«Ο γαλλο-αιγύπτιος οικονομολόγος Σαμίρ Αμίν, εξέχουσα φυσιογνωμία των αντιπάλων της παγκοσμιοποίησης που ζούσε στο Ντακάρ, πέθανε την Κυριακή στο Παρίσι, σε ηλικία 87 ετών».
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μακί Σαλ.
«Η σύγχρονη οικονομική σκέψη χάνει μια από τις επιφανέστερες φυσιογνωμίες της», ανέφερε τη Δευτέρα ο Μακί Σαλ στον λογαριασμό του στο Twitter υποβάλλοντας τα συλλυπητήριά του «εξ ονόματος ολόκληρου του έθνους» και χαιρετίζοντας έναν άνθρωπο ο οποίος «αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη μάχη για την αξιοπρέπεια της Αφρικής, στην υπόθεση των λαών και στους πιο στερημένους».
Il avait consacré toute sa vie au combat pour la dignité de l’Afrique, à la cause des peuples et aux plus démunis. Avec la disparition du Pr Samir Amin, la pensée économique contemporaine perd une de ses illustres figures. Mes condoléances émues au nom de toute la Nation. #Kebetu
— Macky SALL (@Macky_Sall) August 13, 2018
Απεβίωσε «έπειτα από μια σύντομη περίοδο απώλειας της μνήμης που είχε προκληθεί από έναν όγκο στον εγκέφαλο», έγραψε από την πλευρά του ο σενεγαλέζος οικονομολόγος Σερίφ Σαλίφ Σι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn, υπογραμμίζοντας πως «ο κόσμος έχασε έναν μεγάλο στοχαστή και αγωνιστή».
Prof Samir Amin passed away ! https://t.co/nZZ3RoBZbt
— Dr Chérif Salif SY (@PAPASALIF) August 12, 2018
Θεωρητικός των σχέσεων κυριαρχίας Βορρά-Νότου, του μαρξισμού και του μαοϊσμού, ο Σαμίρ Αμίν ήταν μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες των κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης.
Εγραψε πολλά κείμενα πάνω στο δίκαιο, την κοινωνία των πολιτών, τον σοσιαλισμό, την αποικιοκρατία και την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Αφρική και στον αραβικό κόσμο. Το 1973 εξέδωσε το βιβλίο του «Η άνιση ανάπτυξη: Δοκίμιο για τους κοινωνικούς σχηματισμούς του περιφερειακού καπιταλισμού».
Ο Σαμίρ Αμίν γεννήθηκε το 1931 στο Κάιρο, σπούδασε στο Παρίσι τη δεκαετία του ‘50 και από το 1957 έως το 1960 εργάσθηκε στην αιγυπτιακή διοίκηση οικονομικής ανάπτυξης και στη συνέχεια στους κόλπους της κυβέρνησης του Μαλί, πριν διοριστεί καθηγητής στα γαλλικά πανεπιστήμια του Πουατιέ και της Βενσέν, καθώς και στο Ντακάρ.
Στη Γαλλία, η μνήμη του χαιρετίσθηκε από τους γάλλους κομμουνιστές: «Εμείς οι διεθνιστές αισθανόμαστε σήμερα λίγο ορφανοί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πιέρ Λοράν, εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Απέτισε έτσι φόρο τιμής σε έναν «αγωνιστή των αντιαποικιακών μαχών και για την ανεξαρτησία των λαών του ‘Τρίτου Κόσμου’», ο οποίος «συνέβαλε να σπάσει ο ζυγός της αλλοτρίωσης σε όλες τις μορφές της», όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Ο Samir Amin, κορυφαίος οικονομολόγος και θεωρητικός του μαρξισμού, είδε από νωρίς την ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης του συνόλου της αριστεράς προκειμένου να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό, για το περιβάλλον και τους ανθρώπους, καπιταλισμό τη εποχής μας.
— Alexis Tsipras (@atsipras) August 13, 2018
Τον κορυφαίο οικονομολόγο και θεωρητικό του μαρξισμού αποχαιρέτησε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι οι αναλύσεις του είναι τροφή σκέψης και έμπνευση δράσης.
“Ο Samir Amin, κορυφαίος οικονομολόγος και θεωρητικός του μαρξισμού, είδε από νωρίς την ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης του συνόλου της Αριστεράς προκειμένου να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό, για το περιβάλλον και τους ανθρώπους, καπιταλισμό τη εποχής μας. Οι αναλύσεις του είναι τροφή σκέψης και έμπνευση δράσης για όλους τους Αριστερούς και τις Αριστερές. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό”, έγραψε στην ανάρτησή του στο twitter ο κ. Τσίπρας.
Για να ακολουθήσει εναντίον του, αμέσως μετά, ένα πλήθος αρνητικών σχολίων από χρήστες του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News