Οσοι περίμεναν σύγκρουση μεταξύ του παραιτηθέντα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του… αντικαταστάτη του, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο διαψεύστηκαν. Παρά την πρόκληση του κ. Κοτζιά προς τον κ. Τσίπρα να δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησής του και την άρνηση του Πρωθυπουργού να το πράξει, η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, το πρωί του Σαββάτου, ήταν γεμάτη γέλια, φιλοφρονήσεις και συγκίνηση.
Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστηκε τον Πρωθυπουργό για την τιμή να του αναθέσει το υπουργείο Εξωτερικών (το οποίο εξάλλου είχε υπηρετήσει από άλλα πόστα τα τελευταία 23 χρόνια, όπως είπε) — «ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για την τιμή και την ευκαιρία που μου έδωσε να αναμετρηθώ με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά
Επειτα, όπως συνηθίζεται, έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων του, με κορυφαίο βέβαια το Σκοπιανό.
«Yπάρχει μια παραδοξότητα να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής γιατί κάναμε ένα σημαντικό βήμα», είπε γελώντας ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος στην ψηφοφορία που έγινε τη νύχτα στα Σκόπια, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ και την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που λύνει, όπως είπε, ένα πρόβλημα 120 ετών, «και σε κρατική οντόντητα 25 ετών».
«Κάναμε ένα βήμα μπροστά στο Σκοπιανό. Λέω ένα ευχαριστώ στο Ζάεφ και τους 80 βουλευτές», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.
Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών είχε λάβει και ένα «δώρο» από τον κ. Τσίπρα. Ο τελευταίος του έδωσε την άδεια, όπως ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς σημείωσε, να αναγγείλει στην τελετή παράδοσης-παραλαβής την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.
«Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της». Αυτό ήταν το μήνυμα του κ. Κοτζιά, ο οποίος αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης από τους Οθωνούς ως τα Αντικύθηρα, από τα έξι στα 12 μίλια. Είναι η πρώτη επέκταση της ελληνικής επικράτειας μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, τόνισε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, για να συμπληρώσει ότι είναι έτοιμα τα Προεδρικά Διατάγματα και να εξηγήσει ότι ανοίγει και ο δρόμος για την επέκταση και της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κρήτης. «Είμαι ευτυχισμένος για το Μακεδονικό και γιατί δίνω τα Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της πατρίδας μας. Νομίζω ότι δίνουμε μια πατρίδα σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι την παραλάβαμε» είπε συγκινημένος ο κ. Κοτζιάς.
Το κλίμα ήταν γενικά ευχάριστο και είχε φανεί και από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχαν οι δύο άνδρες στο περιθώριο της τελετής.
Ο κ. Κοτζιάς υπερηφανεύτηκε για το έργο του στο υπουργείο.
«H χώρα έχει μια δημοκρατική και ενεργητική εξωτερική πολιτική, με νηφαλιότητα, στόχους και συμμαχίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήσαμε 16 σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, κάτι το πρωτοφανές» είπε σε ένα σημείο της ομιλίας του.
«Βάλαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα πακέτο ανοιχτών εδώ και 70 χρόνια ζητημάτων με την Αλβανία και αποδώσαμε την τιμή που οφείλαμε στους έλληνες στρατιώτες που έπεσαν ηρωικά στο αλβανικό μέτωπο το 1940», συμπλήρωσε.
Οπως αναμενόταν, ο κ. Κοτζιάς δεν παρέλειψε στην υπόθεση των μυστικών κονδυλίων του υπ. Εξωτερικών τα οποία κάποιοι δημοσιοποίησαν. «Αυτά είναι αθλιότητες, η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σοβαρότητα και ευθύνη», τόνισε και επανέλαβε αυτό που είχε πει την Πέμπτη για «βρώμικα χέρια» όσων εκτοξεύουν τη λάσπη.
«Να έρθει ο Μητσοτάκης να τον ενημερώσω»
Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός στη δική του ομιλία. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε και αργότερα προσέθεσε: «Μπορώ να ενημερώσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε σε αυτό το γραφείο, είτε στο Μαξίμου, για τα ειδικά κονδύλια ευρώ προς ευρώ».
«Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλλει», τόνισε ο κ. Τσίπρας σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Σε γενικότερο πλαίσιο για τα πεπραγμένα του προκατόχου του πλέον, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Διατηρήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αραμε τη ρετσινιά της μη λύσης του Κυπριακού που είχαμε. Φτάσαμε πολύ κοντά στην πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News