Στις ευθύνες των προσώπων που κλήθηκαν να διαχειριστούν τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική αλλά και στην ανάγκη η Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της για την τραγωδία στάθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη στα γραφεία του κόμματος.
Σε όρους πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε τη γραμμή που χάραξε εξαρχής σε αυτήν την τραγωδία. Εμφανίστηκε ψύχραιμος, σχετικά μετριοπαθής και χωρίς άσκοπες αντιπολιτευτικές κορώνες. Η όποια κριτική του προς την κυβέρνηση ήταν τεκμηριωμένη και δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρθηκε επανειλημμένως στη μη λειτουργία του αριθμού 112 για την ενημέρωση των πολιτών. «Θα είχαν σωθεί πολλοί» είπε.
Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους πολιτικούς αρχηγούς που είχαν σπεύσει στον τόπο της τραγωδίας· «ποτέ δεν ένιωσα τόσο άσχημα όσο όταν πήγα στο οικόπεδο» είπε, αναφερόμενος στο μοιραίο σημείο προς την Αργυρή Ακτή όπου βρήκαν εφιαλτικό θάνατο τόσοι συνάνθρωποί μας.
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν μεν συναισθηματικός, αλλά δεν χαρίστηκε στον Αλέξη Τσίπρα. «Οταν αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται και από πράξεις» σημείωσε, σχολιάζοντας όσα είπε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό την Παρασκευή (εδώ), για να συμπληρώσει ότι αδυνατεί να αντιληφθεί «τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς ούτε μία παραίτηση».
«Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξη. Αλλιώς εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες, όπως το σόου του Πρωθυπουργού το βράδυ της μαύρης Δευτέρας» ανέφερε ακόμη, ενώ πρόσθεσε ότι η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση τον κάνει να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει και προσπάθεια συγκάλυψης.
Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε πώς μπορούν και κοιμούνται οι Τσίπρας, Σκουρλέτης, Δούρου, Τόσκας.
«Οι ευθύνες θα αποδοθούν, μην έχετε αμφιβολία» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος μάλιστα δεσμεύτηκε. «Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι ευθύνες να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν». Ζήτησε δε να ανατεθεί η διερεύνηση των ευθυνών για τις πυρκαγιές σε ειδικό εφέτη ανακριτή.
Σχετικά με τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τους πολίτες, για τα οποία έγινε τόση συζήτηση αυτές τις ημέρες, ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προμηθευτεί συστήματα που δεν λειτουργούν τα τελευταία τρία χρόνια. «Ούτε το 112 λειτούργησε. Μπορούσαν τουλάχιστον να δώσουν μια οδηγία στην τηλεόραση να φύγουν οι πολίτες.
»Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε να σπείρει πανικό, αλλά είναι οι ίδιοι άνθρωποι αυτοί που θα κληθούν να διαχειριστούν μια νέα πυρκαγιά. Εστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, χρειαζόμαστε σχέδια διαχείρισης» συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε ακόμη στη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και την πρόταση για τη δωρεά από το Ιδρυμα Νιάρχος προς την Πυροσβεστική.
«Το κλίμα στην επικοινωνία μου με τον κ. Τσίπρα ήταν τυπικό. Οι πρωτοβουλίες που ανέβαλα ήταν για να βοηθήσω. Το ότι δεν μίλησα επί μία εβδομάδα ήταν για να σεβαστώ το εθνικό πένθος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μιλάμε».
Και επισήμανε ότι «στις μεγάλες στιγμές πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Γι’ αυτό τηλεφώνησα στον κ. Τσίπρα για να βεβαιωθώ ότι η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου θα ήταν η μεγαλύτερη δυνατή. Αλλά ο διχασμός είναι στο DNA του κ. Τσίπρα».
«Τα δημόσια πρόσωπα να πάρουν θέση»
Στην εισαγωγική του παρέμβαση είπε ότι θα μπορούσε να είναι και οι δικοί μας άνθρωποι αυτοί που έδωσαν τη μάχη στο Μάτι. «Τα πρόσωπα αυτής της τραγωδίας καθρεφτίζονται στους δικούς μας ανθρώπους» σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι βρέθηκε κοντά σε ανθρώπους που «έδωσαν την πιο σκληρή μάχη της ζωής τους».
Πρόσθεσε ότι «άκουσα πολύ και μίλησα λίγο», ενώ εξομολογήθηκε ότι ποτέ δεν έχει νιώσει πιο άσχημα και ποτέ δεν θα ξεχάσει όσα είδε την περασμένη Πέμπτη όπου βρέθηκε στο οικόπεδο όπου έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι.
Τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να πάρουν θέση, είπε ακόμη και συνέχισε λέγοντας ότι μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη τραγωδία «ούτε εγώ ούτε η Νέα Δημοκρατία θέλαμε να εμπλακούμε σε ανούσια αντιπαράθεση».
Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη και ζήτησε να αποδοθούν οι ευθύνες. «Οι Ελληνες ζητούν να μην ξεχαστεί η τραγωδία».
Τέλος, ανήγγειλε ότι το κόμμα του θα προχωρήσει στην εκπόνηση σχεδίων για τον ανασχεδιασμό των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, η οποία θα τεθεί υπό ένα πρόσωπο.
Η αντίδραση του Μαξίμου
Οπως αναμενόταν, οξύτατη ήταν η αντίδραση του Μαξίμου
«Σε μία συνέντευξη όπου ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν να διαβάζει τις απαντήσεις που του είχαν ετοιμάσει οι επικοινωνιολόγοι του, επιχείρησε για άλλη μία φορά να βγάλει πολιτική υπεραξία, εκμεταλλευόμενος τον πόνο από την απώλεια δεκάδων συμπολιτών μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. «Δεν μπορεί, όμως, οι ανθρώπινες ζωές να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Οι πολίτες κρίνουν και τους κρίνοντες» κατέληξε η ανακοίνωση του Μαξίμου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News