όλα στη ζωή, κύριοι!
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) December 9, 2018
Τρίτον, διότι το ίδιο το Ποτάμι μοιάζει να είναι ένα κόμμα σε πρωτοφανή αποσταθεροποίηση. Ο κ. Θεοδωράκης λέει ότι δεν παζαρεύονται όλα. Σωστό. Και αργότερα, μιλώντας στο περιθώριο του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλονίκης επέμεινε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθώ σε κανένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το Ποτάμι θα είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή και θα είμαι εκεί».
Ποιο Ποτάμι όμως; Οι φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται είναι πλέον απίστευτα ισχυρές για ένα τόσο μικρό κόμμα.
Ο Σπύρος Δανέλλης απείλησε τη Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί αν δεν ψηφίσει το Ποτάμι τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ήδη δύο βουλευτές του κόμματος, ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός, έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα την ψηφίσουν, ενώ και ο Σπύρος Λυκούδης (που δεν είναι Ποτάμι, αλλά συνεργαζόμενος) έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του μετά τις δηλώσεις Ζάεφ.
Τι απομένει; Ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Μαυρωτάς να λένε «θα δούμε» και να κραδαίνουν την απόφαση του 3ου Συνεδρίου του Ποταμιού για αυτόνομη πορεία, ενώ ο κ. Δανέλλης παζαρεύει με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Αμυράς και ο κ. Ψαριανός ψάχνονται σε ποιο ψηφοδέλτιο ποιου τομέα της Β’ Αθηνών θα τους κατεβάσουν από την Πειραιώς. Εδώ κάποιοι κάνουν προβολές με τον κ. Θεοδωράκη υποψήφιο στα Χανιά με τη ΝΔ, όπου όμως θα κατεβούν η Ντόρα Μπακογιάννη και πιθανότατα ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης! Η αυτόνομη πορεία θα είναι, κατά πολλούς, όχι βεβαιότητα, αλλά μια έκπληξη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News