926
Ο Αλεξάντερ Στουμπ | REUTERS/ FrancoisLenoir/ File Photo

Ο φινλανδός υποψήφιος διάδοχος του Γιούνκερ που θα τα βάλει με τους λαϊκιστές

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2018, 18:04
Ο Αλεξάντερ Στουμπ
|REUTERS/ FrancoisLenoir/ File Photo

Ο φινλανδός υποψήφιος διάδοχος του Γιούνκερ που θα τα βάλει με τους λαϊκιστές

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2018, 18:04

Με στόχο να γεφυρώσει τις «περιττές διαιρέσεις μεταξύ Δύσης και Ανατολής, Βορρά και Νότου» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξ Στουμπ ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη την πρόθεσή του να διεκδικήσει το χρίσμα του Spitzenkandidat, του κύριου υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν. «Πιστεύω πως σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να προασπιστούμε με σθένος τις ευρωπαϊκές αξίες. Το ιδεολογικό μας DNA βασίζεται στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στην ισότητα, στο κράτος δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΕΛΚ ο νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Μετά την απόφαση του Μισέλ Μπαρνιέ να μην θέσει υποψηφιότητα με στόχο να παραμείνει προσηλωμένος στο Brexit, μοναδικός, προς το παρόν, αντίπαλος του Στουμπ στις εσωκομματικές εκλογές είναι ο συντηρητικός ευρωβουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Κάθε άλλο παρά συναρπαστικός, ως πολιτικός, και δίχως προηγούμενη εμπειρία σε κυβερνητική θέση, ο Βέμπερ βασίζει την υποψηφιότητά του στη διστακτική στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ καθώς και στο γεγονός ότι λόγω της θέσης του γνωρίζει καλύτερα τους εσωκομματικούς μηχανισμούς. Το ότι οι γερμανοί ευρωβουλευτές αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα εντός του ευρωκοινοβουλίου λειτουργεί επίσης υπέρ του.

Παρότι δεν αποκλείεται να αναδειχθούν και άλλοι υποψήφιοι έως την 17η Οκτωβρίου, καταληκτική ημέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων στην ηγεσία του ΕΛΚ, το φαινομενικό προβάδισμα του Μάνφρεντ Βέμπερ επέτρεψε στον Στουμπ να εισέλθει στην κούρσα για τη θέση του Ζαν–Κλοντ Γιούνκερ ως αουτσάιντερ. Γνωρίζοντας, ωστόσο, πως δεν είναι.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times ο Στουμπ υπογράμμισε πως θέλει να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία ως ένας «διεθνιστής φιλελεύθερος φιλοευρωπαίος» υποψήφιος με στόχο να προασπιστεί τον ευρωπαϊκό «τρόπο ζωής», πυλώνες του οποίου είναι η ανεκτικότητα, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και η δημοκρατία. Για τον λόγο αυτόν, ο φινλανδός πολιτικός θεωρεί πως κύριος πολιτικός αντίπαλός του δεν είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ αλλά ο Βίκτορ Όρμπαν. Μετά την πρόσφατη καταδίκη της Ουγγαρίας από το ευρωκοινοβούλιο για παραβίαση των ιδρυτικών αρχών της ΕΕ, ο Στουμπ επιδιώκει την απομάκρυνση του ούγγρου πρωθυπουργού και θιασώτη της «ανελεύθερης δημοκρατίας» από το ΕΛΚ.

Σε μια περίοδο που το ΕΛΚ τείνει όλο και δεξιότερα για να αντιμετωπίσει την άνοδο των λαϊκιστικών αντιμεταναστευτικών κομμάτων ανά την Ευρώπη, ο κοσμοπολίτης και κοινωνικά φιλελεύθερος Στουμπ έχει στραμμένη την προσοχή του περισσότερο προς τον Εμανουέλ Μακρόν. Υποστηρίζει πως ο γάλλος πρόεδρος (παρότι επιδιώκει τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής κεντρώας πολιτικής ομάδας αντίπαλης του ΕΛΚ) αποτελεί σύμμαχό τους στις επικείμενες ευρωεκλογές και στη μάχη ανάμεσα στους φιλελεύθερους ευρωπαϊστές και τους ευρωσκεπτικιστές εθνικιστές. «Το ότι δεν ανήκει στο ΕΛΚ δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένας από εμάς. Μεταξύ του Μακρόν και του Σαλβίνι, επιλέγω ξεκάθαρα τον Μακρόν».

Σημαντική είναι η εμπειρία του Αλεξ Στουμπ στον περιορισμό των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων (φωτό: REUTERS/ Vincent Kessler)

Ο Στουμπ μιλάει πέντε γλώσσες ενώ «τα ακαδημαϊκά του διαπιστευτήρια είναι λαμπρότερα και από ένα ολυμπιακό μετάλλιο», σύμφωνα με το Politico. Είναι απόφοιτος της σχολής Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Furman της Νότιας Καρολίνας, κάτοχος πτυχίου στη Γαλλική Γλώσσα και Πολιτισμό από το πανεπιστήμιο της Σορβόνης, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Κολέγιο της Ευρώπης και διδακτορικού στη Διεθνή Πολιτική από το London School of Economics. Έχει υπάρξει μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Φινλανδίας στις Βρυξέλλες, σύμβουλος του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι από το 2001 έως το 2003 και ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2008. Επέστρεψε στη συνέχεια στην πατρίδα του για να αναλάβει σημαντικά χαρτοφυλάκια, πέρα από την πρωθυπουργία.

Σημαντική είναι και η εμπειρία του στον περιορισμό των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων. Σύμφωνα τουλάχιστον με τους Financial Times. Μετά τις εκλογές του 2015 που πραγματοποιήθηκαν κατά την πρωθυπουργία του Στουμπ, το λαϊκιστικό και εθνικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα και κατέληξε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συμμαχίας. Σήμερα, ωστόσο, έχει διασπαστεί. Χάρη σε μια στρατηγική που ο ίδιος ο Στουμπ αποκαλεί «εναγκαλισμό μέχρι θανάτου». Αλλά δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να την εφαρμόσει και για τον κατευνασμό και την εξουδετέρωση του Βίκτορ Όρμπαν ή των συμμάχων του ανά την Ευρώπη. Σχολιάζοντας τη φημολογία περί ενδεχόμενης προσχώρησης στο ΕΛΚ του κυβερνώντος στην Πολωνία κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη του υπερσυντηρητικού εθνικιστή Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και της ακροδεξιάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε πως αυτό θα συμβεί μόνον «πάνω από το πτώμα μου». Παρότι τάσσεται και ο ίδιος υπέρ της λήψης σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Ως αρνητικό εκλαμβάνεται το γεγονός ότι ο Στουμπ έχει τη φήμη του «πρωταθλητή της λιτότητας», ειδικά μεταξύ των ευρωβουλευτών των χωρών που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση, τους οποίους θα πρέπει να κερδίσει για να επικρατήσει επί του αντιπάλου του. Ιδιαίτερα σκληρή υπήρξε και η στάση του προς την Ελλάδα, καθώς ο φινλανδός πολιτικός τασσόταν αμείλικτα υπέρ της επιβολής σκληρών δημοσιονομικών μέτρων ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας στην Αθήνα. Την περίοδο που αμφότεροι ήταν υπουργοί Οικονομίας, ο Μακρόν και ο Στουμπ βρίσκονταν σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Όσον αφoρά το τελικό αποτέλεσμα, είναι κάθε άλλο παρά σίγουρο πως ο Στουμπ θα μπορέσει τελικά να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμα και στην περίπτωση που καταφέρει να λάβει το χρίσμα του ΕΛΚ. Σύμφωνα με όσα ορίζει το σύστημα του επικεφαλής υποψήφιου (Spitzenkandidat system) την προεδρία αναλαμβάνει ο επικεφαλής υποψήφιος του πρώτου κόμματος στις ευρωεκλογές. Ήδη, ωστόσο, κάποιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Εμανουέλ Μακρόν, έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την εν λόγω διαδικασία.

Πάντως ο ίδιος, γνωστός για τις αθλητικές του επιδόσεις και τις συμμετοχές του σε αγώνες του άκρως απαιτητικού Ironman Triathlon, έσπευσε να χωρίσει σε τρία στάδια την προσπάθειά του να φτάσει στην προεδρία της Κομισιόν. «Για μένα είναι ένας αγώνας τριάθλου. Η αναμέτρηση εντός του ΕΛΚ είναι η κολύμβηση. Ακολουθούν οι ευρωεκλογές. Εάν εκλεγώ επικεφαλής υποψήφιος, αυτές θα είναι η ποδηλασία. Και στη συνέχεια, ο σχηματισμός της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωκοινοβουλίου, θα είναι ο αγώνας δρόμου», εξήγησε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...