Σαφές μήνυμα στα Σκόπια έστειλε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να υλοποιήσει τις αποφάσεις της διάσκεψης του Βουκουρεστίου το 2008, ειδικότερα όμως, να συμφωνήσει σε ένα όνομα που θα είναι για όλες τις χρήσεις.
Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών:
«Σήμερα είχαμε συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, όπου συζητήσαμε για τη Ρωσία, τα προβλήματα ασφάλειας νότια της Ευρώπης, το ζήτημα του Αφγανιστάν και βέβαια για τα δυτικά Βαλκάνια. Είχα, επίσης, μία σειρά συναντήσεων, με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Καταστήσαμε σαφές ότι προκειμένου να πάρει πρόσκληση η πΓΔΜ για το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υλοποιηθούν η απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, καθώς και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά, ότι πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes και να προχωρήσουμε σε μία συνολική θετική συμφωνία».
«Όσον αφορά στη Ρωσία», συνέχισε ο ίδιος, έγινε μία συζήτηση, όπου από πλευράς μου υπογράμμισα ότι αυτές οι κριτικές παρατηρήσεις που γίνονται μέσα στο Συμβούλιο, είναι καλό να λέγονται και απ’ ευθείας με τη Ρωσία και να μην υπάρχει διγλωσσία. Όσον αφορά, δε, την κρίση του Νότου, έκανα μια σειρά από προτάσεις, όπως είναι η συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και άλλους περιφερειακούς οργανισμούς».
Εξάλλου, την ίδια ημέρα ο Νίκος Κοτζιάς είχε σειρά διμερών συναντήσεων στο περιθώριο του συμβουλίου μεταξύ των οποίων με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, η οποία του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφτεί το Όσλο, τον αλβανό και τον τούρκο ομόλογό του.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξετάστηκαν εν συντομία τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών και οι μέθοδοι για να συνεχιστεί ο διάλογος.
Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον Ντιτμίρ Μπουσάτι, ήταν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News