1265
| CreativeProtagon

Ο Γεωργίου, οι έξι του ΤΑΙΠΕΔ και η τυφλή Θέμις

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 11 Απριλίου 2018, 15:41

Ο Γεωργίου, οι έξι του ΤΑΙΠΕΔ και η τυφλή Θέμις

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 11 Απριλίου 2018, 15:41

Ώρες – ώρες είναι να απορεί κανείς τι να περιμένει στις πολιτικές υποθέσεις με δικαστική χροιά · τι να προσδοκά όταν το DNA μιας δικογραφίας επιτρέπει συμφύσεις και επιμειξίες πολιτικού – δικαστικού χαρακτήρα. Είναι ενδεικτικές και εξόχως επίκαιρες δύο τέτοιες υποθέσεις, αυτή του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου και αυτή του ΤΑΙΠΕΔ, της δικογραφίας δηλαδή που αφορά τις ευθύνες των έξι μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου για την πώληση και επανεκμίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου, κατά την περίοδο 2013-2014.

Μπορεί να μη βρίσκονται στο ίδιο δικαστικό στάδιο, έχουν ωστόσο κοινό παρονομαστή το ενδιαφέρον των Θεσμών για την εξέλιξή τους. Οι τελευταίοι δεν έχουν μασήσει τα λόγια τους, επιχειρώντας να βάλουν φρένο στην πολιτική λεηλασία των υποθέσεων, ενίοτε και συνδέοντας πτυχές τους με μια σοβαρότατη διαδικασία: τη ροή χρηματοδότησης της χώρας.

Κι επειδή τούτη δω η ώρα είναι μια ώρα δύσκολη, με την Ελλάδα να οδεύει στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησής της, τον Ιούνιο, έχει ενδιαφέρον να στήσουμε αυτί για να ακούσουμε φόβους και ανησυχίες όσων είναι σε θέση να γνωρίζουν και κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα με όσα γίνονται αλλά και με όσα δεν γίνονται.

Θα πρέπει βεβαίως να δούμε τις υποθέσεις ξεχωριστά. Ο Γεωργίου έχει δυο βασικές εκκρεμότητες αυτή τη στιγμή (μια τρίτη κρίνεται ως ήσσονος σημασίας), και τις δυο στον Άρειο Πάγο. Η πρώτη και κυριότερη αφορά το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, την κατηγορία περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί – κατά τους καταγγέλλοντες – η υπαγωγή της χώρας σε Μνημόνια. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ απηλλάγη το περασμένο καλοκαίρι, δεύτερη φορά, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, πλην όμως η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έκρινε σκόπιμο να ασκήσει αναίρεση κατά της απαλλαγής του, προκειμένου η υπόθεση να κριθεί και πάλι. Τρίτη φορά.

Πού βρίσκεται ο φάκελος Γεωργίου; Οκτώ μήνες μετά, παραμένει στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Νομικοί κύκλοι δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για ομηρία του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, βαριά κουβέντα, εκτιμώντας ότι η καθυστέρηση μπορεί να μην είναι άσχετη με τη διαδικασία της αξιολόγησης · προκειμένου η δικαστική κρίση να αφήσει αλώβητη την όλη διαδικασία. Είναι σαφώς σενάριο, και δη αυθαίρετο, κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε άλλωστε έντονο παρασκήνιο και συνεννοήσεις τρίτου τύπου, αλλά θα ήταν υποκριτικό να το αγνοήσει κανείς σε ένα τόσο κομβικό στάδιο.

Ειδικά, δε, όταν στο τεφτέρι της Κομισιόν έχει καταστεί «απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης το 2010-2015 (το διάστημα κατά το οποίο ήταν επικεφαλής ο Γεωργίου) είναι απολύτως αξιόπιστα και με ακριβή τρόπο αναφέρθηκαν στη Eurostat». Και ως γνωστόν, στα τεφτέρια, ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει.

Στο κλασικό ερώτημα τώρα, πώς βλέπετε το ποτήρι – μισοάδειο ή μισογεμάτο -, λάβετε υπόψη τα εξής και αποφασίστε: αν απορριφθεί η αναίρεση, η υπόθεση κλείνει εδώ. Αν όμως γίνει δεκτή, και αναπεμφθεί στο Συμβούλιο Εφετών, έρχεται φαντασμαγορικό σόου: οι συνήγοροι του Γεωργίου Νίκος Ντέσκας και Γιάννης Λάγγας, δια του γραφείου Στεφανάκη, έχουν ήδη προαναγγείλει ότι θα καλέσουν μέχρι και τον υπουργό Οικονομικών, λέγε με Ευκλείδη Τσακαλώτο, να καταθέσει αν αναγνωρίζει τα στοιχεία που έδωσε ο Γεωργίου ως προς το έλλειμμα του 2009, καθώς και αν το Δημόσιο έχει υποστεί ζημία. Οι ίδιοι έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι η στάση του Δημοσίου αμφισβητεί την ύπαρξη ζημίας, αφού το τελευταίο έχει επιλέξει να μην είναι πολιτικώς ενάγων, κοινώς δεν έχει κάνει παράσταση Πολιτικής Αγωγής.

Αντιθέτως μια άλλη κατηγορία που βαραίνει τον Γεωργίου, σε επίπεδο πλημμελήματος αυτή τη φορά, η παράβαση καθήκοντος (κατηγορείται ότι δεν ενημέρωνε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ) θα κριθεί οριστικά στον Άρειο Πάγο. Το «ένοχος» ή «αθώος» θα ακουστεί κατ’ ουσίαν εκεί, στο Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, και ενώ λίαν προσφάτως η αρμόδια αντεισαγγελέας Ευσταθία Σπυροπούλου πρότεινε την «αθώωσή» του, εισηγήθηκε δηλαδή να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης που έχει υποβάλει ο ίδιος κατά της απόφασης του Εφετείου με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών – πρωτοδίκως είχε απαλλαγεί.

Πολλά νομικά, θα μου πείτε, κι έχετε ζαλιστεί. Το δια ταύτα είναι ότι ο Γεωργίου θεωρείται από μια ισχυρή αριθμητικά ομάδα όμηρος όχι μόνο των οκτώ τελευταίων μηνών αλλά και των οκτώ τελευταίων ετών· τόσα έχουν περάσει από «τω καιρώ εκείνω» του ελλείμματος.

Οι συνήγοροι του μιλούν για την ψυχική και οικονομική εξόντωση που έχει υποστεί. Οποιος θυμάται ότι οι Θεσμοί επέμειναν και πέρασαν ως προαπαιτούμενο (αλλιώς δεν θα βλέπαμε εκείνη τη δόση των 8,5  δισ. ευρώ) ρύθμιση με την οποία προβλέπεται ότι τόσο τα δικαστικά έξοδα όσο και τις δικηγορικές αμοιβές θα είναι υποχρεωμένο να τα καλύψει το Δημόσιο, δεν θα πρέπει να λησμονεί και τον αστερίσκο: αν η έκβαση της ποινικής περιπέτειας είναι αρνητική για τον Γεωργίου και καταδικαστεί αμετάκλητα, θα πρέπει να γυρίσει τα λεφτά πίσω.

Λεπτομέρεια που δεν πρέπει να αγνοηθεί, καθότι πικάντικη, είναι ότι μια από τους βασικούς διώκτες του Γεωργίου, η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, παραχωρεί συνεντεύξεις σε blog που επιγράφεται ως NewDemocracy.gr και έχει ως σήμα κατατεθέν τη φωτογραφία του… πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Τα μαντάτα για το ΤΑΙΠΕΔ

Και πάμε τώρα στην υπόθεση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία διαθέτει μεν τα δικά της χαρακτηριστικά, αλλά δεν έχει να ζηλέψει σε πολυπλοκότητα τίποτα από αυτή του Γεωργίου.

Η συγκεκριμένη ιστορία θα μπορούσε βεβαίως να επιγράφεται και «ΤΑΙΠΕΔ αγώνας άγονος, αφού δυο σοβαρές νομοθετικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ώστε να απεμπλακούν οι έξι εμπειρογνώμονες από ποινικές και αστικές ευθύνες, έχουν πέσει στο κενό. Όλοι τους (τρεις αλλοδαποί και τρεις Ελληνες) έχουν παραπεμφθεί από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια δύο φορές στο εδώλιο _  η δεύτερη κοινοποιήθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας.

Τα μαντάτα για τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να μην είναι καλά, είναι όμως καλύτερα από ποτέ άλλοτε. Αυτή τη φορά δεν παραπέμπονται για απιστία αλλά για απλή συνέργεια σε απιστία, ως εκ τούτου –εκτιμάται ότι- έχουν πέσει κάπως οι τόνοι… Για όποιον θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, κάτι είναι κι αυτό.

Εδώ κρύβεται ωστόσο ένα παράδοξο: «πώς» αποδίδεται η κατηγορία της απλής συνέργειας σε απιστία στους «έξι», όταν αυτοί που θα έπρεπε να παραπεμφθούν για το αδίκημα της απιστίας, τα μέλη δηλαδή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, είναι στο απυρόβλητο; Για όσους δεν το ξέρουν,  ο νόμος εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο για το Δ.Σ. του Ταμείου. Απάντηση μπορεί να δώσει  μόνο το σκεπτικό του βουλεύματος, εξ ου και αναμένεται με περιέργεια.

Το ανωτέρω παράδοξο δεν είναι βεβαίως και το μοναδικό σε αυτή την ιστορία – που αποτελεί από τα μεγαλύτερα αγκάθια στη σχέση κυβέρνησης– Θεσμών, καθοριστική ένα φεγγάρι μέχρι και για το αν θα άνοιγε η σωτήριος κάνουλα με τα λεφτά για τη χώρα. Αίσθηση στο περιβάλλον του Εφετείου είχε προκαλέσει το γεγονός ότι ανατέθηκε και δεύτερη φορά η υπόθεση στον ίδιο εισαγγελέα, που αρχικώς είχε προτείνει την παραπομπή των έξι στο εδώλιο! Ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός, δηλαδή, πρότεινε δύο φορές το ίδιο πράγμα, για τους ίδιους ανθρώπους.

Όσο για τις διατάξεις που είχαν στο μεταξύ «περάσει» (και το 2016, και τον περασμένο Ιανουάριο, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου), προκειμένου να αρθεί το αξιόποινο και να μην έλθουν αντιμέτωποι με ευθύνες οι έξι, ουδέποτε επέτυχαν να επηρεάσουν καταλυτικά τη διαδικασία. Για να είμαστε πάντως ειλικρινείς, είναι πολλοί οι σοβαροί νομικοί που υποστηρίζουν ότι οι δικαστές δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Αυτή είναι μια παλιά ιστορία, ήταν ήδη ανοικτή όταν ήλθαν οι διατάξεις να γιατρέψουν τις πληγές · και οι πληγές δεν επουλώνονται εύκολα.

Τώρα, το δια ταύτα ασφαλώς είναι πόσο μπορούν όλα αυτά να επηρεάσουν την αξιολόγηση. Τι παρασκήνιο θα παιχτεί … Ή τι έχει ήδη μεσολαβήσει. Πώς θα υποδεχτούν οι Θεσμοί όλες αυτές τις εξελίξεις, πώς θα διαχειριστούν την απουσία τους (στην περίπτωση Γεωργίου). Εχουν φροντίσει να καταστήσουν σαφές, καλώς ή κακώς, ότι ο Γεωργίου και οι «έξι» δεν είναι μόνοι σε αυτές τις ποινικές τους περιπέτειες. Οπότε τα προσεχή επεισόδια παρουσιάζουν, αν μη τι άλλο, αγωνιώδες ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...