Το νοσοκομείο Σεν Βινσέν ντε Πολ στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού μπορεί να εγκαταλείφθηκε προ πολλού, αλλά εδώ και λίγους μήνες έχει μια δεύτερη ευκαιρία να «ξαναζήσει», όπως σημειώνει σχετικό ρεπορτάζ της Guardian.
Στο πλαίσιο μιας ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην γαλλική πρωτεύουσα, αυτό της μεταμόρφωσης άδειων κτιρίων και χώρων σε πολυχώρους τέχνης, δημιουργίας και διασκέδασης, το τέως νοσοκομείο ονομάστηκε Les Grands Voisins (Οι Σπουδαίοι Γείτονες) κι έγινε ένας πόλος έλξης για ντόπιους και τουρίστες που σπεύδουν να θαυμάσουν την αλλαγή του.
Όπως τονίζει το δημοσίευμα, μέσα στις πρώην αίθουσες νοσηλείας στεγάζονται πλέον μαγαζιά, επιχειρήσεις, στούντιο χειροτεχνίας, μέχρι και ένας ξενώνα με 600 κρεβάτια για τους άστεγους.
«Είναι σαν ένα χωριό, ένας χώρος χωρίς αποκλεισμούς με κοινωνικούς χώρους και ευκαιρίες απασχόλησης όπου μπορούν να αλληλεπιδράσουν διαφορετικοί άνθρωποι. Ήμαστε όλοι συγκλονισμένοι με την επιτυχία του εγχειρήματος», λέει ο Γουίλιαμ Ντουφούρκ, διευθυντής της Aurore, της φιλανθρωπικής οργάνωσης που διαχειρίζεται το καταφύγιο των αστέγων.
«Κλειστό από το 2011, το νοσοκομείο είναι έτοιμο για την ριζική του μεταμόρφωση σε μια νέα γειτονιά με οικολογικά διαπιστευτήρια, καταστήματα και μπόλικο πράσινο χώρο – μάλιστα οι ντόπιοι οργανισμοί δεν πληρώνουν νοίκι», προσθέτει το άρθρο.
«Το Les Grands Voisins είναι ένα παράδειγμα ενός “ενδιάμεσου χώρου”: μια εγκαταλελειμμένη περιοχή προσωρινά μισθωμένη από το Δημόσιο σε τοπικές ομάδες κι οργανώσεις, νεοσύστατες επιχειρήσεις και φιλανθρωπικά ιδρύματα με στόχο την ευρύτερη αξιοποίηση τους για το κοινό καλό. Τα καλέσματα για την χρήση αυτών των χώρων και σε άλλα πολυσύχναστα αστικά κέντρα εκτός του Παρισιού γίνονται όλο και πιο ισχυρά», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
«Ο στόχος ήταν να δείξουμε ότι η αξία της “ενδιάμεσης χρήσης” σε παρόμοια κτίρια μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμη σε μεγαλουπόλεις όπως το Παρίσι», λέει ο Νικολά Μποσέτι, ένας εκ των ερευνητών μιας πρόσφατης έκθεσης για την χρήση παρόμοιων χώρων σε πόλεις όπως Λονδίνο και Παρίσι.
«Το Les Grands Voisins έδειξε πως μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί όντως να αλλάξει μια ολόκληρη περιοχή και να υποβοηθήσει στην σχεδίαση μελλοντικών αξιόλογων αστικών έργων», λέει η Μαριόν Βαλέρ, σύμβουλος του αντιδήμαρχου του Παρισιού για τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Η ιδέα του «δανεισμού» κενών αστικών χώρων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε πόλεις όπως το Αρχους της Δανίας και τη Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ, όπου ονομάζεται «προσωρινή αστικοποίηση».
Αντιθέτως, στο Λονδίνο παρόμοιοι χώροι παραμένουν κενοί εδώ και χρόνια, κυρίως επειδή δεν έχουν προφανείς εμπορικές δυνατότητες ή περιμένουν την άδεια από την δημαρχία προκειμένου να αναπτυχθούν, καταλήγει η Guardian.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News