1522
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία λανσάρισε τον Μηλοκλέφτη το καλοκαίρι του 2017 | Μηλοκλέφτης

Τι γυρεύει η αλεπού στην Πάτρα;

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 7 Νοεμβρίου 2018, 17:07
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία λανσάρισε τον Μηλοκλέφτη το καλοκαίρι του 2017
|Μηλοκλέφτης

Τι γυρεύει η αλεπού στην Πάτρα;

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 7 Νοεμβρίου 2018, 17:07

Εμείς τον λέμε μηλίτη, οι Γερμανοί Apfelwein (δηλαδή κρασί από μήλα), οι Γάλλοι cidre, οι Βρετανοί cider αλλά οι Αμερικανοί hard cider, και οι Ισπανοί sidra, μάλιστα στην ιστοσελίδα Sidra de Asturias μπορεί κανείς να βρει πολλά ιστορικά στοιχεία για αυτό το ποτό που ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Το έπιναν Ιουδαίοι, Αιγύπτιοι και Ελληνες, εξάλλου οι λέξεις sidra, cidre, cider έχουν τις ρίζες τους στο αρχαιοελληνικό σίκερα, ένα είδος μηλόκρασου που καταναλωνόταν σε καπηλειά γιατί ήταν πιο φθηνό από το κρασί.

Τα μήλα μέχρι σχετικά πρόσφατα δεν τρώγονταν καθώς ήταν μάλλον πικρά. Ομως, σύμφωνα με το National Apple Museum των ΗΠΑ, για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έπαιρναν με πίεση τον χυμό των μήλων και τον άφηναν να υποστεί ζύμωση μέχρι να μετατραπεί σε αλκοολούχο ποτό (με φυσαλίδες). Το πιθανότερο, βέβαια, είναι ότι ο μηλίτης των αρχαίων προγόνων μας δεν είχε καμία σχέση με το ποτό που απολαμβάνουν σήμερα οι καταναλωτές.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα παράγεται μηλίτης μετά από ζύμωση του μηλοχυμού (photo: Shutterstock)

O μηλίτης έχει γίνει πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό, καθόλου τυχαία άλλωστε αφού εκτός από το γεγονός ότι είναι ένα ευχάριστο και δροσιστικό ποτό, συνοδεύει υπέροχα το φαγητό ειδικά τις διάφορες νοστιμιές της Απω Ανατολής με τα πλούσια αρώματα. Παράγεται μετά από ζύμωση του χυμού μήλου και η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ μπορεί να κυμαίνεται από 1%-8%. Διαφέρει από τον απλό χυμό μήλου (που δεν έχει αλκοόλ), αλλά και από το κρασί μήλου (η διαδικασία παραγωγής του μοιάζει με αυτή του κρασιού), στο οποίο προστίθεται ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, έχει περίπου 10% – 12% αλκοόλ και μπορεί να παλαιωθεί.

Στις ΗΠΑ, ονομάζουν μηλίτη (cider) τον απλό χυμό (παστεριωμένο ή μη) χωρίς προσθήκη ζάχαρης και φυσικά χωρίς αλκοόλ, ενώ ο μηλίτης που παράγεται μετά από ζύμωση λέγεται hard cider. Στην Αγγλία ο μηλίτης πρέπει να προέρχεται από τουλάχιστον 35% χυμό μήλων (φρέσκο ή συμπυκνωμένο), ενώ στη Γαλλία πρέπει να παρασκευάζεται αποκλειστικά από μήλα.

Εχετε δοκιμάσει μηλίτη; Εμείς ήπιαμε για πρώτη φορά ένα φθινόπωρο πριν από πολλά χρόνια στο Ονφλέρ, το γραφικό παραθαλάσσιο θέρετρο της Νορμανδίας. Οι Γάλλοι αγρότες ήταν σε έκσταση γιατί η παραγωγή ήταν πολύ καλή εκείνη τη χρονιά, και εμείς επίσης καθώς εκτός από την ομορφιά απολαμβάναμε τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής.  Συνοδεύαμε διάφορες τοπικές λιχουδιές με φρέσκο cidre -σαν μπίρα από μήλο-, και τελειώναμε τις νύχτες μας με Calvados, απόσταγμα από μήλα ισάξιο του Cognac και του Armagnac, για το οποίο οι Γάλλοι είναι πολύ υπερήφανοι, και δικαίως.

Μηλίτης Strongbow Red Berries και Strongbow Gold Apple, κορυφαίο προϊόν στη διεθνή αγορά (photo: Facebook / Strongbow)

Η Νορμανδία φημίζεται, εξάλλου, για την Route du Cidre της. Πώς λέμε Δρόμοι του Κρασιού; Οι Γάλλοι, λοιπόν, διαθέτουν και Δρόμο του Μηλίτη, όπως άλλωστε και οι Βάσκοι, με επισκέψιμους οίκους μηλίτη και calvados, όπου οι παραγωγοί δείχνουν με υπερηφάνεια πώς παράγουν τα μαγικά προϊόντα τους. Η ιστορία λέει, μάλιστα, ότι οι νορμανδοί ναυτικοί έμαθαν να πίνουν μηλίτη από τους βάσκους συναδέλφους τους κάπου τον 6ο αιώνα αλλά χρειάστηκε να περάσουν άλλοι έξι αιώνες μέχρι να εισαχθεί η βασκική τεχνογνωσία στη Νορμανδία.

Στις μέρες μας μπορεί η πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του μηλίτη να είναι υπόθεση γαλλική, η μεγαλύτερη παραγωγή και κατανάλωση, όμως, γίνεται στην Αγγλία (οι Εγγλέζοι καταναλώνουν σχεδόν τη μισή παγκόσμια παραγωγή μηλίτη), από όπου κατάγεται και το Strongbow της H. P. Bulmer (θυγατρική του ομίλου Heineken International), κορυφαίο προϊόν στην παγκόσμια αγορά του μηλίτη.

Strongbow πίνουμε και στην Ελλάδα, αλλά σύντομα θα πίνουμε και ελληνικό μηλίτη, αφού επιτέλους μετά την άρση της απαγόρευσης, που κράτησε 96 ολόκληρα χρόνια, επιτρέπεται πλέον η παραγωγή του και στη χώρα μας. Η απαγόρευση είχε θεσπιστεί με τον περίφημο νόμο 2963/1922, που επέβαλε «ο εντός του κράτους παραγόμενος ζύθος δέον να παρασκευάζηται αποκλειστικώς διά της χρήσεως βύνης και λυκίσκου», και ο οποίος με διάταξη του νόμου 4474/2017 είναι πλέον παρελθόν.

Ο Μηλοκλέφτης θα παράγεται πλέον στην Ελλάδα από μήλα ελληνικά (photo: Facebook / Μηλοκλεφτης)

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει ήδη εξαγγείλει την παραγωγή του πρώτου ελληνικού μηλίτη. Ο Μηλοκλέφτης, όπως είναι το όνομά του, κυκλοφορεί ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο αλλά ο περιεχόμενος μηλίτης στα κομψά μπουκάλια και κουτάκια με σήμα την αλεπουδίτσα ήταν εισαγόμενος. Η παραγωγή του, όμως, θα γίνεται πλέον εξολοκλήρου και αποκλειστικά στο εργοστάσιο της Πάτρας και μάλιστα από ελληνικά μήλα αφού η εταιρεία γνωρίζει καλά τον τρόπο να οργανώνει συνεργασίες με έλληνες παραγωγούς και ελληνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα προτίθεται να παράγει στην Ελλάδα και το Strongbow, το οποίο θα εξάγεται επίσης.

Διαυγής, γλυκός και αρωματικός, ο μηλίτης παράγεται αποκλειστικά από φυσικό χυμό μήλων στον οποίο προστίθεται μαγιά που αφαιρείται με φιλτράρισμα όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση. Το φιλτράρισμα επαναλαμβάνεται όσες φορές χρειάζεται μέχρι να αποκτήσει το ποτό την επιθυμητή διαφάνεια και το ωραίο χρώμα του.

Εσείς πώς πίνετε τον μηλίτη σας;

Το πιθανότερο είναι ότι σας αρέσει να τον απολαμβάνετε σκέτο για τη δροσιά του και την «τραγανή» αφρώδη γεύση του. Ομως δοκιμάστε τον και στο τραπέζι. Μπορείτε να συνδυάσετε τον μηλίτη με παρόμοιες γεύσεις όπως για παράδειγμα πλάι σε μια σαλάτα που έχει και φέτες φρούτων όπως αχλάδι, μήλο (ή φράουλες το καλοκαίρι), με γεύσεις αντίθετες (αν και είναι πιο δύσκολος αυτός συνδυασμός) ή με γεύσεις που έχουν την ίδια ένταση. Για παράδειγμα, μπορείτε να συνοδέψετε με μηλίτη:

Μηλόπιτα, τάρτα με αχλάδι, λουκουμάδες, πανκέικ, και κέικ με μπαχαρικά. Είναι η εποχή τους από δω και πέρα και ταιριάζουν τρελά με τον μηλίτη.

Σούπα κολοκύθας. Τα μήλα και οι κόκκινες κολοκύθες έχουν την τιμητική τους τον χειμώνα και ο μηλίτης είναι ο ιδανικός συνοδός τους, ταιριάζει ωραία όμως και με οποιαδήποτε άλλη σούπα βελουτέ.

Μηλίτης και πίτσα, ένας απίθανος συνδυασμός (photo: Facebook / Μηλοκλέφτης)

Μπλε τυρί (και όλα τα πιάτα με μπλε τυρί). Το ιδανικό του ταίρι είναι το αχλάδι, το μήλο, ή κάποιο (απαλό) τσάτνεϊ φρούτων, μερικές γουλιές μηλίτη λοιπόν μπορούν να ενοποιήσουν όλα αυτά τα αρώματα. Ομως εκτός από τα μπλε ταιριάζει και με όλα τα πολύ λιπαρά και κρεμώδη τυριά όπως το καμαμπέρ ενώ επίσης κοντράρει ευχάριστα με τα κατσικίσια τυριά.

Αλλαντικά και πατέ. Ταιριάζουν θαυμάσια με μηλίτη ακριβώς γιατί σπάει τη λιπαρότητά τους.

Ψάρια και θαλασσινά. Ιδανικός συνδυασμός.

Ζυμαρικά και ριζότο με κρεμώδεις σάλτσες. Ο μηλίτης μπορεί να σπάσει ευχάριστα τη λιπαρότητα μιας καρμπονάρας ή ενός σπαγγέτι Αλφρέντο αλλά και ενός πλούσιου ριζότο και αντίστοιχα ενός ογκρατέν.

Στραπατσάδα, ντομάτες με αυγά, καγιανά ή σακσούκα. Πείτε το όπως θέλετε αυτό το φαγητό που λατρεύεται σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και δοκιμάστε το με γουλιές μηλίτη.

Χοιρινό με μήλα ή δαμάσκηνα. Αυτονόητος συνδυασμός, ε;

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Μηλοκλέφτης (@milokleftis) on

Γλυκόξινο χοιρινό. Εκτός από το συγκεκριμένο πιάτο της κινεζικής κουζίνας ο μηλίτης συνοδεύει πολύ ευχάριστα σχεδόν όλα τα πιάτα της ασιατικής κουζίνας ακόμη και ελαφριά κάρι.

Ψητό κοτόπουλο. Η απαλή γεύση του ταιριάζει με τον μηλίτη ενώ καλό είναι να τον αποφεύγετε με κόκκινα κρέατα και φιλέτα γιατί η έντονη γεύση τους μπορεί να εξαφανίσει τη δική του.

Κοκτέιλ. Η μιμόζα γίνεται παραδοσιακά με σαμπάνια και χυμό πορτοκαλιού αλλά η σαμπάνια μπορεί να αντικατασταθεί με μηλίτη. Ο μηλίτης εξάλλου μπορεί να αντικαταστήσει το αφρώδες κρασί σε οποιοδήποτε κοκτέιλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...