-
Financial Times
Γιατί οι γυναίκες δεν αποκαλύπτουν ότι κερδίζουν περισσότερα από τους άνδρες τους
Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία απογραφής, ένα ζευγάρι χαρακτηρίζεται «μη-παραδοσιακό» και όταν, μεταξύ άλλων, η γυναίκα κερδίζει περισσότερα χρήματα από τον σύζυγό της. Και στις ΗΠΑ τα εν λόγω ζευγάρια αποτελούν το 22,9% επί του συνόλου. Σύμφωνα, ωστόσο, με μια νέα έρευνα που πραγματοποίησαν οι αμερικανοί απογραφείς με τον τίτλο «Manning up and Womaning down, όταν μια γυναίκα έχει υψηλότερες απολαβές από τον σύντροφό της, σε περίπτωση που ερωτηθούν στο πλαίσιο κάποιας δημοσκόπησης, αμφότεροι θα δηλώσουν ψευδώς ότι εκείνος κερδίζει περισσότερα ενώ αυτή λιγότερα.
Μεγαλύτερη, ωστόσο, εντύπωση στους ειδικούς προξένησε το γεγονός ότι όταν μια γυναίκα βγάζει περισσότερα χρήματα, τείνει να αυξάνει στις δηλώσεις τον μισθό του άνδρα της, περισσότερο ακόμα και από τον ίδιο. Πρόκειται για «το οικονομικό ισοδύναμο της ψηλής γυναίκας που κόβει τα τακούνια της και αγοράζει παπούτσια με διπλούς πάτους στο σύζυγό της», αναφέρει χαρακτηριστικά η Έμα Τζέικομπς στους Financial Times, κάνοντας λόγο για το μοντέλο «Κάρλα Μπρούνι – Νικολά Σαρκοζί των μισθών».
Επιδιώκοντας να εξηγήσουν το φαινόμενο, οι συντάκτες της έρευνας υποθέτουν πως όταν τα περισσότερα χρήματα στο σπίτι τα φέρνει η γυναίκα, το ζευγάρι ενδεχομένως να αισθάνεται «άβολα» – ή να πιστεύει πως το άτομο που πραγματοποιεί την έρευνα θα αισθανθεί άβολα – με την παραβίαση του κανόνα που ορίζει πως «ο άνδρας κερδίζει το ψωμί» που υπάρχει στο τραπέζι. Παλαιότερη έρευνα είχε αποκαλύψει πως παρά την αύξηση των νοικοκυριών με δύο εισοδήματα, «πολλοί άνδρες και γυναίκες εξακολουθούν να προτιμούν να είναι ο άνδρας» αυτός που κερδίζει τα περισσότερα χρήματα.
Σύμφωνα με τον Γουένσντεϊ Μάρτιν, ανθρωπολόγο και συγγραφέα του βιβλίου «Τα πρωτεύοντα θηλαστικά της Παρκ Άβενιου», μια μελέτη των εντυπωσιακών συζύγων και μαμάδων της Άπερ Ιστ Σάιντ της Νέας Υόρκης, τα συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν το ότι άνδρες και γυναίκες ενδόμυχα πιστεύουν εξίσου πως «ένας άνδρας πρέπει να κερδίζει περισσότερα από τη γυναίκα του». Και όταν δεν συμβαίνει αυτό το ζευγάρι αισθάνεται ότι παραβιάζεται «η φυσική τάξη των πραγμάτων».
Πάντως ο έρωτας δεν κρύβεται παρά τη διαφορά ύψους. Φωτογραφία: EPA/ETIENNE LAURENT
-
La Repubblica
Στο 1.000.000% ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα
Δυστυχώς αποτελεί πλέον γεγονός πως η Βενεζουέλα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα. Παρά την πεισματική άρνηση της πραγματικότητας από το καθεστώς Μαδούρο. Γιατί, πλέον, το δηλώνουν επίσημα και διεθνείς οργανισμοί – σημειώνει ο Ντανιέλε Μαστροτζάκομο στη La Repubblica – υποστηρίζοντας πως «η Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο είναι βυθισμένη μέσα σε μια ανεξέλεγκτη πληθωριστική δίνη». Το μπολιβάρ, το εθνικό νόμισμα της χώρας πλέον δεν έχει καμιά αξία και «η κατάσταση είναι παρόμοια με εκείνη που επικρατούσε στη Γερμανία το 1923 ή στη Ζιμπάμπουε το 2008», σύμφωνα με τον Αλεχάντρο Βέρνερ, επικεφαλής οικονομολόγο για τη Λατινική Αμερική του ΔΝΤ. Γιατί εάν στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης ένα κιλό ψωμί κόστιζε 400 δισεκατομμύρια μάρκα ενώ πριν από μια δεκαετία η Ζιμπάμπουε του Ρόμπερτ Μουγκάμπε είχε πληθωρισμό 500 δισεκατομμύρια τοις εκατό, έως το τέλος του έτους, προβλέπει ο Βέρνερ, ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα θα ανέρθει στο 1.000.000%.
Οι τιμές, επισημαίνουν οι ειδικοί του διεθνούς χρηματοπιστωτικου οργανισμού, αυξάνονται ανεξέλεγκτα και το νόμισμα χάνει με πρωτοφανή ταχύτητα την αξία του. Αλλά παράλληλα με την οικονομική κρίση, εκτυλίσσεται και μια «κοινωνική τραγωδία» γιατί ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα είναι 5.196.000 μπολιβάρ τα οποία στη μαύρη αγορά συναλλάγματος ισούνται με 1,3 ευρώ. «Δεν φτάνουν για να αγοράσει κανείς ούτε μια κονσέρβα τόνο καθώς κοστίζει 6 εκατομμύρια μπολιβάρ». Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των μισθών από τον Μαδούρο επιφέρουν απλά περαιτέρω αύξηση των τιμών με τους οικονομικούς αναλυτές να δηλώνουν πως «η καταστροφή του συστήματος των τιμών έχει ήδη επέλθει» στη Βενεζουέλα.
Την Τετάρτη ο Μαδούρο ανακοίνωσε τελικά την περίπου αυτονόητη απόφαση να αφαιρέσει πέντε μηδενικά από το μπολιβάρ – είναι ένα συνηθισμένο μέτρο σε αυτές τις περιπτώσεις.
«Ο “οικονομικός πόλεμος” των ΗΠΑ που επικαλείται ο Μαδούρο δεν έχει καμιά σχέση, πρόκειται απλά περί ανικανότητας», υποστηρίζει ο ιταλός δημοσιογράφος, αναγνωρίζοντας τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζουν οι διεθνείς κυρώσεις και η πολιτική απομόνωση. «Αλλά το να οδηγεί κάποιος στη χρεοκοπία έναν παράδεισο βυθισμένο μέσα στο πετρέλαιο, όπως η Βενεζουέλα, είναι σχεδόν εγκληματικό».
Την ώρα που ο Νικολάς Μαδούρο σηκώνει ψηλά τη σφιγμένη του γροθιά υπό το βλέμμα του κουβανού πρώην προέδρου Ραούλ Κάστρο, οι αναλυτές εκτιμούν πως έως το τέλος του έτους το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 18 τοις εκατό. Φωτογραφία: REUTERS/Stringer
-
The Atlantic
Οι πολλοί Έλον Μασκ του Διαδικτύου
Το τελευταίο διάστημα ο ιδρυτής της Tesla και της Space X Έλον Μασκ απασχολεί τα διεθνή Μέσα, όχι τόσο για τα όποια μεγαλεπήβολα σχέδιά του, όσο για τα άκρως αμφιλεγόμενα tweets του. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η αναίσχυντη επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωτοπόρος μεγιστάνας της ψηφιακής εποχής κατά του βρετανού σπηλαιολόγου Βέρνον Ανσγουορθ. Ο Μασκ προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή όταν κατηγόρησε για παιδοφιλία τον κύριο πρωταγωνιστή της επιχείρησης διάσωσης των 12 μαθητών και των προπονητή τους που εγκλωβίστηκαν σε σπηλιά της Ταϊλάνδης. Αναγκάστηκε, οπότε, στη συνέχεια να απολογηθεί δημόσια, αναφέροντας πως «οι ενέργειές του εναντίον μου δεν δικαιολογούν τις δικές μου ενέργειες εναντίον του και γι’ αυτό ζητώ συγνώμη από τον κ. Ανσγουορθ και τις εταιρείες των οποίων προΐσταμαι και εκπροσωπώ. Το σφάλμα είναι αποκλειστικά δικό μου».
Αλλά κάτω από το απολογητικό tweet, σημειώνει η Μαρίνα Κόρεν στο The Atlantic, υπήρχε και ένα άλλο, το οποίο, φαινομενικά, είχε επίσης αναρτήσει ο Μασκ. «Θα κάνω τα ό,τι χρειαστεί ώστε οι ενέργειές μου, στο παρόν και στο μέλλον, να μην επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο κανέναν. Ευελπιστώ πως εμείς, ως μια κοινότητα, θα είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο ανοιχτόμυαλοι και φιλικοί ο ένας προς τον άλλον. Ετοίμασα επίσης κάτι συναρπαστικό για την εκτόνωση της έντασης». Επρόκειτο για ένα link μιας ανάρτησης στο Blogger στην οποία ο «Έλον» προέτρεπε τους χρήστες να του αποστείλουν μια οποιαδήποτε ποσότητα κρυπτονομισμάτων, υποσχόμενος πως εκείνος θα τους έδινε περισσότερα, με έναν τυχερό να κερδίζει ένα αυτοκίνητο Tesla.
«Κοίτα να δεις, σκέφτηκα, περίεργος τρόπος για να απολογείται κάποιος», αναφέρει η Κόρεν, η οποία στη συνέχεια έμαθε, όμως, από μια συνάδελφό της πως «πρόκειται για λογαριασμούς ψεύτικων Έλον». Εξετάζοντας πιο προσεχτικά τους δύο λογαριασμούς διαπίστωσε πως ήταν πανομοιότυποι με την ίδια φωτογραφία και την ίδια παρουσίαση του ονόματος. Υπήρχε όμως μια μικρή διαφορά: το διαδικτυακό όνομα του ψεύτικου Έλον δεν ήταν @elonmusk αλλά @elomtusk. «Εξαπατήθηκα», παραδέχεται η αμερικανίδα δημοσιογράφος, υπογραμμίζοντας ότι εν λόγω λογαριασμός είναι μόνον ένας από τους πολλούς «σε ένα ολοένα διευρυνόμενο οικοσύστημα απατεώνων που καραδοκούν στις δηλώσεις του Μασκ».
Ο Έλον είναι ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα των λωποδυτών του διαδικτύου οι οποίοι, ωστόσο, δεν διστάζουν να υποδυθούν ακόμα και τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Kaspersky Lab πέρυσι κατάφεραν να αποσπάσουν από ανυποψίαστους χρήστες 21.000 ethereum, περισσότερα από δέκα εκατομμύρια δολάρια. Φωτογραφία: REUTERS/Joe Skipper
-
The Guardian
Η μάχη των βρετανών καταναλωτών για την παραδοσιακή Toblerone
Πρόκειται περί μιας ιδιαίτερα γλυκιάς νίκης για τους Βρετανούς λάτρεις της Toblerone. Παρόλο που για να απολαμβάνουν, πλέον, την αγαπημένη τους ελβετική σοκολάτα θα πρέπει να δίνουν κάτι παραπάνω. Πριν από μια διετία οι υπεύθυνοι ανάπτυξης και προώθησης προϊόντων της αμερικανικής Mondelez International στην οποία ανήκει η ελβετική Toblerone αποφάσισαν να μειώσουν κατά είκοσι, από τα 170 στα 150, γραμμάρια, το συνολικό βάρος της σοκολάτας, ούτως ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν σταθερή την τιμή του δημοφιλούς γλυκίσματος γύρω στη μία στερλίνα, ανά τεμάχιο.
Η μείωση του βάρους, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα να μεγαλώσει η απόσταση μεταξύ των χαρακτηριστικών τρίγωνων κομματιών της Toblerone, γεγονός που επικρίθηκε έντονα από τους βρετανούς καταναλωτές, με πολλούς από αυτούς να παρομοιάζουν την ελαφρύτερη Toblerone με «σχάρα στάθμευσης ποδηλάτων». Ενώπιον, οπότε, της έντονης δυσαρέσκειας των φανατικών της σοκολάτας στη Βρετανία, η πλάκα των 150 γραμμαρίων πρόκειται να αντικατασταθεί από μια νέα βαρύτερη κατά 33%. Αυτό, ωστόσο – αναφέρει ο Guardian – θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή της περισσότερο από 200%, με αρκετούς ειδικούς να μιλούν για «αύξηση της τιμής από την πίσω πόρτα» εις βάρος των καταναλωτών.
Οι παρασκευαστές σοκολάτας άρχισαν να πειραματίζονται με το μέγεθος των πλακών σοκολάτας το 2016 λόγω της σημαντικής αύξησης της τιμής του κακάο. Παρότι το 2017 σημειώθηκε κάποια μείωση, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους αυξήθηκε εκ νέου κατά 23% (ξεπερνώντας τα 19 ευρώ το κιλό) εξαιτίας της καταστροφής παράνομων φυτειών στην Ακτή Ελεφαντοστού, την μεγαλύτερη παραγωγό χώρα κακάο στον κόσμο.
Πέρυσι μόνον από τα καταστήματα της αλυσίδας Poundland οι Βρετανοί καταναλωτές αγόρασαν 12 εκατομμύρια Toblerone. Φωτογραφία: Twitter/EndaConway
Οι Financial Times για τον κοντό Νικολά Σαρκοζί και την ψηλή Κάρλα Μπρούνι / Η La Repubblica για μια χώρα με πληθωρισμό 1.000.000 τοις εκατό / Το The Atlantic για τους πολλούς Έλον Μασκ του Διαδικτύου / Και ο Guardian για...