Είναι ένας τρόπος για να συγκεντρώσει μια χώρα ζεστό χρήμα αλλά και να εξασφαλίσει επενδύσεις που ίσως αποδειχτούν πολύτιμες μέσα στην κρίση.
Οι δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια «χρυσές βίζες» εκχωρούν δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια σε πλούσιους πολίτες τρίτων χωρών με αντάλλαγμα υψηλές επενδύσεις σε μια χώρα.
Ωστόσο η Κομισιόν βάζει πλέον στο στόχαστρο τη χορήγησή τους -και έμμεσα χώρες όπως την Ελλάδα και την Κύπρο- καθώς επιθυμεί να θέσει την πρακτική υπό αυστηρό έλεγχο.
Σε δηλώσεις τις στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βέρα Γιούροβα εξέφρασε την ανησυχία της για την ασφάλεια όλης της ΕΕ και προανήγγειλε αυστηροποίηση της υπάρχουσας σχετικής οδηγίας.
«Κατά την άποψή μας οι βίζες δίνονται εν μέρει σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν μια πραγματική, αλλά κατασκευασμένη σχέση με τη χώρα της ΕΕ, στην οποία δεν κατοικούν επί ένα συνεχή χρόνο, όπως ζητά η Κομισιόν» διευκρινίζει η Γιούροβα.
«Επιπλέον, από τη χορήγηση βίζας προκύπτει θέμα ασφάλειας για την ΕΕ, διότι ο αλλοδαπός μπορεί να κινείται ελεύθερα σε όλον τον ενωσιακό χώρο. Δεν επιθυμούμε δούρειους ίππους στην ΕΕ».
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, τι ακριβώς είναι εκείνο που περιμένει από τις εν λόγω χώρες, η Επίτροπος απαντά ως εξής: «Να διασφαλίζουν ορισμένα κράτη-μέλη ότι οι βίζες δεν δίνονται σε εγκληματίες, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης. Η ΕΕ δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε λιμάνι για εγκληματίες, για διαφθορά και μαύρο χρήμα. Γι’ αυτό στο μέλλον οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάζουν πιο διεξοδικά από ό,τι μέχρι τώρα, ποιοι πολίτες τρίτων χωρών καταθέτουν αίτηση για βίζα, από ποια χώρα, τι θέλουν και ποια είναι η πηγή προέλευσης των χρημάτων τους».
Η επίτροπος, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, προανήγγειλε ένα νέο σύστημα που θα ενεργοποιεί τη μεγαλύτερη ευθύνη των κρατών-μελών, τα οποία θα εγγυώνται ότι εκείνοι που παίρνουν βίζα, δεν θα βλάψουν την Ευρώπη.
«Είμαι πεπεισμένη ότι θα έχουμε εποικοδομητικό διάλογο με τις επιμέρους χώρες» προσθέτει. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι για μερικές χώρες τα έσοδα από τις επενδύσεις αυτών των ανθρώπων αποτελούν σημαντική συμβολή στην οικονομίας τους. Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου το επιχείρημα βίζα έναντι επενδύσεων και χρημάτων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News