-
Politico
Νέα ήθη / Το Netflix σκοτώνει το σεξ
Την έχουν ήδη βαφτίσει σεξουαλική αντεπανάσταση. Η χώρα που όμνυε κάποτε στο τρίπτυχο Sex, Drugs & Rock n’ Roll έδωσε ένα πρόσωπο (ή μάλλον μια οθόνη) στον νέο εχθρό.
Το Politico αποδίδει στην κατάχρηση του Netflix το γεγονός ότι οι νέοι Αμερικανοί προτιμούν τις τηλεοπτικές σειρές από τις ερωτικές σχέσεις. Πενήντα χρόνια μετά την επανάσταση που άλλαξε την Αμερική, το σεξ είναι σε παρακμή. Και, παραδόξως, ειδικά μεταξύ των νέων.
Οι Αμερικανοί, κατά μέσο όρο, κάνουν σεξ περίπου εννέα φορές λιγότερο το χρόνο το 2010 από ό,τι έκαναν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ομοίως, σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου Γενικών Κοινωνικών Ερευνών, το ποσοστό των ενηλίκων που δήλωσαν ότι δεν έκαναν καθόλου σεξ το τελευταίο έτος αυξήθηκε από 18% στα τέλη της δεκαετίας του ’90 σε 22% μεταξύ 2014 και 2016.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ενας λόγος είναι ότι οι άνθρωποι σήμερα κάνουν φόκους «περισσότερο στους συναισθηματικούς και φυσικούς κινδύνους που σχετίζονται με το σεξ, παρά με τις χαρές του. Το βιώνουν ως απειλή για αυτούς και για το μέλλον τους». Επειτα είναι η σύγχρονη οικονομία η οποία κάνει τους νέους όλο και πιο «μαμάκηδες».
Αλλά υπάρχει πάνω από όλα το τεχνολογικό κύμα: «Αυτό έχει αποσυνδέσει τους νέους από την πραγματικότητα. Η ραγδαία αύξηση των smartphones και των οθονών: οι νέοι προτιμούν τα σόσιαλ μίντια, τα βιντεοπαιχνίδια και τους εικονικούς περισπασμούς». Γι ‘αυτό γίνεται τόσο δύσκολο το να αντισταθούν στον πειρασμό του Netflix. Γι’ αυτό και απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το σεξ.
Φωτό: Με τέτοιο βομβαρδισμό πού καιρός. Πηγή: Shutterstock
-
Buzzfeed
Υμνοι/ Ε όχι και Τζοκόντα η βασίλισσα του σκότους
Κάποιοι είπαν ότι έχει το χαμόγελο της Τζοκόντας, άλλοι ότι την αγαπάει ο φακός, το CNN ότι κλέβει την παράσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Washington Post ότι είναι η Ιβάνκα Τραμπ της Βόρειας Κορέας. «Τι διάολο πηγαίνει λάθος με σας;», αναρωτιέται το Buzzfeed. «Εχετε καταλάβει ποια είναι ότι η Κιμ Γιο Γιονγκ; Ότι δεν είναι μια – έστω και – σκιώδης βασίλισσα αλλά ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα του βορεικορεατικού καθεστώτος;».
Η βεντέτα ανάμεσα στις δυο πλευρές της χερσονήσου οφείλεται σήμερα και σε εκείνη, την αδελφή του δικτάτορα. Πέρυσι συμπεριλήφθηκε στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει επιβάλει κυρώσεις. Και αμέσως μετά ανέλαβε επισήμως αντιπρόεδρος του «Τμήματος Προπαγάνδας και Αγκιτάτσιας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κορέας». Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών περιγράφει την υπηρεσία αυτή ως «κύριο οργανισμό της Βόρειας Κορέας υπεύθυνο για τη λογοκρισία εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, μεταξύ άλλων».
Οι αναφορές δείχνουν ότι είναι αυτή που διαχειρίζεται προσεκτικά την εικόνα και τις εμφανίσεις του αδελφού της, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων σε θεματικά πάρκα και εργοστάσια. Η Κιμ Γιο Γιονγκ κατέλαβε, επίσης, μία θέση στο πολιτικό γραφείο του παντοδύναμου Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας ως αναπληρωματικό μέλος, ένα σημάδι, που σύμφωνα με τους παρατηρητές, δείχνει πόσο μεγάλο ρόλο παίζει στην κυβέρνηση.
Δεν γνωρίζουμε τίποτα άλλο για την Κιμ Γιο Γιονγκ, η οποία σπάνια εμφανίζεται, όπως συμβαίνει με όλα σχεδόν τα μέλη της οικογένειας Κιμ. Υποθέτουμε ότι είναι γύρω στα 30, ξέρουμε ότι φοίτησε στο ίδιο ελβετικό σχολείο με τον αδελφό της, καθώς και ότι έχει από καιρό προετοιμαστεί για να αναλάβει τον ίδιο υποστηρικτικό ρόλο που έπαιξε η θεία της για τον πατέρα της, τον «Πολυαγαπημένο Ηγέτη» Κιμ Γιογκ Ιλ.
Και δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε ότι ο αδελφός της και σημερινός δικτάτορας εκτέλεσε τον σύζυγο της θείας αλλά και ένα αδελφό τους χωρίς εκείνη να πει κουβέντα. Ε όχι και χαμόγελο της Τζοκόντα.
Φωτό: Πάντως ο φακός την αγαπάει. Πηγή: Reuters
-
Le Figaro
Νέα ήθη ΙΙ/ Η γαλλική οικονομία στα χέρια των μέντιουμ
Πώς να γνωρίζει κανείς εάν ένα προϊόν, μόλις κυκλοφορήσει στην αγορά, θα πάει καλά; Πώς να καταλάβει αν ο υποψήφιος για μια θέση εργασίας είναι το σωστό πρόσωπο ή θα είναι μόνο πηγή προβλημάτων;
Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Αλλά κάποιοι μπορούν να προσπαθήσουν να το προβλέψουν: τα μέντιουμ, τα οποία ερωτώνται όλο και περισσότερο από τις γαλλικές εταιρείες για να δώσουν τις συμβουλές τους για επιχειρηματικές στρατηγικές. Σε σημείο ώστε να αυξηθεί ο τζίρος του συνολικού τομέα – των μέντιουμ, όχι των εταιριών: σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Προφητικών Τεχνών, θα φτάσει τα 4 δισ. ευρώ με τον συνολικό αριθμό των μέντιουμ να ξεπερνά τις 100 χιλιάδες.
Αλλά μην φανταστεί κανείς τους παλιούς μάγους και μάγισσες από τις ταινίες. Μερικά από τα μέντιουμ, που ερωτήθηκαν από τη Figaro, είναι νέοι, όπως ο 33χρονος Κλοντ Αλεξίς, του οποίου πελάτης είναι και ένας σημαντικός γάλλος κατασκευαστής αυτοκινήτων. Αλλοι έχουν μια πορεία ως πραγματικοί μάνατζερ, όπως ο 64χρονος Σαμαέλ Λουσάν που διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα στο μάνατζμεντ και ένα παρελθόν ως τραπεζικός υπάλληλος.
Παρόλα αυτά δεν προσποιούνται ότι είναι σε θέση να προβλέψουν πραγματικά το μέλλον: «Η δουλειά μας κυρίως είναι να καθησυχάζουμε τους πελάτες» λέει ο Αλεξίς, ο οποίος έχει αρχίσει να παρέχει συμβουλές σε εταιρείες μετά την κρίση του 2008. Κάτι σαν υποστηρικτική ψυχολογία δηλαδή. Παρέα με μια γυάλινη σφαίρα.
Φωτό: Ε είναι φως φανάρι. Πηγή: Shutterstock
-
La Repubblica (έντυπη έκδοση)
Απειλούμενα είδη/ Βάτραχος μόνος ψάχνει…
Τύπος ήσυχος, σπιτόγατος και εραστής του νερού, αναζητά απεγνωσμένα την Ιουλιέτα του. Στόχος: να σωθεί το είδος. Υπογραφή: Ρωμαίος, ο τελευταίος βάτραχος νερού Sehuencas.
Είναι μια ιστορία αγάπης που ψάχνει ένα ευτυχές τέλος και έρχεται για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από τη Βολιβία. Εκεί, στα ενυδρεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κοτσαμπάμπα, ζει τα δέκα τελευταία χρόνια το αμφίβιο, ίσως το τελευταίο του είδους των Τελματόβιων, που ονομάζεται Ρωμαίος.
Βρέθηκε το 2008 στα δάση των Άνδεων ο Ρωμαίος και είναι ακόμα μόνος, γράφει η Repubblica. Ετσι οι βιολόγοι αναζητούν με ανυπομονησία ένα ταίρι για να τον αναπαράγουν στο εργαστήριο. Είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο, επειδή αυτός ο βάτραχος, που ζει κατά μέσο όρο δεκαπέντε χρόνια, θα μπορούσε σύντομα να πεθάνει, δίνοντας τέλος στο είδος του.
Έτσι, για να αποφευχθεί η θλιβερή μοίρα του «μοναχικού» Τζορτζ, της χελώνας από τα νησιά Γκαλαπάγκος που πέθανε το 2012, ή του Τούγκι, ενός άλλου μοναδικού βάτραχου που πέθανε στην Ατλάντα, αυτή τη φορά οι ερευνητές αποφάσισαν να τα δοκιμάσουν όλα – μέχρι και να εγγράψουν το Ρωμαίο στο γνωστό σάιτ γνωριμιών match.com.
Μέχρι το 1998, αυτός ο βάτραχος ήταν συνηθισμένος στη Βολιβία, αλλά «η ρύπανση, η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι θανατηφόροι μύκητες τον οδήγησαν στην εξαφάνιση», δήλωσε ο Αρτούρο Μενόζ, επικεφαλής του σχεδίου για τη διάσωση των αμφιβίων. Από τότε που βρέθηκε ο Ρωμαίος δεν έχουν εντοπιστεί άλλοι ίδιοι βάτραχοι.
Αλλά για τον «πιο μοναχικό βάτραχο στον κόσμο» υπάρχει ακόμη ελπίδα. Οπως και για τον βόρειο λευκό ρινόκερο, με το όνομα Σουδάν, που γράφτηκε ήδη στο Tinder.
Φωτό: Σύμφωνα με τον αισθητικό κανόνα του Καντ, για το είδος του είναι πανέμορφος. Πηγή: BBC
To Politico για το τέλος του Sex & Drugs & Rock & Roll / Το Buzzfeed για το αγγελικό πρόσωπο μιας δολοφόνου / Η Figaro για μια ολόκληρη χώρα που εξαρτάται από τη γυάλινη σφαίρα / Και η Repubblica…