406
O Aλέξης Τσίπρας κατά τη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Μέγαρο Μαξίμου | INTIMenews

Μήνυμα Τσίπρα σε Ζάεφ διά της τεθλασμένης και στο βάθος πρόταση μομφής

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2018, 17:09
O Aλέξης Τσίπρας κατά τη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Μέγαρο Μαξίμου
|INTIMenews

Μήνυμα Τσίπρα σε Ζάεφ διά της τεθλασμένης και στο βάθος πρόταση μομφής

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2018, 17:09

Νέο μήνυμα στην κυβέρνηση των Σκοπίων για το «ξεκλείδωμα» των συνομιλιών επίλυσης του ονοματολογικού έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία που του δόθηκε μέσω της συνάντησής του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Μαξίμου (φωτογραφία κάτω).

296508

Στον απόηχο της επιτυχούς παρέμβασης Βαρθολομαίου για την ονομασία της Εκκλησίας της γειτονικής χώρας (βλ. περισσότερα ΕΔΩ), ο Πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε «για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών» Ελλάδος – ΠΓΔΜ, εκτιμώντας ότι τυχόν επίλυση του ονοματολογικού «θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, αλλά και καλής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ασπάζονται και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη», κάτι που όπως είπε, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε.

Την ίδια ώρα ωστόσο η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, υπογράμμιζε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύεται με τον Ζάεφ χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η κυρία Σπυράκη έκανε λόγο για δομικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, καθώς ο Πρωθυπουργός επιλέγει να συζητά σε ανώτατο δυνατό επίπεδο, μια συμφωνία με τα Σκόπια «χωρίς ο ίδιος να έχει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην οποία βασίζεται η κυβέρνησή του».

«Ως τι διαπραγματεύεται ο Α. Τσίπρας; Ως τι διαπραγματεύεται ο κ. Κοτζιάς;» διερωτήθηκε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ. «Ο κ. Κοτζιάς διαπραγματεύεται ως υπουργός μιας κυβέρνησης που δεν έχει τη στήριξη όλων των βουλευτών που της δίνουν τη δυνατότητα να είναι κυβέρνηση. Προς το παρόν αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών διαπραγματεύονται ως εκπρόσωποι των κομμάτων τους και όχι ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης», σχολίασε και επανέλαβε ότι ο Τσίπρας δεν έχει την πλειοψηφία που τον στηρίζει για να μπορεί να φτάσει, να καταλήξει, σε οποιασδήποτε μορφής συμφωνία.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του Νικήτα Κακλαμάνη στο Ραδιόφωνο 24/7. Ο δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας μπορεί να φέρει εγγύτερα τον χρόνο των εκλογών, ειδικά λόγω των διαφορών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο ζήτημα της χρήσης του όρου «Μακεδονία» και παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ με αφορμή το ονοματολογικό,

Για τα συλλαλητήρια, ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε τον προβληματισμό του για ορισμένες θέσεις που έχουν εκφράσει οι διοργανωτές τους, λέγοντας:  «Δεν πρέπει να είναι συνεχώς καταγγελτικός ο λόγος έναντι όλου του πολιτικού συστήματος. Δεν με βρίσκουν σύμφωνο τα περί εσχάτης προδοσίας. Δεν έχει τύχη οποιαδήποτε προσπάθεια για δημιουργία ελληνικής “Λέγκας του Βορρά”. Μπορεί κάποιοι να το επιδιώκουν, αλλά θα αποτύχουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...